Makovec

uzaska - fotkauzaska, 3. februára 2013
Makovec
Foto: uzaska

Chutný makový koláč, ktorý zvládne upiecť aj absolútny amatér a kuchársky antitalent :)

30 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
3/4 hrnčeka
1 hrnček
1
1 hrnček
1 hrnček
0.5 balenia
 /nemusia byť/
4 lyžice rastlinný
1 lyžica

Postup

  1. 1

    Sójové (či iné rastlinné) mlieko necháme zovrieť, stíšime plameň a vmiešame mak s cukrom. Občas premiešame, varíme cca 5 minút. Necháme vychladnúť (nie je dôležité).

  2. 2

    Múky zosypeme dokopy, pridáme kypriaci prášok a vanilkový cukor. Hrozienka umyjeme, (ľubovoľné množstvo - ja som dala asi polovicu šálky a ešte som ich nakrájala nadrobno), banán roztlačíme a všetko pridáme do makovej kaše. Zapneme trúbu (180°).

  3. 3

    Celú tekutú zmes vymiešame s múčnou, vznikne hutná/konzistentná hmota, ktorá sa nelepí na misku. Do cesta na záver pridáme nasekanú čokoládu (1/3 tabuľky). Vložíme do trúby na 20-30 minút.

  4. 4

    Poleva: Zvyšok čokolády roztopíme s lyžicou kokosového oleja.

  5. 5

    Vychladnutý koláč potrieme tenkou vrstvou džemu (použila som pomarančový) a čokoládovou polevou. Dáme stuhnuť, konzumujeme.

Diskusia k receptu

martamm
Hrncekovy, super kolacik, pouzijem celozrnnu muku, inac nic nebudem menit, mnamkyyyyy
gordonko
trstinový cukor ,sojové mlieko ,kokosový olej .....kým obehnem Kubu , Afriku tak to spravím radšej z domácích surovín
vierutt
Jééééj, toto je koláč môjho detstva, @gordonko , presne tak,vtedy sme ešte nepoznali sójové mlieko, ani kokosový olej a trstinový cukor . Ale chutil nám nesmierne. Aj bez banánu (tie sme mali len na Vianoce po jednom) a bez čokolády, len pocukrovaný.
ankha
skvele :) @gordonko niekto nemoze konzumovat normalne mliecne vyrobky :) a k receptu vyborne bezlaktozove :) vyskusam
uzaska
živočíšne produkty som najskôr začala obchádzať len z ľútosti voči zvieratám, lenže potom som zistila, že mi miznú alergie a celkovo cítim, že sa mám lepšie a zdravšie.
samozrejme sa dá použiť biely cukor, kravské mlieko, vajce... a nič sa nestane, koláč bude fajn aj tak :)
vierutt
Jasné, každý pozná svoje telo. Dôležitý je nápad, ostatné sa dá prispôsobiť, nahradiť. Aj na tento recept som už zabudla, je fajn, že ľudkovia na Vareche oprašujú recepty...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha