Marhuľový zákusok
Marhuľový zákusok

Marhuľové rezy fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 3. marca 2018
Marhuľové rezy (fotorecept)
Foto: maxinka

Rezy z bielkového a žĺtkového cesta, ktoré sa pečie naraz na jednom plechu.

Suroviny

Bielkové cesto:
7 ks
200 g
2 PL
25 g
40 g
1 KL
1 KL
Žĺtkové cesto:
7 ks
2 ks
150 g
2 PL
130 g
1 KL
1 PL
Krém:
1 ks
3 PL
1 pohár
podľa potreby
1 bal
125 g
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravte bielkové cesto. Do pevného snehu vyšľahaného z bielkov zašľahajte cukor a potom ocot. Ďalej vmiešajte múku premiešanú so škrobom aj s kypriacim práškom. Cesto vylejte na papierom vyložený plech s vyšším okrajom a poprášte mletou kávou.

    Marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej pripravte žĺtkové cesto. Žĺtky aj vajcia vyšľahajte aj s cukrom do peny. Do základu zašľahajte olej aj múku premiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec sa primieša ocot. Hmotu nalejte na bielkové cesto a upečte v rúre vyhriatej na 170 °C.

    Marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený a vychladnutý korpus, prekrojte vodorovne. Vzniknú dva pláty veľkosti plechu. Žltý plát uložte naspäť do plechu. Pripravte krém. Želatínu nechajte napučať v troche vody. Marhule sceďte a doplňte vodou do 500 ml. Pudingový prášok premiešajte s cukrom, prilejte sirup z kompótu doplnený vodou. Všetko za stáleho miešania uvariť. V horúcom pudingu nechajte rozpustiť želatínu, ďalej do teplého základu vmiešajte maslo a marhule pokrájané na malé kúsky.

    Marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Chladnúci krém rozotrite na plát uložený na plechu, priklopte druhým plátom a nechajte v chlade stuhnúť. Múčnik nakoniec rozdeľte na rezy a poprášte práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

staja
Do bielkového cesta ide len 25 g múky?
martamm
Pekny kolacik, mozem sa spytat, aky velky plech si pouzila? Dakujem za info
maxinka
@Staja (4.3.2018 07:34)

Áno, množstvo múky je 25 g nakoľko sa pridáva aj škrob je to dostatočné.
jack
Vyzerá parádne.Ten by som si teraz dala ;-)
haji
Koláč s ovocem nezklame, bezva receptík. Jen mít ty marhule. Díky za svěží receptík!
luss44
zaujímavý koláč, čo keby sa tie pláty upiekli naopak - bielkový na žĺtkovom, alebo každý samostatne? Myslíš že by sa bielkový moc vysušil? Nemáš vyskúšané? Inak vyzerá výborne, určite ho niekedy skúsim lebo ma zaujal.
haji
@Maxinka (4.3.2018 12:46)
Jasné! Už roky máme tak tak na lekvár a zaváranie marhulí nás obchází. S oblibou jsem si marhule zamrazovala - na koláče je to ideální, zůstanou trochu víc "při sobě". Tvoje rezy musí být výtečné!
3sandra3
Koláčik sa mi veľmi páči. Nemohli by sa cestá piecť samostatne?
motyka
Veľmi zaujímavý koláčik.Určite stojí za vyskúšanie. A iste sa dá aj s iným ovocím, aj keď marhule majú predsa len medzi ovocím prím. Taktiež ma zaujíma, prečo sa tie cestá pečú spolu?
maxinka
@Luss44 (4.3.2018 12:57)

Naopak som neskúšala, tak neviem ako by to dopadlo. A samostatne sa môžu upiecť,ale potom už sú tie farby úplne oddelené. Takto keď sa to prekrojí, tak je to nerovnomerné a na spodnom pláte je aj z bielkového cesta a naopak v bielkovom pláte je aj žlté cesto.
maxinka
@3sandra3 (4.3.2018 13:29)

Môžu sa aj samostatne. Väčší efekt sa dosiahne práve keď sa cestá upečú naraz spolu. Lebo prekrojenie je nerovnomerné a biele cesto bude aj medzi žltým a naopak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia