Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. júla 2013
Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept)
Foto: evusik

V sobotu si môj muž upiekol riadny kusisko bôčika, že on už má tej zeleniny, konkrétne cukety, dosť a že chce mäso... jedol ho v sobotu, jedol ho v nedeľu a ešte mu zostalo aj na dnes a aby nepovedal, že na neho nemyslím urobila som mu k nemu mangoldovo cuketovú prílohu :-)

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Mangold som si priniesla z chalupy ešte v sobotu, aby mi vydržal a nezvädol urobila som z neho kyticu, dala do pohára s vodou a krásne mi vydržal až do dnes

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najskôr si dáme variť zemiaky a nachystáme si všetku zeleninu... cuketu a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak rozpučíme a nasekáme na drobno, paradajky zalejeme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame, mangold nahrubo nasekáme

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak krátko orestujeme, pridáme cuketu, keď zmäkne pridáme paradajky

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na záver pridáme mangold, osolíme, okoreníme a len krátko orestujeme... celá príprava trvá maximálne 10 minút... odstavíme a pridáme šťavu z citróna a nakrájané uvarené zemiaky, už len premiešame... šťavu z citróna určite nevynechajte, tá mangoldu veľmi svedčí :-)

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz neviem či som to podávala ako prílohu k mäsu alebo naopak - pečené mäso bolo prílohou k výbornej chrumkavej zelenine ... každopádne si môže každý vybrať čo mu bude chutiť.... výborné to je totiž aj samotné bez mäsa....

    Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Možno ste nevedeli, že mangold má aj jednu nepríjemnú vlastnosť. Obsahuje väčšie množstvo kyseliny oxálovej. V črevách viaže vápnik na nerozpustnú zlúčeninu a sťažuje jeho biologické využitie. To však platí iba vtedy, ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách. Ideálna porcia predstavuje 150 až 200 gramov. Mangold by sa mal správne podávať s citrónovou šťavou alebo čerstvou paprikou, ktoré spoločne obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zabráni sa tak tvorbe karcinogénnych nitrozamínov.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
zaujímavá informácia o mangolde, nevedela som to. Jedlo vyzerá veľmi pekne, ale momentálne som v štádiu, ako Tvoj manžel. Je mi z toho dosť smutno, možno aj jemu, celú zimu sa teším na svoju vlastnú zeleninu, a keď už ju konečne mám, tak už ju nemôžem ani vidieť. Dúfam, že je to len dočasné.
@nesi ja som si semienka mangoldu kúpila v v predajni záhradkárskych potrieb, len som ho dosť nahusto posiala,tak som mala z neho riadnu húštinu :-) a musím sa priznať že som mangold zasiala na základe pridaných receptov od @evusik
1x evusik
Veľmi prekrásna príloha.-))) práve pre toto milujem leto....všetko krásne čerstvé, farebné , ,,úplná nádhera.-)))))o chuti je škoda písať....vieme všetci, čo je dobré....)