Mandľový závin fotorecept
Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 20. januára 2021
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 20. januára 2021
Foto: Nebíčko v papuľke
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
180 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
500 ml |
|
500 g |
|
500 g olúpané drvené |
|
|
|
|
|
2 ks |
|
2 ks |
|
Na potretie: | |
|
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Zamiesime múku s maslom, vajcom a žĺtkom. Vypracované cesto vyvaľkáme, aby bolo čo najtenšie.
-
2
Vodu (500 ml) s cukrom povaríme. Vznikne sirup, do ktorého pridáme drvené mandle a varíme ešte asi 40 minút, aby mandle zmäkli. Treba si dať pozor na to, aby sa zmes nepripálila! Preto hrniec miestami sťahujeme z ohňa. Do vychladnutej mandľovej zmesi nastrúhame citrónovú kôru, pridáme škoricu, 2 celé vajcia a 2 žĺtky, poriadne zamiešame.
-
3
Vyvaľkané cesto potrieme mandľovou zmesou a zvinieme do závinu. Potrieme mliekom a rozpusteným maslom a pečieme 35 až 40 minút. Upečený závin posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Diskusia k receptu