Marhuľová panna cotta s limetovým crème fraîche
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 18. septembra 2021
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
250 ml (33 %) |
|
1 ks (tahitská vanilka) |
|
2 plátky |
|
20 g |
|
1 ks |
|
1 vetvička |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Polovicu marhúľ odoberieme do malého hrnca, pridáme 100 g kryštálového cukru a rozvaríme na kašu. Keď sú marhule rozvarené, prilejeme smotanu a zmes zohrejeme na 80 stupňov. Pridáme vyškrabané zrniečka z vanilkového struku a želatínu, ktorú sme chvíľku nechali napučať v studenej vode. Zmes dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme a nalejeme do foriem či pohárov. Necháme vychladnúť do druhého dňa.
- 2
Nastrúhanú limetkovú kôru a šťavu vymiešame s vanilkovým cukrom a primiešame crème fraîche. Keďže je to vlastne kyslá smotana s vysokým obsahom tuku (30 %), alternatívou môže byť klasická kyslá smotana.
- 3
Druhú polovicu marhúľ rozvaríme so zvyšným cukrom. Pridáme vetvičku rozmarínu a podlejeme vodou, aby sa cukor nepripaľoval. Uvaríme domäkka. Keď zmes trochu vychladne, rozmarín vyberieme a začneme mixovať. Postupne pridávame zmäknuté maslo a hotové pyré prepasírujeme.
- 4
Panna cottu podávame s marhuľovým pyré a môžeme ozdobiť ovocím a grilovanými marhuľami.
Tiež panna cotta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu