Foto: medovnicek
Recept na závin s takýmto názvom mám odložený z časopisu Rytmus života. S cestom som bola maximálne spokojná.
Suroviny
I. cesto: | |
500 g alebo hladká múka |
|
6 PL |
|
60 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
štipka |
|
II. cesto: | |
200 g |
|
6 PL |
|
2 PL |
|
1 ks na potieranie |
|
Okrem toho: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Mne z tohto množstva vyšli štyri záviny. Z múky, masti, vajca, žĺtka a štipky soli vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a pri izbovej teplote necháme asi 30 minút odpočinúť.
-
2
Masť na druhé cesto necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Pridáme k nemu múku so smotanou a vypracujeme redšie cesto.
-
3
Odležané cesto rozváľame na pomúčenej doske na plát.
-
4
A potrieme redším druhým cestom.
-
5
Zvinieme ho do rolády.
-
6
Rozkrájame na štyri kusy, ktoré zabalíme do fólie. V chlade ho necháme hodinu preležať.
-
7
Z odležaného cesta postupne vyvaľkáme pláty hrubé asi 3 mm.
-
8
A teraz už závisí od nás čím budeme plniť. Ja som plnila višňami s makom, strúhanými jablkami s makom a jablkami posypanými škoricou.
-
9
Zvinieme do závinu, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C. Po upečení ich môžeme potrieť rozpusteným maslom.
-
10
Pocukrujeme a po vychladnutí krájame.
mak a višne alebo jablká .... vyzerá ozaj krásne a chutne tvoj závin.
ta bravcova mast ma desi, ale vyzera to super! :-)
Maslom nepozkazis tiez nic, ale struktura cesta bude troska ina.
skus kupit mast v delicatessens kde tiez dostanes aj palmovy tuk, ktory je dobry tu pouzit.
A muku pouzi s vysokym lepkom /zrejme ju mate v obchodoch pod nejakym nazvom ako "bread flour"/.
Je to vyborne cesto ja vsak na 2 zltka pouzivam iba 1 cele vajce.
Zaviny ti vysli krasne Medovnicek, len sa do nich zahryznut!
@bozulka presne tak piekla aj moja mamka, preto keď som chcela podrobný problém, tak s tým mala problém, pretože zväčša piekla od oka:)
@babav myslím si, že s maslom bude to cesto iné, skús to čo ti navrhuje @honestka , u nás sa dá kúpiť múka s vysokým obsahom lepku, ktorá je špeciálne na záviny a volá sa Štrúdľová múka - kupujem ju v Coop Jednota
@marikahr cesto veľmi lístkové pripomína, dobre sa s ním pracuje a záviny sú aspoň podľa mňa veľmi chutné a môj názor je, že domáca masť je možno zdravšia ako všelijaké iné tuky, ale vieš ako to je koľko ľudí - toľko názorov