Foto: babina49
Tento receptík mám od mojej kolegyne,robim ho na slávnostné príležitosti a máme ho radi.Ja robievam priemer kruhu 26 cm,ale až po upečení som zistila,že Zobraziť celý popisTento receptík mám od mojej kolegyne,robim ho na slávnostné príležitosti a máme ho radi.Ja robievam priemer kruhu 26 cm,ale až po upečení som zistila,že sa mi nezmestí na tortový podnos,ktorý som si zadovážila pri príležitosti vnukových 9-tych narodenín.Nabudúce to budem vykrajovať podla najväčšej pokrievky a bude to pekne úhľadné. A ešte ku krému...väčšinou ho robia so salka a masla,ale pre moju rodinu je to veľmi sladké,tak do krému pridávame uvarený vanilkový puding a je to super:-))
Suroviny
100 g |
|
2 PL |
|
250 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
500-600 g |
|
krém: | |
1 ks (den vopred uvarene) |
|
3 ks |
|
9 dcl |
|
200-250 g |
|
na posypanie torty: | |
za dve hrste posekané |
|
Postup
-
1
deň vopred uvarím salko v konzerve,varime 2-3 hodiny
-
2
do hrnca dám cukor,maslo,med a za stáleho miešania roztápam
-
3
keď je to roztopené a začne to bublať, pridám tam v hrnčeku zmiešanú sódu s octom(toto zmiešam spolu len tesne pred pridaním) a stále miešam. Začne sa tvoriť bohatá pena
-
4
odložím si to mimo ohňa a pridám dve vopred rozšľahané vajcia,stále miešam. Vratim to späť na oheň a miešam
-
5
za chvíľku to má karamelovú farbu ,hneď odstavím
-
6
po čiastočnom vychladnutí pridám múku (nie všetku,lebo možno to bude veľa) a pomocou elektr.šľahača vypracujem cesto
-
7
ešte na doske cesto dokladne vypracujem a pracujem hneď s teplým cestom,lebo potom by sa veľmi ťažko rozvaľkávalo. Rozdelím si ho na 9 častí - 8 plátov budem natierať a ten 9-ty budem strúhať na obalenie a posypanie torty spolu s posekanými orechami
-
8
mám dopredu pripravené nastrihané kruhy z papiera na pečenie - priemer 26 cm. Cesto rozvaľkám na doske, potom si ho preložím na papier a tam ho dovaľkám podľa potreby
-
9
rozvaľkám si všetky pláty a poukladám si ich na seba
-
10
a teraz už len sádžem do rúry....upečený vyložím a hneď na ten istý plech stiahnem ďalší plát a dám do rúry.Pečie sa to len chvíľku,tak 2-3 min. Keď trochu vychladne,stiahnem papier dolu. Upečené pláty sú tvrdé ako kameň,ale pod plnkou zmaknú
-
11
upečené pláty
-
12
idem robiť krém.Salko je uvarené-skaramelizované, vanilk.pudingy uvarené - bez cukru,lebo salko je veľmi sladké a maslo zmäknuté
-
13
maslo vymiešam a pridávam striedavo salko a uvarený vanilkový puding. Plním pláty a zatiaľ mi "pomocná sila" naseká orechy a nastrúha ten 9-ty medový plát (zmiešať to spolu a touto zmesou obaliť tortu)
-
14
naplnená a posypaná marlenka...
-
15
...len škoda,že sa mi nezmestila na podnos...
-
16
a možeme papať
a vždy sa mi podarila. Skúsim aj tvoju ako tortu.
Si šikuľka :-)
mi podľa teba podarila,mám k nej dáky rešpekt:-)
dietálny margarín, pekne vonia ako maslo, dám ho odrazu a nezrazí sa
mi. Skúsim čoskoro aj marlenku, až dostanem salko, alebo si ho urobím.
mail.azet.sk/inbox/dorucene/msg/1344861334152062/thu...
Robila som ju aj teraz v piatok a všetko v pohode.
Skúšaj,ono sa ti to podarí :-))
a možem ju dať (ked už bude celá hotová) do chladničky?