Makovo-citrónové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. augusta 2013

Keď pečiem tento skvelý zákusok, spomeniem si na moju maminku, ako sušila doma dopestovaný modrý mak na bielom plátne...prekrásna riava svetloružových kvetov sa premenila Zobraziť celý popisKeď pečiem tento skvelý zákusok, spomeniem si na moju maminku, ako sušila doma dopestovaný modrý mak na bielom plátne...prekrásna riava svetloružových kvetov sa premenila na drobunké zrnká maku, ktoré oprala vo vode a potom sušila v tomto období na slniečku..cesto tohto zákusku mi to vždy pripomenie..makovú chuť skvele dopĺňa citrónová hoblinka a šťava v kréme..

10
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
4 PL
8 PL
7 PL
1/2 bal.
2 PL
Krém:
500 ml
2 ks
1 bal.
4 PL
200 g
1 ks
1 ks na zdobenie




Postup

  1. 1

    Vajíčka som rozdelila...do bielok som pridala štipku soli a 4 lyžice vody a vymiešala dobre do tuha..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som krištálový cukor po lyžici a stále miešala sneh..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po jednom som do hmoty pridávala žĺtky..a dobre vymiešala do peny...

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hladkú múku som zmiešala s práškom do pečiva a po malých dávkach vmiešavala do cesta..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    napokon som pridala celý mak 2 lyžice...opatrne vmiešavala do cesta..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plech som vymazala maslom a vysypala polohrubou múkou a cesto som vyliala na plech..trúbu som nechala vyhriať na 180st.

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    koláč sa piekol 20min...upečený som nechala vychladiť a potom som upravila boky..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    korpus som rozrezala na 3 rovnaké časti..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravila som si krém...tento som zabudla odfotiť...mlieko, vanilkový cukor a vanilkové pudingy som vymiešala a uvarila na hustú kašu...maslo s cukrom som vymiešala do peny, pridala som postrúhanú citr. kôru a vytlačila všetku šťavu z citrónu a vychladnutý puding zmiešala s maslovou hmotou...týmto krémom som potrela jednotlivé korpusy...nechala som si aj na vrch..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dala som koláč do chladničky na 3 hod. a potom som ozdobila vrch zákusku..z citrónu som nakrájala tenké kolieska , ktoré som prekrojila na polovicu a ozdobila vrch...posypala som čoko struhlinkami...

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zase som dala koláč do chladničky na 2 hod. a potom pokrájala na rezy.. a prejem vám dobrú chuť..

    Makovo-citrónové rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
Táto krása len od Teba môže byť... nádherne nafotené, úžasne rezy ako vojaci, skvelo načančané a k tomu krásny príbeh o maminke a maku ♥... kombinácia chutí mak a citrónový krém to musí byť paráda... niekedy rada vyskúšam, ukladám do KK a veľmi chválim :)
margaretka28
voľakedy som už robila podobný zákusok, mak s citronom sa výborne doplňa, máš ho pekný vydarený :-)
sracz
... ďalší z Tvojich úžasných rcp na stôl ku káve po nedeľňajšom obede, milá @izabella929 čakajúcich na "promenádu" aj tu v Des Moines Iowa! Mám ich uložené všetky, zopár už som napiekol a bol za ne "pochválený, no ale ani tento nie je od macochy => nezavěšujte, jste v pořadí! -:))) Ďakujem a gratulujem Ti k opäť krásnej práci!
izabella929
@eviana...je skutočne úžasný, ľahučký ako páper a fantastická chuť.-) doporučujem...spomienka na moju maminku a jej pestovanie maku na záhrade je veru úžasná...keď maminkine makovice zakvitli, vyzeralo to ako šíre more...mala to na veľko kuse záhrady a od bielej farby boli všetky odtiene ružovej až po jemne červenú...nikdy na tú nádheru nezabudnem...obrezané makovice sušila na dvore na velikánskych plachtách..potom nasledovalo vysýpanie makovíc do veľkého bieleho vandlíka..obdivovala som jej pracovitosť..no a napokon sušenie maku na bielom plátne, tak to ma úplne dostalo...krása, ako sa rukou prehŕňala v maku a obracala ho, aby sa každému zrniečku ušlo rovnaké množstvo slniečka...ďakujem ti pekne za milý komentár.-))
izabella929
@sracz...veru , veru ku kávičke je ako stvorený, jemne sladký, ľahučký, mňamkový...)teším sa z toho, že moje zákusky pečieš a vychutnávate ich spolu s tvojou drahou polovičkou.-) ďakujem za komentár.-)
damisa
vyzerá dobre a určite aj tak chutí, určite vyskúšam.
ancicka
nedeľa bez koláča to by nebolo ono,aj u nás musí byť.Tento je parádny - fajnový.
hubata
Krásny koláčik Izka, ako stvorený na horúce letné dni. Resp. horúci letný deň, lebo už poobede asi už nebol .....
anina6
koláčik uložený na vyskúšanie, krásna práca a viem si predstaviť ako vynikajúco chutí.
dorisa
Pekne spracovaný recept, makové priateľ nekonzumuje......jeho veľká škoda, ale ja si ho pripravím.
waocipa
majstrovské dielo vyzerá skvela a viem si predstaviť ako chuti-si skvela cukrárka
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...) práve som si pri kávičke pochutnávala na tom skvelom zákusku a veru dnes mi ešte viac chutí, ako včera...)veľmi chutný zákusok...)
tinca
nedá sa nič iné povedať ako, že nádhera a určite dobrota. Krásne foto:)
daduska
izka musis mat naozaj velku rodinku, ked toho tolko navypekas a nazavaras :) aj ja zdielam s tebou tuto vasen, len mne to nema kto konzumovat, ti moji volajako niesu na sladke a ja by som bola ako zemegula, keby som to mala vsetko jest, tak sa aspon kocham tvojimi fotkami a citam criepky z tvojho zivota, vacsinou su poeticke :)
izabella929
@daduska..nem ám veľkú rodinu...ale v našej rodine bolo odjakživa zaužívané, že na nedeľňajší stôl patrí zákusok...išlo sa v nedeľu do kostola na omšu, bol komplet obed, teda vždy mäsový vývar a k tomu mäsko na rôzne spôsoby s prílohou a po obede na tanierik patril aj zákusok, alebo chutný koláč..rada spomínam na svoje detstvo a najradšej na úžasné zážitky v mojom vinohrade, kde bolo ticho tichúčko tam, čertovi za uchom, ale veselo až veselo s partiou, ktorú som mala rada a cítilla som sa v ich prítomnosti veľmi dobre a veselo...čas všetko vzal...kopa z tých priateľlov umrela a iba so smútkom v duši na to spomínam, akí to bolo skvelí ľudia..priniesli so sebou na chatu vždy dobrú náladu a ja som sa cítila ako v siedmom nebi, lebo presne takých ľudí mám rada...naučili ma mnohým novým veciam..ženičky milučké, mnohé už nie sú, ma naučili piecť úžasné koláče v murovanej peci, chlapi ma naučili variť guľáš a perkelt po chlapsky...nie je náhoda, že na to rada spmínam,....mali ma radi a vážili si ma....u nás ide aj sladké aj slané...len keby bolo toho času viac...)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia