Mangold s cuketou ako príloha k pečenému mäsu (fotorecept)
Autor receptu: evusik
V sobotu si môj muž upiekol riadny kusisko bôčika, že on už má tej zeleniny, konkrétne cukety, dosť a že chce mäso... jedol ho v sobotu, jedol ho v nedeľu a ešte mu zostalo aj na dnes a aby nepovedal, že na neho nemyslím urobila som mu k nemu mangoldovo cuketovú prílohu :-)
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Mangold som si priniesla z chalupy ešte v sobotu, aby mi vydržal a nezvädol urobila som z neho kyticu, dala do pohára s vodou a krásne mi vydržal až do dnes
- najskôr si dáme variť zemiaky a nachystáme si všetku zeleninu... cuketu a cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak rozpučíme a nasekáme na drobno, paradajky zalejeme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame, mangold nahrubo nasekáme
- na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak krátko orestujeme, pridáme cuketu, keď zmäkne pridáme paradajky
- na záver pridáme mangold, osolíme, okoreníme a len krátko orestujeme... celá príprava trvá maximálne 10 minút... odstavíme a pridáme šťavu z citróna a nakrájané uvarené zemiaky, už len premiešame... šťavu z citróna určite nevynechajte, tá mangoldu veľmi svedčí :-)
- teraz neviem či som to podávala ako prílohu k mäsu alebo naopak - pečené mäso bolo prílohou k výbornej chrumkavej zelenine ... každopádne si môže každý vybrať čo mu bude chutiť.... výborné to je totiž aj samotné bez mäsa....
- Možno ste nevedeli, že mangold má aj jednu nepríjemnú vlastnosť. Obsahuje väčšie množstvo kyseliny oxálovej. V črevách viaže vápnik na nerozpustnú zlúčeninu a sťažuje jeho biologické využitie. To však platí iba vtedy, ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách. Ideálna porcia predstavuje 150 až 200 gramov. Mangold by sa mal správne podávať s citrónovou šťavou alebo čerstvou paprikou, ktoré spoločne obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zabráni sa tak tvorbe karcinogénnych nitrozamínov.