Foto: pusta
Môj priateľ miluje maďarskú kuchyňu a zatúžil po pikantnom maďarskom kuracom paprikáši z domáceho kuraťa s haluškami, tak som mu ho uvarila, nevedel sa Zobraziť celý popisMôj priateľ miluje maďarskú kuchyňu a zatúžil po pikantnom maďarskom kuracom paprikáši z domáceho kuraťa s haluškami, tak som mu ho uvarila, nevedel sa ho dojesť a to je tá najväčšia pochvala pre mňa, že mu úžasne chutil :-). Tento istý recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam pre milovníkov chutných pikantných jedál maďarskej kuchyne.
porcií
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
cca 1500 g domáce kukukuričné |
|
1500 g |
|
4 - 5 strúčikov podľa veľkostti |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
250 ml |
|
podľa potreby |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
halušky: | |
500 g |
|
1 CL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby rozpustená na omastennie halušiek |
|
Postup
-
1
V hlbšom hrnci som rozpálila domácu bravčovú masť,...
-
2
...na ktorej som prudko opiekla predtým nasolené, rozporcované domáce kura z jednej strany - asi 5 - 7 minút,...
-
3
...z druhej strany tiež 5 - 7 minút, až vznikla pekná zlato-hnedá kôrčička na povrchu a vybrala som ho zatiaľ na tanier.
-
4
Vo výpeku som orestovala cibuľu do sklovita,
-
5
...zaliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila na tuk. Toto som opakovala celkom 3x, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzeným spôsobom zahustí šťavu paprikáša a dodá zároveň úžasnú chuť. Toto sa volá perkeltový základ.
-
6
Pridala som cesnak pokrájaný na plátky a pokrájanú sušenú štipľavú papriku, restovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal a paprika pustila pikantnú chuť - asi 1 - 2 minúty.
-
7
Priliala som domácu paradajkovú šťavu /v sezone dávam čerstvé paradajky a čerstvú zelenú papriku, tiež môže byť domáce lečo asi 3 - 4 PL/,...
-
8
...sladkú mletú červenú papriku, používam madarskú papriku Kalocsai, ktorá jednak krásne farbí a jednak má úžasnú zamatovú chuť, nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť...
-
9
...a krátko som ju orestovala, pozor nespáliť!!!
-
10
Pripravila som si smotanu na varenie, jej výhodou je, že sa varením nepripaľuje, ale môžete použiť aj sladkú smotanu Rajo alebo hustú kvalitnú smotanu.
-
11
Do paprikovo-paradajkového cibuľového základu s cesnakom a sušenou štipľavou paprikou som vložila porcie opečeného kuraťa, v tomto základe som ich chvíľu restovala za stáleho obracania, čím sa kuracie mäsíčko výborne ochutí skrz-naskrz týmto vynikajúcim základom, potom som ho podliala horúcou vodou asi do polovice mäsa, pridala som zelenú papriku prekrojenú na dve polovice a osolila som ho a...
-
12
....prikryla pokrievkou, znížila som plameň na stredný a pomaly som dusila asi 1 hodinku, kým kuracie mäsko nezmäklo za občasného podlievania horúcou vodou, aby sa neprerušil var a premiešania, aby sa paprika nespálila a celé neprichytilo ku dnu.
-
13
Ked kuracie mäsko zmäklo, priliala som smotanu na vareniie,
-
14
...poriadne som ju rozmiešala a...
-
15
...nechala som ju len prevrieť so šťavou. Tu som spravila začiatočnícku chybu :-), smotanu som mala najprv zmiešať s malým množstvom šťavy, aby sa vyrovnali teploty a až potom pridať, nebola by sa mi zrazila, síce to na chuti neubralo, ale ako vidíte, ako sa vraví, aj majster tesár sa utne. Pri sladkej smotane sa mi to ešte nikdy nestalo, preto vy to vyrovnanie teplôt pred pridaním smotany radšej urobte!!! Samozrejme môžete použiť aj dobrú hustú kyslú smotanu. Kurací paprikáš, ktorý je na rozdiel od perkeltu vždy so smotanou!!, bol hotový.
-
16
Kým som dohotovila kurací paprikáš, pripravila som k nim domáce halušky. Do misy som dala asi 500 gramov polohrubej múky, 1 CL soli, premiešala som a pridala som 1 vajce.
-
17
Priliala som studenú vodu v takom množstve,,...
-
18
..aby vzniklo hustejšie liate cesto, ktoré som nechala odpočívať, kým mi zovrela vo veľkom hrnci osolená voda. Cesto sa len leda-bolo premiešala, nesmie sa v žiadnom prípade vypracovať, lebo by sa nechutne ťahalo a nedalo pretláčať cez haluškáreň alebo sádzať z lopárika - kto ako je naučený, ja halušky pretláčam cez haluškáreň.
-
19
Ked vyplávali halušky na povrch, povarila som ich asi 3-4 minúty a scedila, ja ich nechám dobre odkvapkať od vody,ale nepreplachujem studenou vodou k vôli zachovaniu chuti, podobne ako cestoviny.
-
20
Scedené halušky som dala do Jenskej misy, ktorá ich udrží dlho teplé a hned som ich omastila rozpustenou domácou bravčovou masťou a premiešala, aby sa nezlepili.
-
21
Horúci kurací paprikáš som nabrala do hlbokých tanierov a ako prílohu som podávala čerstvo uvarené domáce halušky. Neviem prečo, začal mobil zrazu štrajkovať a fotil veľmi nekvalitne. :-( Veľmi ma mrzela zrazená smotana v paprikáši, priateľ ma ubezpečoval, že chuť kuracieho paprikáša je úžasná a pravá madarská, správne pikantná, on chválil v kuse, ale mňa to zase úžasne mrzelo, tak ma neukameňujte ani vy, prosííím :-( Ak sa rozhodnete si tento paprikáš pripraviť, nezabudnite na vyrovnanie teploty šťavy a smotany, aby sa nezrazila, nech Váš Madarský kurací paprikáš je proste dokonalý, aký má naozaj byť. Madarský paprikáš sa nikdy nezahusťuje múkou!!!, o to hustotu šťavy sa postará cibuľa, ako aj vynikajúcu chuť, vo výsledku má byť niečo viac šťavy ako pri guláši, ale o niečo redšej. Napriek všetkému prajem Dobrú chuť :-)
Ty vieš, že kde je smotana a mäsko, tak ja takéto recepty hodnotím vysoko. Že sa niečo nepodarilo? Každý z nás niečo pokazí. Delíme sa len na takých, ktorí chybu priznajú a takých, ktorí budú vymýšľať kadečo, len aby nemuseli priznať, že niečo pokazili.
Máš TS.
na druhej strane ma zase veľmi teší , že by som ulahodila týmto madarským paprikášom :-)
dakujem ti za vylepšenie hodnotenia hviezdičkami :-), ale aj tak sa zbabelí anonymi budú vždy pretekať v ich znižovaní :DDD
nech si úbožiaci poslúžia, aj tak na viac nemajú...
no stalo sa, mrzelo ma to o to viac, že začiatok bol veľmi sľubný, dráždivá vôňa sa linula, krásna farba a úžasná chuť a pos...la som to vo finále, ked môj priateľ je navyše známy šéfkuchár a to sme mali ešte návštevu....nepomohlo mi ani to, že si 3x pridali :-)
si veľmi milý ku mne, a vdaka tebe i mnohým iným milým varecháčom, vašim povzbudeniam, radám a pochopeniu, sa akosi už cez to prenesiem :-)
úprimne dakujem.
no, nepodarilo sa :-( každý z nás niečo pokazí...premohla som sa a pridala aj tak, lebo recept je naozaj výborný :-)
mne nerobí problém priznať chybu, veľmi m a to mrzí, nemusím si vymýšľať, išla som s kožou na trh :-)
dakujem ti za uznanie, najmä za povzbudenie :-)
a také ľahké mňa starú skúsenú semetriku vôbec nenapadlo, ako blbec som spravila vo finále až 11 fotiek a každá z nich bola nekvalitná :DDDD
nabudúce si na teba spomeniem, ked budem fotiť:-)
veľmi pekne ti dakujem.
A čo sa týka fotky..... Mobil nie je na vine, chyba môže byť skôr vo víne. Presne takéto fotky robí môj kámoš, keď má asi 2. promile alkoholu v krvi. Dúfam, že sa nenahneváš, ale podľa mňa je pravda asi niekde tam. Ale aj tak ti dávam jednu hviezdičku za vynikajúcu úvodnú fotku. Právom ti patrí, milá @pusta !
ty a tvoj názor je pre mňa bezcenný, vrátane tvojej starej mamy, ktorej sa za vnuka ospravedlňujem, rovnako tú hviezdičku môžeš posunúť tvoje milovanej priateľke Af - akože odmena pre ňu a pre teba :-)
nehnevám sa na teba, to by som som ťa musela mať v úcte :-)
dakujem.
nech si úbožiaci poslúžia, aj tak na viac nemajú…" , je nechutna, podle slova v kombinacii so smajlikmi, brr. pritom paprikas mohol byt chutny, ale presla mi chut.
prosím, vec vkusu :-)
brrrrrr
že ťa chuť na paprikáš prešla, sa ti nečudujem, ved máš intoleranciu laktozy.
nad slnko jasnejšie, že ty a tvoja milovaná Af ste ze Žiliny...na veľké šťastie ostatní odtiaľ sú veľmi slušní a milí ľudia, priatelím sa s nimi, takže viem.
Hráš sa na pani dokonalú, ale veľmi, veľmi sa mýliš.
je jasné, že lokalpatriot ako si ty, dáva slepý revanš.pre mňa ako partner si bezcenný a teda dalej už bez akejkoľvek dalšej diskusie s tebou a to bez hnevu.
je jasné, že lokalpatriot ako si ty, dáva slepý revanš.pre mňa ako partner si bezcenný a teda dalej už bez akejkoľvek dalšej diskusie s tebou a to bez hnevu.
dakujem.
tiež si osobne myslím, že tie hviezdičky TU vôbec nehovoria o kvalite receptu, zatiaľ čo na iných weboch vyhľadávam dobré kvalitné recepty práve podľa nich.
no, nemám rada zbabelosť, schovanú pod rúškom anonymity - tak preto som to napísala a aj s tými smajlíkmi. ja takými hlboko pohŕdam.
ale môj priateľ nie je prísne ortodoxný žid a ak ide o vynikajúce jedlo, tak v súkromí z času na čas pravidlá Kašrutu rád poruší, ako každý hriešnik :-)
neboj, dáva však prednosť Kosher surovinám i jedlám.
ale môj priateľ nie je prísne ortodoxný žid a ak ide o vynikajúce jedlo, tak v súkromí z času na čas pravidlá Kašrutu rád poruší, ako každý hriešnik :-)
neboj, dáva však prednosť Kosher surovinám i jedlám.
nepoznáš súvislosti, ver mi, že mám na to pádne dôvody a stojím si za tým.
joooj, a nepleť sem politiku - tá fakt do varenia nepatrí.
okrem toho, ty tiež máš ľudí, ktorých nemusíš.
dakujem.
mohla som uvariť znovu a úvodnú fotku zmeniť, ale nespravila som to, lebo si myslím, že je lepšie priznať chybu a môžu sa jej mnohí vyvarovať.
silne pochybujem, že kým budem fotiť mobilom, budú fotky kvalitné.
dakujem ti za tvoj postoj.
viem, že si nebola ironická.
aj tebe prajem všetko najlepšie, i všetkým slušným ľudom.
dakujem a pekný deň, veľa zdravia, krásne sviatky ti želkám.
dakujem.
je to fantastické jedlo a vynikajúci recept madarskej kuchyne, až tak rozšírený a obľúbený, že ho varia široko-daleko a považujú ho mnohí za svoj vlastný i ked vedia, že to tak nie je :-)
napriek pokazenému finále vizuálne, čo však neubralo na chuti, a nekvalitným fotkám so sa rozhodla ho pridať, lebo je to skvelý recept, hovorím o recepte, nie o mne :-)
už som ho videla podávať aj tak, ako píšeš, s tou kôpkou hustej smotany na vrchu, najmä v lepších reštauráciách, ale aj doma.
je to pre mňa veľká česť, že obdivuješ moje recepty a veľmi ma to zaväzuje.
nech ubližujú, koľko chcú, na kvalite receptu tým nijako neuberú, za ostatné som si nepekne zlizla, očakávala som to. :-)
prajem Ti krásny a pohodový Veľkonočný čas :-)
dakujem za uznanie i ppovzbudenie :-)
a on hned tak niečo nepochváli, je nekompromisný :-)
veľmi som rada, že upečieš tento recept,poprosím, keby si dala vedieť, či aj vám chutilo :-)
teší ma, že moje recepty považuješ za skvelé a dakujem.
madarská kuchyňa je moja srdcovka, nedám na ňu dopustiť!!! nie je jediná moja obľúbená, ale určite je moja najmilšia :-)
pečie a varí sa v nej úžasne, chutí v celom svete, madari vedia, čo je dobré :-)
teší ma, že aj tebe sa moje recepty veľmi páčia, je to pre mňa nesmierna česť!
dakujem ti.
mrzí ma, že hodnotia nie moju prácu, ale moju osobu, hoci ma nepoznajú, nič o mne nevedia, nikdy ma nevideli, nestretli, vôbec nevedia aká som, stále rozoberajú moje súkromie, o ktorom nič ani len netušia - aj to patrí do varenia a kritiky?
a najmä, ak sa vyjadrujú tí, čo na Varechu nikdy ničím neprispeli, len tu vykecávajú nezmysly a o varení prakticky nič nevedia, netvrdím, že každý z nich, ale väčšinou áno.
konštruktívnu a dobre mienenú kritiku viem prijať akceptovať a všeličo vylepšiť, pouvažovať o postupe, o spôsobe prípravy, vylepšení chuti, pridaní a ubraní surovín...a tak.
lenže s tým sa tu nestretávam, ale stretávam sa so zhaddzovaním, osočovaním, ponižovaním, ironiou, direktívami, ako sa mám správať, podotýkam, že mňa moji rodičia už raz vychovali a dobre, nikto ma neprevychová a ani to nikomu neprislúcha.
prijmem dobre mienené rady a slová, aj ked sú mi nie práve príjemné, ale uznaj, aký je to človek, ktorý vyjadrí svoju sympatiu, skôr antipatiu len anonymne hviezdičkou, resp znižovaním ich počtu a nedokáže otvorene obhájiť dôvod, prečo tak spravil , povedať svoj názor a stáť si za ním, vysvetliť a diskutovať?
čo spoločného má toto všetko s receptom?
tzv. "kritika" je v skutočnosti o tom, ako zasiahnuť a udrieť, lebo si nepochválil mňa, môjho priateľa, niečo v jeho recepte si neodsúhlasil, však ja ti za to ukážem a teraz ti dám, čo sa len do teba zmestí, budem si mädliť ruky a dobre sa zabávať...a moja skupinka, môj tábor tiež - hahahaha.
a potom, čo je na tom čudné, ak slušne odpoviem a podakujem tomu, kto ma pochválil, bol ku mne milý a čo je neslušné na tom, ak to vrátim sproste tomu, kto ku mne sprostý bol a urazil ma, ak sa s ním nebavím, ked niet o čom sa s ním dalej baviť...
toto je môj názor k celému a je mi jasné, že každému sa páčiť nebude a nemusí so mnou ani súhlasiť.
dakujem za pozornosť.
ale milujem predovšetkýn slovenskú klasiku, tradičnú slovenskú kuchyňu, nedám na ňu dopustiť!!!
zo svetových kuchýň je to práve francúzska kuchyňa, mám rada tureckú, balkánsku, arabskú kuchyňu i mnohé iné, venujem sa zahraničným kuchyniam.
a židovská kuchyňa tá ma teda dostala, priam ma fascinuje.
beriem aj tie nové, jednoduchšie povedané milujem každé dobré jedlo, ktoré ma osloví :-) rada sa o dobré recepty podelím s ostatnými.
varenie je jeden z mojich mnohých koníčkov.
Sú tu aj komentáre ľudí, ktorých by som nezahrňoval do výrazu "ako všetci ostatní". Ďakujem. Pekný deň.
lenže v madarskej tradičnej kuchyni to tak veru nie je, platí základné pravidlo, že koľko váži mäso, toľko váži i množstvo pridanej ciibule. toho váhového množstva sa naozaj netreba báť, lebo paprikáš či perkelt jednak zahustí a jednak dodá jedlu tú výnimočnú, typickú tradičnú a neopakovateľnú pravú chuť.
najlepšie spravíš, ak vyskúšaš najprv podľa seba, a potom aj takto, ako je v recepte, porovnáš a presvedčíš sa sama, aký významný a určujúci rozdiel to je.
dávam na toto množstva mäsa v sezone 1- 2 čerstvé zelené papriky pokrájané na prúžky a 3 - 4 čerstvé paradajky, zase záleží na ich veľkosti a najmä na váhe, teda zásada je 2x toľko paradajok ako zelenej papriky., mimo sezony 3 - 4 veľké PL domáceho leča plné iba zeleniny, nie šťavy.
tentokrát som čerstvé paradajky nemala, ani domáce lečo a čerstvú zelenú papriku len jednu veľkú, preto som ju nepokrájala na prúžky, ale len na polovice, množstvá som prispôsobila tak, aby zodpovedali tradičnému receptu, ich množstvá som uviedla pravdivo v recepte.
takto sa varila tradičná madarská kuchyňa u nás doma, u mojej starej mamy i ostatnej veľkej veľmi rozvetvenej rodiny.
len pre istotu som si pozrela teraz aj veľmi vzácnu kuchársku knihu pána Károlya Gundela, kde je to uvedené rovnako a nedivím sa, že zhodne, jeho slávna a svetoznáma reštaurácia Gundel v Budapešti varí tak isto už 150 rokov, lebo varí tradičnú madarskú kuchyňu a nie módnu, hoci má aj celú škálu moderných jedál.
len na doplnenie paprikáš alebo perkelt má o niečo viac šťavy a o niečo redšej ako má guláš a madarský tokáň má mať o niečo menej šťavy.
nevarila som to tak, lebo ma požiadal o to môj priateľ, ale varila som to tak preto, lebo chcel tradičný madarský paprikáš a takto sa varí paprikáš v tradičnej madarskej kuchyni. samozrejme som mu rada vyhovela :-)
ak som niečo nezodpovedala alebo máš dalšie otázky spokojne sa spýtaj znovu, rada ti odpoviem :-)
S tým priateľom sme si nerozumeli, keď ma priatelia požiadajú v decembri o dobrú bryndzu, zoženiem najlepšiu, akú viem a nebudem sa vyhovárať, že až v máji, tak som to myslela. Teda, že ja varím perkelt aj paprikáš v lete, zo zeleninou tak, ako píšeš vyššie, ale keby chceli v januári - tak hocikedy. Už si rozumieme?
tiež sa učím, a stále, lebo veľa, veľmi veľa toho ešte neviem - ako sa to vraví?, že človek sa učí do smrti :DDD
dakujem za odpoved, jasne, že si rozumieme :-)
Prajem Ti pekný deň :-)
dakujem :-)
Prajem Ti pekný deň plný pohody :-)
je veľmi pozoruhodná tvoja zmienka o článku, kde sa princ Philip pri návšteve anglickej kráľovnej Alžbety II. v Madarsku, takto úžasne vyjadril o madarskej kuchyni, iste vedel , o čom hovoril a nebola to len púha diplomacia, on a kráľovná mali tú česť byť pohostení svetovo vychýrenou vynikajúcou madarskou kuchyňou a ochutnali ju na tvári miesta. :-)
to hovorí samo za seba!
dakujem za tvoj zaujímavý a hodnotný príspevok i za 5*
Nagyon is igazad van, azzal törődöm ezen túl, hogy ki mondja :-) köszönöm.
Kellemes szép békésteli húsvéti ünepeket kívánok neked és kedves családodnak is :-)
želám krásne Veľkonočné sviatky všetkým milým a slušným varecháčom!
tak veľmi m to mrzelo, že som ihned povedala toto aj priateľovi, aby ju už radšej nepoužíval, lebo takto zradila. som rada, že si to potvrdila. ja kupujem Rajo sladkú smotanu 33%-tnú, nie tú v krabici, ale v okrúhlych vysokých v kelímkoch á 250 ml - tzv. šľahačku, vždy ju dávam priamo z chladničky a všetko v poriadku, ako ty píšeš a chuť jedla je oveľa lepšia ako s kupovanou kyslou smotanou, oveľa jemnejšia a nezrazila sa mi ešte nikdy a to bez vyrovnávania teplôt.
dokonca sa mi už opakovane aj stalo, že som ju našla dlho zabudnutú v chladničke a jej konzistencia bola hustá ako u kyslej smotany, nie pôvodne tekutá ako býva na šľahanie šľahačky, použila som ju priamo po vybratí, nezrazilla sa, nechala som len raz prevrieť a chuť bola úžasná. odvtedy túto sladkú smotanu nechávam zámerne skysnúť a používam k vôli vynikajúcej chuti práve do takýchto jedál, bol to pred mnohými rokmi môj úplne náhodný objav.
dakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť a vedomosti, možno aj preto malo význam uverejniť recept, ktorý po estetickej stránke síce nevyšiel ako mal, na chuti to neubralo, ale takto sa aspoň varecháči dozvedeli, prečo sa tak stalo a ktorá smotana je aká a na čo je dobré, vhodné a kedy a v čom ju treba použiť.
myslím si, že o tomto majú byť konštruktívne diskusie pod receptom, netreba sa báť ísť s kožou na trh :-)
@pusta , je nad slnko jasné, kto tu máva chilli zástavou, len že aj teatrálne odíduvší sa nestačím čudovať, dokonca som citovaná? žasnem :-)
Prajem všetkým milým a slušným nerýpavým Varecháčom krásne Veľkonočné sviatky :-)
clovek s normalnym pudom sebazachovy by sem takuto mazanicu jednoducho nedal,nakolko si musi uvedomit,ze ide s kozou na trh.
k receptu:
pisete-Ak sa rozhodnete si tento paprikáš pripraviť, nezabudnite na vyrovnanie teploty šťavy a smotany, aby sa nezrazila, nech Váš Madarský kurací paprikáš je proste dokonalý, aký má naozaj byť.
no,tu mame ukazku,ako sa viac uz smotana zrazit neda.pritom stacilo mäso vybrat a prejst stavu pon.mixerom.
@Marika9 , áno, máš pravdu, kto ochutná tento madarský paprikáš, ten nezabudne na jeho chuť ani po 50 - tich rokoch :-) pomer cibule a mäsa je tu typický. dakujem za uloženie a vyskúšanie :-)
@Sebesto , vrelo súhlasím :-)
@Katarina64 , to ma nesmierne teší a nech ti tento paprikáš vždy chutí :-) dakujem za dobrú správu :-)
Recept bol výborne napísaný a veľmi mi to pomohlo. Ďakujem a veľa šťastia aj v ďalších receptoch.
Ps: s tou smotanou sa netrápte. Mňa vždy nevydarené veci naučia ešte viac.