Chlebové placky
Manakish (arabská pizza)
Autor receptu: redakcia
Chlebové placky, ktoré sa dajú rôzne ochutiť, sú obľúbené napríklad v Jordánsku. Hovorí sa im aj arabská pizza.
6 ks porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
8 minút na 250 °C |
Postup
- Do malej misky dáme vlažnú vodu, cukor
a sušené droždie a všetko spolu dobre premiešame. Necháme pri izbovej teplote niekoľko minút postáť.
- Do misy dáme preosiatu múku a soľ, urobíme jamku a pridáme rozpustené droždie. Pridáme 5 PL olivového oleja a v robote vymiešame na jemné cesto.
- Z cesta vyformujeme guľu, potrieme ju olejom a necháme prikryté utierkou kysnúť približne 50 minút, kým sa veľkosť cesta nezdvojnásobí.
- V 100 ml olivového oleja rozmiešame zmes korenia zaatar. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, vytvarujeme malé pizze a potrieme ich zmesou zaataru a oleja.
- Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 250 °C dozlatista. Nemusíme zostať len pri potretí zaatarom, manakish môžeme aj rozlične obložiť.
- Zaatar je zmes korenín, ktorá je veľmi obľúbená v kuchyni Blízkeho východu. Dostať ju v obchodoch s orientálnymi potravinami.