Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. júla 2013
Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept)
Foto: evusik

V sobotu si môj muž upiekol riadny kusisko bôčika, že on už má tej zeleniny, konkrétne cukety, dosť a že chce mäso... jedol ho v sobotu, jedol ho v nedeľu a ešte mu zostalo aj na dnes a aby nepovedal, že na neho nemyslím urobila som mu k nemu mangoldovo cuketovú prílohu :-)

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Mangold som si priniesla z chalupy ešte v sobotu, aby mi vydržal a nezvädol urobila som z neho kyticu, dala do pohára s vodou a krásne mi vydržal až do dnes

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najskôr si dáme variť zemiaky a nachystáme si všetku zeleninu... cuketu a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak rozpučíme a nasekáme na drobno, paradajky zalejeme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame, mangold nahrubo nasekáme

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak krátko orestujeme, pridáme cuketu, keď zmäkne pridáme paradajky

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na záver pridáme mangold, osolíme, okoreníme a len krátko orestujeme... celá príprava trvá maximálne 10 minút... odstavíme a pridáme šťavu z citróna a nakrájané uvarené zemiaky, už len premiešame... šťavu z citróna určite nevynechajte, tá mangoldu veľmi svedčí :-)

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz neviem či som to podávala ako prílohu k mäsu alebo naopak - pečené mäso bolo prílohou k výbornej chrumkavej zelenine ... každopádne si môže každý vybrať čo mu bude chutiť.... výborné to je totiž aj samotné bez mäsa....

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Možno ste nevedeli, že mangold má aj jednu nepríjemnú vlastnosť. Obsahuje väčšie množstvo kyseliny oxálovej. V črevách viaže vápnik na nerozpustnú zlúčeninu a sťažuje jeho biologické využitie. To však platí iba vtedy, ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách. Ideálna porcia predstavuje 150 až 200 gramov. Mangold by sa mal správne podávať s citrónovou šťavou alebo čerstvou paprikou, ktoré spoločne obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zabráni sa tak tvorbe karcinogénnych nitrozamínov.

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Veľmi prekrásna príloha.-))) práve pre toto milujem leto....všetko krásne čerstvé, farebné , ,,úplná nádhera.-)))))o chuti je škoda písať....vieme všetci, čo je dobré....)
@garanco teraz si ma rozosmiala... keby sa u nás láska merala cuketami, tak to áno... len škoda, že to ten môj tak nevníma, pre neho cuketa na obed je skôr pomsta rozhnevanej ženy.... ešte, že má kus mäsa, potom pretrpí aj tú cuketu...
minule som švagrovi núkala cuketu a on z hrôzou v očiach odmietol, že doma majú.... tak sa potom chlapci pri pive utešovali, že aký majú krutý osud keď ich ženy kŕmia cuketami... nezavďačíš sa :-)
zaujímavá informácia o mangolde, nevedela som to. Jedlo vyzerá veľmi pekne, ale momentálne som v štádiu, ako Tvoj manžel. Je mi z toho dosť smutno, možno aj jemu, celú zimu sa teším na svoju vlastnú zeleninu, a keď už ju konečne mám, tak už ju nemôžem ani vidieť. Dúfam, že je to len dočasné.
evusik tvoj recept sa mi páči len neviem kde zohnať mangold a aj semeno rada by som si zasadila pekne ďakujem ak môžeš poraď
@nesi ja som si semienka mangoldu kúpila v v predajni záhradkárskych potrieb, len som ho dosť nahusto posiala,tak som mala z neho riadnu húštinu :-) a musím sa priznať že som mangold zasiala na základe pridaných receptov od @evusik

Pridaj komentár k receptu: