Makové pirôžky (fotorecept)

Autor receptu: lenka1503

Suroviny

Postup

  1. Z 100 ml mlieka, droždia, 1 čl kryštálového cukru a 1čl múky si spravíme kvások. Do veľkej misy dáme múku, vajíčko, olej, soľ, zvyšné mlieko a nakoniec aj kvások. Vymiesime mesto, ktoré necháme odpočívať asi 45 minút.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Mletý mak zmiešame s vanilkovými cukrami, lekvárom a mliekom. Mlieko dáme tak podľa potreby. Plnka má byť hustá ale nie suchá.
  3. Vykysnuté cesto si môžeme rozdeliť na dve časti (mne sa s ním tak lepšie robí) a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske ale nie na veľmi tenko. potom ho pokrájame na obdlížniky. Na stred každého obdĺžnika dáme kúsok plnky.
  4. Ja som potom plnku trošku rozotrela, cesto som jemne ponaťahovala a potom som ho zrolovala ako roládu. Spoje som jemne popritláčala aby sa pirôžka nerozpadla. A konce som jemne zahla a tiež pritlačika. Potom som ich ešte jemne v pomôčenej roke vyvaľkala.
  5. Na panvici si rozpálime dostatok olej a vyprážame ich na miernom ohni. Na mojej sklokeramickej panvici to bola 6.
  6. Dokladáme ich do misky aby stiekli z oleja a horúce ich obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým. Ale to nemusím byť, len nám to tak chutí. Podávame s mliečko ak máte deti :) mne vyšlo 26 kusov. Dobrú chuť :)