Makovec

uzaska - fotkauzaska, 3. februára 2013
Makovec
Foto: uzaska

Chutný makový koláč, ktorý zvládne upiecť aj absolútny amatér a kuchársky antitalent :)

30 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
3/4 hrnčeka
1 hrnček
1
1 hrnček
1 hrnček
0.5 balenia
 /nemusia byť/
4 lyžice rastlinný
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Sójové (či iné rastlinné) mlieko necháme zovrieť, stíšime plameň a vmiešame mak s cukrom. Občas premiešame, varíme cca 5 minút. Necháme vychladnúť (nie je dôležité).

  2. 2

    Múky zosypeme dokopy, pridáme kypriaci prášok a vanilkový cukor. Hrozienka umyjeme, (ľubovoľné množstvo - ja som dala asi polovicu šálky a ešte som ich nakrájala nadrobno), banán roztlačíme a všetko pridáme do makovej kaše. Zapneme trúbu (180°).

  3. 3

    Celú tekutú zmes vymiešame s múčnou, vznikne hutná/konzistentná hmota, ktorá sa nelepí na misku. Do cesta na záver pridáme nasekanú čokoládu (1/3 tabuľky). Vložíme do trúby na 20-30 minút.

  4. 4

    Poleva: Zvyšok čokolády roztopíme s lyžicou kokosového oleja.

  5. 5

    Vychladnutý koláč potrieme tenkou vrstvou džemu (použila som pomarančový) a čokoládovou polevou. Dáme stuhnuť, konzumujeme.

Diskusia k receptu

martamm
Hrncekovy, super kolacik, pouzijem celozrnnu muku, inac nic nebudem menit, mnamkyyyyy
gordonko
trstinový cukor ,sojové mlieko ,kokosový olej .....kým obehnem Kubu , Afriku tak to spravím radšej z domácích surovín
vierutt
Jééééj, toto je koláč môjho detstva, @gordonko , presne tak,vtedy sme ešte nepoznali sójové mlieko, ani kokosový olej a trstinový cukor . Ale chutil nám nesmierne. Aj bez banánu (tie sme mali len na Vianoce po jednom) a bez čokolády, len pocukrovaný.
ankha
skvele :) @gordonko niekto nemoze konzumovat normalne mliecne vyrobky :) a k receptu vyborne bezlaktozove :) vyskusam
uzaska
živočíšne produkty som najskôr začala obchádzať len z ľútosti voči zvieratám, lenže potom som zistila, že mi miznú alergie a celkovo cítim, že sa mám lepšie a zdravšie.
samozrejme sa dá použiť biely cukor, kravské mlieko, vajce... a nič sa nestane, koláč bude fajn aj tak :)
vierutt
Jasné, každý pozná svoje telo. Dôležitý je nápad, ostatné sa dá prispôsobiť, nahradiť. Aj na tento recept som už zabudla, je fajn, že ľudkovia na Vareche oprašujú recepty...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia