Makový koláč
Makový koláč

Makovo-orechový koláč s citrónovou polevou

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 2. februára 2021
Makovo-orechový koláč s citrónovou polevou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
8 ks
150 g mletý
150 g mleté
2 PL
Poleva:
300 g
z 1 citróna
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo, cukor a žĺtky necháme odstáť, aby mali izbovú teplotu, a potom vyšľaháme. Samostatne vyšľaháme z bielkov sneh a pridáme do žĺtkovej zmesi. Primiešame mak, orechy a múku.

  2. 2

    Cesto dáme do formy a pečieme 10 minút na 170 stupňoch, potom teplotu v rúre znížime na 150 stupňov a dopečieme cca 15 minút.

  3. 3

    Poleva: Vymiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom, prípadne dolejeme trošku horúcej vody na doriedenie konzistencie. Polevu nalejeme na teplý (nie horúci) koláč a necháme stuhnúť.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

mamatata2
Vyzerá veľmi lákavo, určite vyskúšam, ale forma má byť aká ? Tortová ? Predsa len cesto z 8 vajec - nie je to veľa do tortovej formy? Ďakujem.
milkak
@mamatata2 (2.2.2021 21:01)

Ja mám tento recept z Rakúska, suroviny sú takmer identické, ale v nasledovnom množstve, ktoré sa mi bez problémov zmestí do tortovej formy:
Cesto:
6 vajec
150g zmäknutého masla
1 bal.vanilkového cukru
1 pol.lyžica rumu
150g kryštálového cukru
150g mletého maku
150g olúpaných pomletých mandlí
Štipka škorice

Poleva:
Citrónová hotová, alebo
Šťava z 1 citróna a práškový cukor
Citrónová kôra

Na vymazanie a vysypanie formy:
Maslo, mletý mak

Recept mám niekoľkokrát odskúšaný, pečiem ale dlhšie, skúšam špajlou, či je upečené.
Koláčik alebo torta podľa tohoto receptu je naozaj veľká dobrota!