Maďarský závin fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 11. augusta 2013

Recept na závin s takýmto názvom mám odložený z časopisu Rytmus života. S cestom som bola maximálne spokojná.

Suroviny

I. cesto:
500 g alebo hladká múka
6 PL
60 g
2 ks
2 ks
 štipka
II. cesto:
200 g
6 PL
2 PL
1 ks na potieranie
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Mne z tohto množstva vyšli štyri záviny. Z múky, masti, vajca, žĺtka a štipky soli vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a pri izbovej teplote necháme asi 30 minút odpočinúť.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Masť na druhé cesto necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Pridáme k nemu múku so smotanou a vypracujeme redšie cesto.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odležané cesto rozváľame na pomúčenej doske na plát.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A potrieme redším druhým cestom.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvinieme ho do rolády.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozkrájame na štyri kusy, ktoré zabalíme do fólie. V chlade ho necháme hodinu preležať.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z odležaného cesta postupne vyvaľkáme pláty hrubé asi 3 mm.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A teraz už závisí od nás čím budeme plniť. Ja som plnila višňami s makom, strúhanými jablkami s makom a jablkami posypanými škoricou.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zvinieme do závinu, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C. Po upečení ich môžeme potrieť rozpusteným maslom.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pocukrujeme a po vychladnutí krájame.

    Maďarský závin (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danda3
Krásne štrúdle, Ivetka, si šikulka!♥
bozulka
Je to výborné cesto,také volačo robila aj moja maminka,len ja som zabudla ako a ona si nič nepísala,mala všetko v "hlave".Ja to dodnes nechápem ako to robila.A to vypekala všetko možné...
xanti
Mňaaaam,
mak a višne alebo jablká .... vyzerá ozaj krásne a chutne tvoj závin.
marikahr
@medovnicek nadherne! na foto to vyzera podobne ako listkove cesto, je to podobne alebo lepsie?
ta bravcova mast ma desi, ale vyzera to super! :-)
babav
Jedinecny recept, krásne prezentovaný . Rada by som vyskusala , ale bravčovu mast nezozeniem. Myslíš si , ze ak by som ju nahradila maslom vysledne cesto pokazim?
honestka
@babav : ked nemas mast pouzi Cisco ktore je dostat na pies /nie "maslove"/ a prilej 1 lyzicu oleja.
Maslom nepozkazis tiez nic, ale struktura cesta bude troska ina.
skus kupit mast v delicatessens kde tiez dostanes aj palmovy tuk, ktory je dobry tu pouzit.
A muku pouzi s vysokym lepkom /zrejme ju mate v obchodoch pod nejakym nazvom ako "bread flour"/.
Je to vyborne cesto ja vsak na 2 zltka pouzivam iba 1 cele vajce.

Zaviny ti vysli krasne Medovnicek, len sa do nich zahryznut!
tiginko
tak toto cesto určite vyskúšam, vďaka za recept
havino
5 *, už aj uložené, masť, smotana, žiadna suchosť, žiadne lámanie, pri príležitosti určite vyskúšam, krásne ich máš
medovnicek
Dievčence veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@bozulka presne tak piekla aj moja mamka, preto keď som chcela podrobný problém, tak s tým mala problém, pretože zväčša piekla od oka:)
@babav myslím si, že s maslom bude to cesto iné, skús to čo ti navrhuje @honestka , u nás sa dá kúpiť múka s vysokým obsahom lepku, ktorá je špeciálne na záviny a volá sa Štrúdľová múka - kupujem ju v Coop Jednota

@marikahr cesto veľmi lístkové pripomína, dobre sa s ním pracuje a záviny sú aspoň podľa mňa veľmi chutné a môj názor je, že domáca masť je možno zdravšia ako všelijaké iné tuky, ale vieš ako to je koľko ľudí - toľko názorov

eviana
@medovnicek , paráda... úžasným spôsobom si oprášila prípravu lístkového cesta... tak ako sa má robiť s poctivou domácou bravčovom masťou (nechápem ako môže niekoho strašiť domáca masť) - alebo ako sa kedysi robievalo zo sadla po zabíjačke. Nádherný závin, až mi nosom krúti a veru nepohrdla by som kúskom aj hneď... tlieskam nadšením :)
eviana
malá poznámka "Rétes liszt" na sáčkoch od múky so slniečkom, ktoré sú dosťať v COOP Jednote - znamená štrúdľová múka a je to múka polohrubá... ideálna na štrúdle - ťahané cesto z nich ide robiť najlepšie, môžem potvrdiť :)
ywett
ja tento recept sa mi páči, si veľmi šikovná...5* (kk)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia