Marlenka fotorecept

babina49 - fotkababina49, 13. apríla 2012
Marlenka (fotorecept)
Foto: babina49

Tento receptík mám od mojej kolegyne,robim ho na slávnostné príležitosti a máme ho radi.Ja robievam priemer kruhu 26 cm,ale až po upečení som zistila,že sa mi nezmestí na tortový podnos,ktorý som si zadovážila pri príležitosti vnukových 9-tych narodenín.Nabudúce to budem vykrajovať podla najväčšej pokrievky a bude to pekne úhľadné. A ešte ku krému...väčšinou ho robia so salka a masla,ale pre moju rodinu je to veľmi sladké,tak do krému pridávame uvarený vanilkový puding a je to super:-))

Suroviny

100 g
2 PL
250 g
1 PL
1 ČL
2 ks
500-600 g
krém:
1 ks (den vopred uvarene)
3 ks
9 dcl
200-250 g
na posypanie torty:
za dve hrste posekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    deň vopred uvarím salko v konzerve,varime 2-3 hodiny

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca dám cukor,maslo,med a za stáleho miešania roztápam

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď je to roztopené a začne to bublať, pridám tam v hrnčeku zmiešanú sódu s octom(toto zmiešam spolu len tesne pred pridaním) a stále miešam. Začne sa tvoriť bohatá pena

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odložím si to mimo ohňa a pridám dve vopred rozšľahané vajcia,stále miešam. Vratim to späť na oheň a miešam

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    za chvíľku to má karamelovú farbu ,hneď odstavím

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po čiastočnom vychladnutí pridám múku (nie všetku,lebo možno to bude veľa) a pomocou elektr.šľahača vypracujem cesto

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte na doske cesto dokladne vypracujem a pracujem hneď s teplým cestom,lebo potom by sa veľmi ťažko rozvaľkávalo. Rozdelím si ho na 9 častí - 8 plátov budem natierať a ten 9-ty budem strúhať na obalenie a posypanie torty spolu s posekanými orechami

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mám dopredu pripravené nastrihané kruhy z papiera na pečenie - priemer 26 cm. Cesto rozvaľkám na doske, potom si ho preložím na papier a tam ho dovaľkám podľa potreby

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozvaľkám si všetky pláty a poukladám si ich na seba

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a teraz už len sádžem do rúry....upečený vyložím a hneď na ten istý plech stiahnem ďalší plát a dám do rúry.Pečie sa to len chvíľku,tak 2-3 min. Keď trochu vychladne,stiahnem papier dolu. Upečené pláty sú tvrdé ako kameň,ale pod plnkou zmaknú

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    upečené pláty

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    idem robiť krém.Salko je uvarené-skaramelizované, vanilk.pudingy uvarené - bez cukru,lebo salko je veľmi sladké a maslo zmäknuté

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    maslo vymiešam a pridávam striedavo salko a uvarený vanilkový puding. Plním pláty a zatiaľ mi "pomocná sila" naseká orechy a nastrúha ten 9-ty medový plát (zmiešať to spolu a touto zmesou obaliť tortu)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    naplnená a posypaná marlenka...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...len škoda,že sa mi nezmestila na podnos...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    a možeme papať

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ja nechám rozpustiť maslo ešte v horúcom pudingu, riadne to vymiešam aby sa maslo spojilo s pudingom a nechám za občasného miešania vychladnúť, ked je to riadne vychladené až potom to riadne vyšľahám a krém sa nezrazí:-)
Vypadá to dosť pracne,ale nie je to tak,ide to veľmi rýchlo. Vyskúšajte,budete spokojné :-))