Mandľový koláč z Galície Tarta de Santiago fotorecept
Foto: kucharka
Typický koláč z Galície. Väčšinou sa k nemu podáva pohárik sladkého dezertného vína.
6-8
porcií
porcií
10 minút
príprava
príprava
15 minút
na 200 °C
na 200 °C
Postup
-
1
V jednej miske zmiešame mleté mandle, cukor a žĺtky.
-
2
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
-
3
Všetko potom spolu zmiešame, pridáme koňak (nemusí sa) a dáme do formy na tortu (priemer 20 cm), vystlanej papierom na pečenie.
-
4
Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Špajdľou skúsime, či je koláč upečený. Posypeme práškovým cukrom. Ja mám z papiera urobenú formu typickú pre Tarta de Santiago :-))
Pri pohlade na foto, prve co ma napadlo: To je ako zo stredoveku! Velmi sa mi paci.
@pivonka
Mandle su lacnejsie nez vlasske orechy a je to bez muky 😊
Nedalo mi to, tak som otvorila Wikipedia a dozvedela sa, ze prva zmienka o tejto konkretnej Tarta je z roku 1577 a ten znak je Jakobinsky kriz. Tak predsa len stredovek!
Nasa mila @afataga by asi zahlasila: „Nech neumrem sprosta!“
Tak nejak... tarta bola spojená s krížom až oveľa neskôr.
Vraj sa kedysi do nej dávala aj múka, určite keď nebolo mandlí alebo boli drahé. Asi tak ako keď u nás babka do orechov pridávala strúhanku :-))
Príjemný štvrtok
@titinil , ďakujem, skús, neoľutuješ.
@slavka2012 , tarta je tipická práve z tej oblasti. Klobúk dolu, pred tvojím camino de Santiago :-))
@haji , išla som si hlavu dolámať, že kedy som tu spomínala môj meč... až som na to prišla. Bol to orechový koláč pre sv.Jakuba od @skotova. :-))
Ano!! Jsi dobrá! Já na to ne a ne přijít kde, už mám hlavu děravou.