Makovo-višňová torta bez múky
Foto: 3sandra3
Bezlepková, veľmi chutná, šťavnatá torta.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
4 ks |
|
100 g |
|
120 g |
|
120 g (alebo smotana kyslá) |
|
1 bal |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
100 g |
|
250 g |
|
Poleva I: | |
300 ml (z kompótu) |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Ostatné: | |
700 ml |
|
|
|
Poleva II: | |
250 ml |
|
125 g (74 %) |
|
1 bal |
|
Postup
-
1
Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešľaháme, primiešame biely jogurt prípadne smotanu. Do cesta jemne primiešame pomletý mak spolu s práškom do pečiva. Na záver vmiešame vyšľahané bielky so štipkou soli. Cesto vylejeme do tortovej formy. Upečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť.
- 2
Potom cesto rozrežeme na polovičku, natrieme džemom, ďalej 3/4 plnkou /tretinu si necháme na vrch torty/ a rozložíme vykôstkované višne /časť/. Zakryjeme druhou polovicou cesta. Natrieme zvyšnú plnku a opäť rozložíme višne /druhú časť/. Dalej nalejeme višňovú polevu /žele polevu/.
- 3
Plnka: Smotanu zohrejeme /nevariť/, aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť bielu čokoládu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Dáme do chladničky na pár hodín zachladiť. Potom šľahačom vyšľaháme dotuha a vmiešame mascarpone.
- 4
Poleva I (so Zlatým klasom): Dáme do hrnca šťavu z višní, pridáme vodu, aby sme mali 4 dcl , dáme cukor a prášok Zlatý klas. Uvaríme puding /želé polevu/.
- 5
Poleva II - druhá varianta inak povedané - ganache čokoládová poleva: Šľahačkovú smotanu opäť zohrejeme a necháme v nej rozpustiť horkú čokoládu. Primiešame ešte jeden vanilkový cukor a rovnomerne môžeme poliať korpus torty. Tortu necháme vychladiť v chladničke.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ďakujem za komentár. Tortu mám s priemerom 25 cm.
Ešte pre upresnenie, hoci zdá sa, že ste to pochopili, že poleva I. a poleva II. - tak to sú dve varianty. Ja som to v recepte tak uviedla, že poleva višnová a druhý variant - poleva s horkou čokoládou /ganache s čokoládou/, ale redakcia mi to uviedla takto: Poleva I a Poleva II.