Chlebové placky

Manakish (arabská pizza)

Autor receptu: redakcia

Chlebové placky, ktoré sa dajú rôzne ochutiť, sú obľúbené napríklad v Jordánsku. Hovorí sa im aj arabská pizza.

6 ks
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do malej misky dáme vlažnú vodu, cukor a sušené droždie a všetko spolu dobre premiešame. Necháme pri izbovej teplote niekoľko minút postáť.
  2. Do misy dáme preosiatu múku a soľ, urobíme jamku a pridáme rozpustené droždie. Pridáme 5 PL olivového oleja a v robote vymiešame na jemné cesto.
  3. Z cesta vyformujeme guľu, potrieme ju olejom a necháme prikryté utierkou kysnúť približne 50 minút, kým sa veľkosť cesta nezdvojnásobí.
  4. V 100 ml olivového oleja rozmiešame zmes korenia zaatar. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, vy­tvarujeme malé pizze a potrieme ich zmesou zaataru a oleja.
  5. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 250 °C dozlatista. Nemusíme zostať len pri potretí zaatarom, manakish môžeme aj rozlične obložiť.
  6. Zaatar je zmes korenín, ktorá je veľmi obľúbená v kuchyni Blízkeho východu. Dostať ju v obchodoch s orientálnymi potravinami.