Foto: helca103
Tento koláč robím už veľa rokov a pôvodne to bol len makový. No raz som vyskúšala s tvarohom a od vtedy to tak ostalo. Zobraziť celý popisTento koláč robím už veľa rokov a pôvodne to bol len makový. No raz som vyskúšala s tvarohom a od vtedy to tak ostalo. No je veľmi dobrý aj čiste s makom-vtedy treba použiť viac lekváru aby bol šťavnatý...
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto maslové: | |
350 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
Plnka maková: | |
170 g |
|
170 g |
|
170 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 dcl |
|
50 g |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
1 - 2 ks |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
okrem toho: | |
kyslejší |
|
Postup
-
1
Pripravím si všetko potrebné na maslové cesto.
-
2
Zmiešam všetko potrebné a vypracujem si hladké cesto. Rozdelím na 2 časti a vyvaľkám na veľkosť plechu.
-
3
Plnky si robím vždy prvé aby boli pripravené keď si vyvaľkám cesto.
-
4
Prvú si urobím makovú : Zmiešam všetky sypké suroviny, pridám vajce a dobre premiešam, maslo dám do teplého mlieka aby sa rozpustilo a vlažné nalejem do makového základu. Neľakajte sa ak bude plnka riedka. Ona naboptná kedže je tam hrubá múka a stuhne aj pri pečení.
-
5
Tvaroh si zmiešam s vajcom a cukrom. Každý si ochutí podľa seba, ak treba pridá vajce ale mne 1. úplne stačilo. Plnka má byť taká aby sa dala rozotrieť, nesmie byť hustá.
-
6
Teraz idem plniť. Na pomúčený plech dám rozvaľkané 1.cesto. Na to poriadne na hrubo natriem lekvár-nešetrite ním lebo maková plnka bude suchšia.
-
7
Na makovú plnku natriem tvarohovú plnku.
-
8
Na tvarohovú plnku dám 2. rozvaľkaný plát cesta. Na vrchnom pláte urobím nožíkom dierky aby mohla unikať para pri pečení a koláč nepopraskal. Dám do vyhriatej rúry piecť na 190 stup. asi 25-30 minút. Každá si pozná svoju rúru.
-
9
Koláč posypem cukrom a nechám vychladnúť.
-
10
Potom ho pokrájam. Záleží na vás ako máte radi, mne vyšlo 24 kúskov.
-
11
Kto nechce na vrchu cukor môže si dať čokoládovú polevu.
-
12
Koláčik je výborný ku káve, čaju alebo len tak pomaškrtiť. Dobrú chuť :-)
jednoduchy a fajnovy kolacik ku kavicke;-)))
@anina6 ked budeš robiť čisto makový daj pod makovú plnku veľa lekváru aby bol šťavnatý.
@francuzka si milá ďakujem to hranie s fotkami sa iba učím robiť a koláčik je naozaj fajnový :-)
@dajanca , @goe ďakujem vám
@havino takéto koláče už pečiem málo,musím dávať pozor na zdravé stravovanie, ale občas nezaškodí. Makové a tvarohové sa u nás nikdy nestratí.
@valeri aj to je dobrá kombinácia pretože jablká nič nepokazia.
@marcy , @jandalog veru je výborný, robím ho už veľa rokov a aj s cestom sa výborne pracuje.
@frezia68 , @ywett , @darina57 veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.
@ivka moja konečne niečo, čo nepoznáš :-)
@izabelka dať sem recept ktorý tu nie je zverejnený, tak to je naozaj umenie.
@starkamajka presne jeden ešte ostal :-)
@evanaaa je dobré keď má para z plnky kadiaľ unikať. Parené buchty nepichám ale počula som o tom.
doteraz neznáma.Kopírujem do kk.Vďaka
z pridávania fotiek TU mám až stres, upečiem, uvarím, ale fotiť neviem, na to som antitalent
Tánička presne ako píšeš, tento koláč je výborný aj na druhý deň. Ďakujem za milý komentár.
@vodnarka , ja mám v pláne ho urobiť aj s jablkami, takže bez obav skús, lebo cesto je výborné, spoľahlivý recept od @helca
Tie tvoje vylepšenia najbližšie vyskúšam aj ja.
Pekný deň :-)
Ani nevieš ako si ma potešila, som rada, že vám chutilo a viac maku to už dávam aj ja, ale original bol s múkou. Vážim si tvoju odozvu aj priazeň a želám pekný deň. :-)
H.