Makovo-višňová torta

Makovo-višňová torta bez múky

Autor receptu: 3sandra3

Bezlepková, veľmi chutná, šťavnatá torta.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešľaháme, primiešame biely jogurt prípadne smotanu. Do cesta jemne primiešame pomletý mak spolu s práškom do pečiva. Na záver vmiešame vyšľahané bielky so štipkou soli. Cesto vylejeme do tortovej formy. Upečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Potom cesto rozrežeme na polovičku, natrieme džemom, ďalej 3/4 plnkou /tretinu si necháme na vrch torty/ a rozložíme vykôstkované višne /časť/. Zakryjeme druhou polovicou cesta. Natrieme zvyšnú plnku a opäť rozložíme višne /druhú časť/. Dalej nalejeme višňovú polevu /žele polevu/.
  3. Plnka: Smotanu zohrejeme /nevariť/, aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť bielu čokoládu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Dáme do chladničky na pár hodín zachladiť. Potom šľahačom vyšľaháme dotuha a vmiešame mascarpone.
  4. Poleva I (so Zlatým klasom): Dáme do hrnca šťavu z višní, pridáme vodu, aby sme mali 4 dcl , dáme cukor a prášok Zlatý klas. Uvaríme puding /želé polevu/.
  5. Poleva II - druhá varianta inak povedané - ganache čokoládová poleva: Šľahačkovú smotanu opäť zohrejeme a necháme v nej rozpustiť horkú čokoládu. Primiešame ešte jeden vanilkový cukor a rovnomerne môžeme poliať korpus torty. Tortu necháme vychladiť v chladničke.