Makový kucmoch

Zdeněk Michálek
šéfkuchár reštaurácie Qualia v Bratislave, 5. novembra 2014
Makový kucmoch
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 g
150 g
120 g
100 g
štipka




Postup

  1. 1

    Olúpané zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme tak, aby zostali tuhé.

  2. 2

    Polovicu vody zo zemiakov zlejeme a obrátenou stranou varešky zemiaky mierne roztlačíme. Povrch poprášime hrubou múkou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na veľmi miernom ohni zemiaky asi 15 minút povaríme.

  3. 3

    Potom zemiaky s múkou vymiešame, roztlačíme na jemnú pastu a lyžicou namočenou v masti vykrajujeme zo zmesi halušky, ktoré rozdelíme na nahriate taniere. Pokrm posypeme makom zmiešaným s cukrom a prelejeme zvyšnou masťou.

Diskusia k receptu

sracz
... veď to nie je žiadny kucmoch, ale naše "vihodňarske džadki" zo Spiša i Šariša!!!
micanela
kucmoch - to som nikdy nepocula ale aspon uz viem, co to je
aretta
Aký kucmoch??? To sú starodávne české škubánky :-) Ako dieťa som ich milovala. Na druhý deň, ked cesto ešte zostane, sú výborné opražené na masle. Vtedy na slano s horúcim čajom. Paráda.
mijaita
pravdu ma @aetta ! To jsou ceske skubanky! Kucmoch se v Cechcach nerika, ale rikavalo se "osm šťouchů do kucmouchu" coz jsou ty rozštouchany brambory do kterych se tou obracenou mechackou udelaly diry az ke dnu a nasype se do tech der mouka. Tak se delaly, delaji a delat budou ! :-) @sracz džatky to nejsou !
daguska
Tak,ci onak,jedlo urcite výborné.Mám rada tieto "babickovské"recepty.
frezia68
Na Spiši sme v detstve presne takéto džatky dostávali na tanier (neboli s makom),lyžica sa namočila do masti,v ktorej už bola opražená cibuľa,nabralo sa lyžicou zo zemiakov na tanier,zasa do masti.....až sa naplnil tanier,posypalo sa opraženou cibuľou a zapíjali sme kyslým mliekom.V Čechách kucmoch,u nás džatky a to bude ako s plnenou kapustou-sarma,holubky.........:-)
hubata
Niet nad takéto recepty: aj na slano, aj na sladko, s makom, s tvarohom, s cibuľkou s oškvarkami alebo slaninkou .....
jarunka
Ano to su kucmochy, naucila ma ich moja svokra, hned ako som sa vydala, Ona sice pochadza z Polska, tak ja som si skorej myslela, ze to je polske jedlo okolie Liberca. My ich robime na slano.
evanaaa
No a základ toho všetkého je zemiaková kaša - fučka, z ktorej sa ten kucmoch, džatky, škubánky a čo je viem, čo ešte, robia. Tá kaša je ale sama o sebe dobrá s tou opraženou cibuľkou ( nedávno sa tu o nej písalo a debatilo), preto aj tieto regionálne jedlá z nej musia byť dobré a chutné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia