Marhuľové guľky

babkamt - fotkababkamt, 4. júla 2012
Marhuľové guľky
Foto: babkamt

Tento týždeň sa u nás varí s marhuľami. Muž si zmyslel tieto guľky. Viete mi niekto poradiť , či sa dajú mraziť samotné Zobraziť celý popisTento týždeň sa u nás varí s marhuľami. Muž si zmyslel tieto guľky. Viete mi niekto poradiť , či sa dajú mraziť samotné marhule ? Alebo mám dať zmraziť rovno neuvarené guľky na zimu ? So sladučkými marhuľami je je to výborná papanička.http://varecha.pravda.sk/recepty/ovocne-zemiakove-knedliky/17498- recept.html

Suroviny

800 g varené v šupke
1 čl
50 g
50 g
100 g
1 ks celé
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke dám uvariť. Nechám ich vychladnúť. Očistím ich. Na dosku ich nastrúham na jemnom struháku. Pridám do nich hrubú múku , detskú krupicu , škrobovú múčku , soľ a jedno vajce . Vypracujem cesto. Spravím z neho valček , z ktorého odkrajujem asi 1 cm široké kúsky. Umyté , okvapkané marhule zabalím do cesta. Varím ich kým nevyplávajú na povrch. Pokropím roztopeným maslom. Strúhanku si na sucho opečiem na panvici. Potom pridám maslo. Posypem guľky. Pridám trochu práškového cukru.

    Marhuľové guľky - obrázok 1
  2. 2

    Včera som na obed nakladala kuracie prsia. No na večeru ich už manžel nechcel Dal si , ale poriadne , z guliek. Mám viac receptov na guľky. No tento ma nikdy nesklamal. Vrelo ho odporúčam na vyskúšanie.

    Marhuľové guľky - obrázok 2

Diskusia k receptu

cistinka
No to je teda paráda! Také chute si mi narobila....super recept, ako od maminky :-)
pivonka
Áno, je to paráda, krásne dozreté marhule a guľky musia byť super! Len sa ďalej marhľujte, kým je sezóna a užite si to!
danielas
Krásne guľky... Tvoj recept si uložím,bude u nás zas trošku zmena. Páčia sa mi. Ja marhuľové gule nevarené mrazím. Robím ale z iného cesta. Ale to bude tým mrazeným marhuliam asi jedno :-)))
zdenkas
Mrazené marhule sa dajú použiť už len na dreň,odmrznuté nevypadajú vábne.Ja by som zamrazila takéto krásne guľky do zásoby.Pila som už aj džúsik z odmrznutých marhúľ a nebol zlý.
tatranka
@bamkamt pýtaš sa ako si uchovať chutné zemiakové gule s ovocím na zimu.Robím to takto.Urobím si kompletne plnené guľky,ale už ukončím ich ďaľšiu úpravu.Takto surové ich poukladám na plechovú tácku a vložím do mrazničky.Keď zmrznú na kosť,uložím ich z tácky do mikroténových sáčkov a až tak ich ukladám na zimu.Takto robím jahodové,slivkové a aj marhuľové guľky.Už potom v zime,po vybratí pokračuješ v ďalšej úprave./ U mňa je problém priestoru v mrazničke/.Mam dve mrazničky,ale aj tak stále zápasím s priestorom.Mám rada takto pripravené svoje polotovary.Presne takto mrazím aj bryndzové a lekvárové pirohy.
modrykamen
Veď hej, keby tie mrazničky boli nafukovacie. Ináč tento recept sa mi pozdáva, hoci je trochu iný aký robím ja.
salinka
Velmi pekné knedličky. Ja robievam z tvarohového cesta. To je asi jedno, hlavne,ze chutia:-)
honestka
Roky robim bez probemov tak, ako radi @tatranka , chutove neroznas, ze boli mrazene. daju sa odlozit aj varene, ale nie su take chutne.
tak isto vsetko ovocie /sivky, marhule atd.; taktiez to plati o madarskych paprikovych luskoch- napchat ich do seba uz vycistene/ mozes mrazit rovno po ich umyti bez akejkolvek upravy.
k tvojmu tanieriku by som sa posadia okamzite.
nadia56
marhule mrazim vykostkovane, rozpolene, pouzivam ich do tvarohovych guliek ale aj na kolac, dokonca som so zmrazenych marhul varila aj lekvar, polovicky marhul dam predmrazit na tacku a potom jednotlive porcie uzavriem do mikrotenovych sackov a ulozim na zimne casy:-)
danculka
Ty už máš marhuľky dozreté,guľky sú pekné,tiež ich robievam s rôznym ovocím a tiež mrazím,ako t@tatranka ,super....
marijanka712
@babkamat ako vidím , že u vás prebiehajú marhulové hody rada by som sa prihlásila na taký obedík . pekne sa ti vydarili a verím, že aj vynikajúco chutili.Nezvyknem robiť s marhulami iba so slivkami , ale zmen je život aj tvoje cesto sa mi páči do cesta dávam hrubú a polohrubú múku ten solamyl ma iste svoju úlohu a cesto je kvalitnejšie musím vyskúšať.ukladám si receptík priatelka mi slubila trochu marhul tak iste uvarím taketo gule.
babkamt
@tatranka takto si tiež narobím ako ty a dám do mrazničky. Robíme to rovnako. Doteraz som si mrazila len slivkové gule. Potom , keď dostanem chuť na ne , stačí ich len uvariť. Ale dávam si zamraziť aj samotné slivky. Bola som zvedavá , či to zvládnu aj marhule.
palokuchki
@babkamt , ja ta obdivujem. Kolko si uz toho narobila v tom horucom pocasi. A teraz toto. Marhulove gulky si moje najoblubenejsie. Urobila si mi poriadne chute.
valeri
robíš chute? Ja som viackrát takéto ovocné guličky mrazila, aj perky a aj buchty na pare a nič im nebolo, ale predtým som ich normálne uvarila. A ako dobre padne, keď hotové vyberieš z mraziaku a len prihreješ na pare, alebo ako ja v MV
babkamt
izabela929 ,@palokuchki , aj ty si zvyknutá robiť v horúčave. Ja by som u vás asi nevydržala. Vy máte ešte väčšie horúčavy. Guľky s marhuľami aj u nás patria k obľúbeným., @akeber nie je s tým mnoho roboty. @valeri chystám sa spraviť tak z dvoch dávok . Dám ich do mrazničky. Ja ich dávam neuvarené do mrazáku.
medovnicek
tie guľky až spievajú, možnože mi dnes môj drahý prinesie tiež marhule, takže receptík odkladám, aby som si túto dobrotu mohla pripraviť aj ja
an3da
Kedze je dnes tu pri mori velmi horuco, vcas rano sme si dali prechadzku co trvala hodinu a pol, potom oddych a ranajky a potom plavanie miernym tempom taku hodinu. Decka este spali ( jesto ich tu spolu tri, okrem malej este dvaja starsi ) tak som mohla na Varechu...a tu marhulove gulky...pohladala este ine recepty a podla toho kde nejde vajce, iba zemiaky, sol a muka urobila...pravda mala som aj pomoc od manzela ktory struhal zemiaky a cistil marhule a slivky a tiez aj decka trochu skusili robit gulky. Kazdy si pochutnal, este aj sused prisiel, nedal sa dva raz nukat. On mi dal z jeho fig ochutnat, ej ale su sladuske...Pozdravujem vas, neviem ci este budem mat prilezitost sa hlasit, v sobotu cestujeme domov...
an3da
@babkamt , tvoje gulky su prekrasne, som si ulozila do kk a skusim take doma urobit. Tieto moje dnesne neboli vsetky tak pekne okruhle ale predsa chutili :-)))
cica2
@bamkamt máš ich vydarené a krásne, mňam :-) A ja som robila podľa receptu od @tatranky tiež má výborný recept :-)
cica2
@an3da prajem príjemný zvyšok dovolenky a šťastný návrat domov! :-)
babkamt
@3anda3 takto oddychuješ na dovolenke ? Mala si si užiť more. Určite boli dobré aj tvoje guľky. Som rada , že som ťa inšpirovala. Pripájam sa k cice2. @medovn íček -(.
sneica
waaaaw krasna chutna dobrota....a aka krasna v reze ...:)
margaretka28
no tie su krásne,niet nad guľky zo zemiakového cesta,len ten škrob je pre mňa novinka,musím vyskúšať.:-)
fany05
Dnes som ich skusila a boli vyborne,len ja som ich po vyplavani varila cca 10 min.a pri vyberaní sa niektore rozpadavali.Skutočne stači ich variť len kym nevyplavajú na povrch?Nme to pride malo....nemam skusenisti.....
babkamt
@fany05 po vyplávaní tých 10 minút bolo veľa, preto sa ti pri vyberaní rozpadávali. Záleží na veľkosti ovocia a hrúbky cesta. Skús si dať variť jednu guľku a po vyplávaní ju chvíľu povar, vyber, skús, či je uvarená. Stopni si čas, ako dlho si ju varila. Takto by sa ti mali podariť.
babinka
tak dnes budu tvoje gulky aj sulance .... chcem vyskusat kombinaciu muky, skrobu a krupice. Plnit budem kompotovanymi marhulami, tesim sa, ako sa budu deti oblizovat
babkamt
@babinka som rada, že si si vybrala na vyskúšanie práve môj recept. Broskyňové som ešte nerobila. Dobrý nápad. Podľa tvojho hodnotenia súdim, že si bola spokojná. Pošli fotku do redakcie, oni ju sem pridajú. Ten link sa nedá otvoriť. Som zvedavá na tie tvoje guľky a šúľance:-)
babkamt
@jerica ty si ale šikovnica. Ja sem neviem pridať fotku.
@babinka máš ich pekné. K tej porcii na tanieri by som si hneď prisadla:-)
zdenka1009
@babkamt ja tento tvoj rcp robím už dva roky, iné cesto na ovocné guľky ani nerobím, mám odložené v mrazničke tiež slivkové a to pre vnúčika vyberiem 4-5 a ide sa upapať... vééľmi dobrý recept, ďakujem :-)
babkamt
@zdenka1009 v lete si tiež narobím a dám surové do mrazničky. Potom ich zamrznuté varím. Ešte by som mala mať zo dve vrecká v mrazničke. Celkom som na ne zabudla. Deti majú radi sladké obedy. Určite sa nimi vnúčikovi zavďačíš.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@babkamt , hneď po vyplávaní na vodu ich vyberáš, nenecháš ich ešte potom variť ?