Makovo-orechový koláč s citrónovou polevou
Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 2. februára 2021
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 2. februára 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava
príprava
25 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Maslo, cukor a žĺtky necháme odstáť, aby mali izbovú teplotu, a potom vyšľaháme. Samostatne vyšľaháme z bielkov sneh a pridáme do žĺtkovej zmesi. Primiešame mak, orechy a múku.
- 2
Cesto dáme do formy a pečieme 10 minút na 170 stupňoch, potom teplotu v rúre znížime na 150 stupňov a dopečieme cca 15 minút.
- 3
Poleva: Vymiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom, prípadne dolejeme trošku horúcej vody na doriedenie konzistencie. Polevu nalejeme na teplý (nie horúci) koláč a necháme stuhnúť.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja mám tento recept z Rakúska, suroviny sú takmer identické, ale v nasledovnom množstve, ktoré sa mi bez problémov zmestí do tortovej formy:
Cesto:
6 vajec
150g zmäknutého masla
1 bal.vanilkového cukru
1 pol.lyžica rumu
150g kryštálového cukru
150g mletého maku
150g olúpaných pomletých mandlí
Štipka škorice
Poleva:
Citrónová hotová, alebo
Šťava z 1 citróna a práškový cukor
Citrónová kôra
Na vymazanie a vysypanie formy:
Maslo, mletý mak
Recept mám niekoľkokrát odskúšaný, pečiem ale dlhšie, skúšam špajlou, či je upečené.
Koláčik alebo torta podľa tohoto receptu je naozaj veľká dobrota!
Ďakujem pekne :)