Makový koláč s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: helca103

Tento koláč robím už veľa rokov a pôvodne to bol len makový. No raz som vyskúšala s tvarohom a od vtedy to tak ostalo. No je veľmi dobrý aj čiste s makom-vtedy treba použiť viac lekváru aby bol šťavnatý...

24
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si všetko potrebné na maslové cesto.
  2. Zmiešam všetko potrebné a vypracujem si hladké cesto. Rozdelím na 2 časti a vyvaľkám na veľkosť plechu.
  3. Plnky si robím vždy prvé aby boli pripravené keď si vyvaľkám cesto.
  4. Prvú si urobím makovú : Zmiešam všetky sypké suroviny, pridám vajce a dobre premiešam, maslo dám do teplého mlieka aby sa rozpustilo a vlažné nalejem do makového základu. Neľakajte sa ak bude plnka riedka. Ona naboptná kedže je tam hrubá múka a stuhne aj pri pečení.
  5. Tvaroh si zmiešam s vajcom a cukrom. Každý si ochutí podľa seba, ak treba pridá vajce ale mne 1. úplne stačilo. Plnka má byť taká aby sa dala rozotrieť, nesmie byť hustá.
  6. Teraz idem plniť. Na pomúčený plech dám rozvaľkané 1.cesto. Na to poriadne na hrubo natriem lekvár-nešetrite ním lebo maková plnka bude suchšia.
  7. Na makovú plnku natriem tvarohovú plnku.
  8. Na tvarohovú plnku dám 2. rozvaľkaný plát cesta. Na vrchnom pláte urobím nožíkom dierky aby mohla unikať para pri pečení a koláč nepopraskal. Dám do vyhriatej rúry piecť na 190 stup. asi 25-30 minút. Každá si pozná svoju rúru.
  9. Koláč posypem cukrom a nechám vychladnúť.
  10. Potom ho pokrájam. Záleží na vás ako máte radi, mne vyšlo 24 kúskov.
  11. Kto nechce na vrchu cukor môže si dať čokoládovú polevu.
  12. Koláčik je výborný ku káve, čaju alebo len tak pomaškrtiť. Dobrú chuť :-)