Drobné pečivo
Mandľové linecké pečivo
Autor receptu: redakcia
Linecké koláčiky patria k vianočnej klasike, aj tá však môže mať viacero podôb. Toto drobné pečivo je z mandľového cesta.
40 ks porcií |
50 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, najemno mleté mandle, práškový a vanilkový cukor, soľ, maslo a vajce najprv vymiesime hákom mixéra a potom rýchlo rukami, aby vzniklo hladké cesto. Vytvarujeme ho do gule, stlačíme na plocho a zabalené do potravinovej fólie vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a pomocou formičky vykrajujeme koláčiky (s priemerom cca 5 cm). Na polovici sušienok vykrojíme otvor, napríklad malé hviezdičky, srdiečka či kolieska.
- Poukladáme na plechy s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre približne 10 až 12 minút dozlatista. Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.
- Potom ich spájame džemom a necháme zaschnúť. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.