Mäkkučký ovocný perník fotorecept

bakoska - fotkabakoska, 3. marca 2011
Mäkkučký ovocný perník (fotorecept)
Foto: bakoska

Dnes som piekla svoj prvý perník a keďže som v chladničke mala aj nejaké veci navyše, troška som si zaimprovizovala..:)

15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
50 g
1 ks
1  PL
1 a 1/2 ČL
100 ml
60 g, alebo kryštálový
1 ČL
1 ks
200 g, alebo iné kompótové ovocie
100  ml
1 ks, dužina
50 ml
cca 150 ml (podľa potreby)
3 PL
 zopár kvapiek
1 ks
1 ČL
2 PL
Na vrch:
 (napr.)
 (napr.)
Čokoládová poleva:
200 g (50% kakaa)
100 g, alebo iný tuk
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Dužinu z pomaranča vyberieme lyžičkou a spolu s kompótovým ovocím rozmixujeme na kašu. Prilejeme kompótovú šťavu, vodu a dolejeme mliekom do objemu 500 ml. Pridáme pár kvapiek arómy, vaječný likér a dobre zamiešame.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajce s cukrom vymiešame do peny, pridáme ovocno- mliečnu kašu, olej a opäť dobre zamiešame.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obe múky, puding, kakao, prášok do pečiva, sódu a perníkové korenie spolu zmiešame.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypeme do tekutej zmesi a vymiešame hladké cesto. Na záver zamiešame džem a med.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 - 200 stupňov cca 15 - 20 min.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teplý perník potrieme džemom. Keďže som mala hŕstku vlašských orechov, nasekala som ich, primiešala kokosovú múčku a džemík zmesou posypala, ale ak by som mala orechov viac, pridám ich radšej do cesta :)...

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou (všetky suroviny vymiešame nad parou do hladka). Necháme dobre stuhnúť a môžeme podávať.

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť! :)

    Mäkkučký ovocný perník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tip: Ak máte plynový sporák, koláčiky s čokoládovou polevou najlepšie nakrájate nožom nahriatym nad plameňom.

Diskusia k receptu

bakoska
Myslím, že môže byť veľmi chutný aj s jahodovým, či ananásovým kompótikom :)...
mariaklara
Je to určite chutný zákusoček, ako si napísala aj v názve. Určite ho vyskúšam, ukladámsi do MKK, vďaka !
bakoska
Ďakujem :). Perník som nemala už neuveriteľne dlhý čas a veľmi som sa naňho tešila (a zároveň obávala, či sa vôbec vydarí, keďže to bol môj prvý pokus)..Našťastie sa naozaj vydaril a je veľmi, veľmi chutný, neviem, či je to tým, že je ešte čerstvý, alebo tým, že som perník naozaj dlho nejedla, ale tohto sa s priateľom nevieme dojesť :))
tonicka53
Krásny perník . Chválim ťa . Že tvoj prvý perník a takýto pekný ?
A ten plyn nožom neublíži? To asi nebudem riskovať, radšej ich zakaždým namočím do horúcej vody. Ale možno to funguje aj s plynom :D
bakoska
Veru, nad tým som nepremýšľala, ale je možné, že to nieje celkom najlepšia technika pre naše nožíčky :)...vraj ale aj namáčanie do horúcej vody nie je úplne dobré, začnú sa tupiť..ale ako potom máme krájať naše chutné koláče? :))
maarianna
robievam taký podobný len sa zapráši po ňom, aj tento vyzerá lákavo
nadia56
bakoska, tvoj pernik je nebezpecne lakavy, veru, upeciem ho na vikend, recept mas velmi pekne spracovany, si sikulka,
a k tym nozom, pokial som mala plynovy sporak, vzdy som nahrievala noz nad plamenom, hoci je pravda, ze som nemala super kvalitne noze, tak ono asi si staci vyclenit si jeden-tzv.plamenovy noz, ktoreho ti nebude luto, ked sa trosku opotrebuje a je vybavene,
pekny den vsetkym:-)
3sandra3
presne tak... aj by mohol vyskočiť, práve popíjam kávičku,,,tak ku kávičke by bodlo
cica2
si šikuľka, krásne sa ti vydaril:).... u nás sa teší veľkej obľube, tiež ho robievam
sany11
krasny pernik,vyskusam ho aj ja, dufam ze sa mi podari.ale ten tvoj vyzera fakt krasne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia