Mandľový závin
Mandľový závin

Mandľový závin fotorecept

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 20. januára 2021
Mandľový závin (fotorecept)
Foto: Nebíčko v papuľke

Suroviny

Cesto:
250 g
180 g
1 ks
1 ks
Plnka:
500 ml
500 g
500 g olúpané drvené
2 ks
2 ks
Na potretie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zamiesime múku s maslom, vajcom a žĺtkom. Vypracované cesto vyvaľkáme, aby bolo čo najtenšie.

    Mandľový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu (500 ml) s cukrom povaríme. Vznikne sirup, do ktorého pridáme drvené mandle a varíme ešte asi 40 minút, aby mandle zmäkli. Treba si dať pozor na to, aby sa zmes nepripálila! Preto hrniec miestami sťahujeme z ohňa. Do vychladnutej mandľovej zmesi nastrúhame citrónovú kôru, pridáme škoricu, 2 celé vajcia a 2 žĺtky, poriadne zamiešame.

    Mandľový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto potrieme mandľovou zmesou a zvinieme do závinu. Potrieme mliekom a rozpusteným maslom a pečieme 35 až 40 minút. Upečený závin posypeme preosiatym práškovým cukrom.

    Mandľový závin (fotorecept) - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu