Foto: elisticka
Dlho som sa chystala vyskúšať upiecť marlenku ale sa mi to zdalo moc pracné ale ked mi syn poslal recept som už neodolala a Zobraziť celý popisDlho som sa chystala vyskúšať upiecť marlenku ale sa mi to zdalo moc pracné ale ked mi syn poslal recept som už neodolala a vyskúšala...a nebanujem je senzačná....po vyskúšaní receptu varecháčkami som sa rozhodla že zmením pomer múky zo 700 na 600 g ....
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
230 g |
|
600 g |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
1 ks (den vopred uvarene) |
|
250 g |
|
600 ml |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
pripravíme si suroviny na pečenie
-
2
do kastrolka si dáme palmarín ,med a cukor a rozpustíme
-
3
pridáme celé vajcia ,ocot a sodu a miešame stále na ohni
-
4
začne to veľmi rýchle peniť a hnednúť a odstavíme
-
5
trocha vychladnuté vylejeme do múkya vymiesime sesto bude sa zdať dosť riedke ale ono po odstáti stuhne...
-
6
vypracované cesto zakryjeme a necháme odpočívať v teple 1 hodinu
-
7
potom si ho rozdelíme na 5 dielov... v recepte bolo 6 ale to bolo málo cesta na plech...ja som si ho odvážila a presne rozdelila...
-
8
potom som na papier vygúľkala podľa veľkosti plechu všetky cestá a nechala ešte asi 10 minút odpočívať
-
9
do vyhriatej rúry na 180 st dáme piecť na 5 minút každý plát ..ide to veľmi rýchlo ...
-
10
upečené a vychladnuté pláty som orezala na jednakú veľkosť a natrela plnkou ktorú som urobila medzi tým ako odpočívalo cesto...najskôr som dala variť salko na 2 hodiny(v tlakovom hrnci stači 1hodina) a dala vychladnúť do studenej vody..uvarila som puding a nechala vychladnúť a nakoniec som vychladnutý puding a mlieko skaramelizované vymixovala s maslom a koňakom do hladkej plnky ..rozdelila som plnku na 5 dielov a ponatierala som pláty.
-
11
na vrchnú vrstvu plnky som dala posýpku z orechov a odrezkov ktoré som pomrvila..
-
12
nakoniec polejem ozdobne čokoládou
-
13
a môžeme chutnať...dobrú chuť!!!!
ak sa smiem spýtať, je aj hneď mäkká???
Ja som tiez uz piekla jedenkrat Marlenku, mala uspech, porovnam recept s Tvojim, ale teraz je uz neskoro, vela hodin. :-)
Takto sa podarila Marlenka mne,podľa elisticky, pre @sladka9.
?
ale to salko, je cele hnede, plnka na obrazku je biela, ako to??
ale to uz len esteticky detail :))
tu je vysledok
desmond.imageshack.us/Himg843/scaled.php?server=843&filen...
ale ten cukor sa hrozne pripaluje :( asi budem musiet najprv palmarin roztopit a az tak pridat med a cukor,lebo to potom zoskraibavam z toho...
no ale to valkanie je ina fuska,snad ak sa nabuduce podari lepsie cesto,aj to valkanie pojde lepsie
Ja som si namiesto palmarinu kupila maslo,ale nebudem ho davat pojdem po palmarin nech to nezkazim,ale co by sa stalo eventualne,keby dam maslo namiesto palmarinu?
citala som recept marlenky tu a na este jednej druhej stranke kde hovoria o Zlatom Klase. co to vlastne je a cim sa da nahradit? a palmarin cim sa da nahradit,v zahranici to tu nemaju.. a este nerozumiem preco varit kondenzovanè mlieko? aky to ma zmysel? a tiez ako ho mozem nahradit ak ho tu nemam? dakujem..
Ocot sa dáva do cesta namiesto kvasníc, kypriaceho prášku, sódy, kyslého mlieka atď.- asi na zmenu chuti.
ale urobila som si mensiu modifikaciu v recepte - dala som iba 600g muky aby sa mi to lahsie vymiesilo. citala som vo viacerych diskusiach, ze so 700g muky sa to tazsie miesi a nechcela som nic nechavat na nahodu, kedze islo o valentinske prekvapenie. nabuduce, ked ju budem robit len tak pre radost, tak sa skusim potrapit so 700g muky. chutovo je vynikajuca, kazdy kto ochutnal pochvalil, ze je lepsia ako tie z obchodu. tak este pre inspiraciu pridavam foto
/múky dávam menej, lepšie sa pracuje sa cestom, je krehkejšie a jemnejšie aj po upečení/