Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept)

Autor receptu: evusik

V sobotu si môj muž upiekol riadny kusisko bôčika, že on už má tej zeleniny, konkrétne cukety, dosť a že chce mäso... jedol ho v sobotu, jedol ho v nedeľu a ešte mu zostalo aj na dnes a aby nepovedal, že na neho nemyslím urobila som mu k nemu mangoldovo cuketovú prílohu :-)

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mangold som si priniesla z chalupy ešte v sobotu, aby mi vydržal a nezvädol urobila som z neho kyticu, dala do pohára s vodou a krásne mi vydržal až do dnes
  2. najskôr si dáme variť zemiaky a nachystáme si všetku zeleninu... cuketu a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak rozpučíme a nasekáme na drobno, paradajky zalejeme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame, mangold nahrubo nasekáme
  3. na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak krátko orestujeme, pridáme cuketu, keď zmäkne pridáme paradajky
  4. na záver pridáme mangold, osolíme, okoreníme a len krátko orestujeme... celá príprava trvá maximálne 10 minút... odstavíme a pridáme šťavu z citróna a nakrájané uvarené zemiaky, už len premiešame... šťavu z citróna určite nevynechajte, tá mangoldu veľmi svedčí :-)
  5. teraz neviem či som to podávala ako prílohu k mäsu alebo naopak - pečené mäso bolo prílohou k výbornej chrumkavej zelenine ... každopádne si môže každý vybrať čo mu bude chutiť.... výborné to je totiž aj samotné bez mäsa....
  6. Možno ste nevedeli, že mangold má aj jednu nepríjemnú vlastnosť. Obsahuje väčšie množstvo kyseliny oxálovej. V črevách viaže vápnik na nerozpustnú zlúčeninu a sťažuje jeho biologické využitie. To však platí iba vtedy, ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách. Ideálna porcia predstavuje 150 až 200 gramov. Mangold by sa mal správne podávať s citrónovou šťavou alebo čerstvou paprikou, ktoré spoločne obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zabráni sa tak tvorbe karcinogénnych nitrozamínov.