Maďarská domáca Vienetta - ľadový krém fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. júna 2013
Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept)
Foto: pusta

Na maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, Zobraziť celý popisNa maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, ľahký, rýchly, dobre realizovateľný v domácich podmienkach, veľmi chutný a žiadaný v horúcich dňoch. S lahodným mrazeným krémom príjemne kontrastuje chrumkavosť tenkej vrstvy čokolády v kréme.

15 minút
príprava
24 hodín mrazenie minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
3 - 4 PL
100 g
veľkosť podla potreby
 na biskupský chlebíček/iná forma
 na vystlanie formy




Postup

  1. 1

    Na teflonový pečiaci papier som potravinárskou fixkou nakreslila veľkosť dna formy na biskupský chlebíček 2x, sem som nanášala rozpustenú čokoládu.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, môžete použiť aj mliečnu alebo bielu čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády striedať.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu som vypláchla studenou vodou a vystlala som ju alobalom, aby okraje prevísali. Alobal som pritlačila k vnútorným stenám formy, aby dobre priľahol k stenám. Môžete použiť aj inú formu, podľa vášho výberu a chuti. Moja forma má roznery 33x11 cm.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nad vodným kúpeľom nad parou som rozpustila čokoládu.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpustenú čokoládu som pomocou polievkovou lyžicou rozotrela po nakreslených obdĺžnikoch, netreba sa stresovať, ak obdlžnik nebude ukážkovo ostrý po okrajoch, zakryje ho ľadový krém. Odložila som do mrazničky asi na v1 minúttu, aby dobre stuhol. Po vybratí išiel ľahučko oddeliť tenučký plát čokolády, preto ju treba nanášať práve na teflónový pečiaci papier, kúpila som ho v tescu a je obojstranný.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do šľahacej nádoby som dala 3 PL práškového cukru, každý dá podľa svojej vlastnej chuti, aký sladký chce mať krém. Pre diabetikov miesto cukru možno dať vhodné umelé sladidlo, a aj oni môžu maškrtiť v tejto horúčave.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pužila som túto šľahačku, je v pôvodnom recepte veľmi odporúčaná, lebo je naozaj veľmi hustá, čo zabezpečuje pri mrazení vznik rovomernej konzistencie ľadového krému bez toho, aby ho pri mrazení bolo treba premiešavať. Tiež som ju kúpila v tescu, dokonca je cenovo výhodnejšia ako iné šľahačky. Môžete použiť aj sladkú 33%-tnú smotanu na šľahanie alebo šľahačku v prášku Dr. Oetker a pripraviť ju podľa návodu na obale, treba 3 balenia potom použiť.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šľahačku som poriadne premiešala s práškovým cukrom, musí byť pred šľahaním dobre vychladená.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Za 2 a 1/2 minúty bola elektrickým šľahačom ušľahaná takáto extra hustá šľahačka, na obrázku zreteľne vidno, že má oveľa hustejšiu doslova krémovú konzistenciu než iné šľahačky.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na spodok formy som naniesla pomocou polievkovej lyžice hotovú šľahačku, ktorú som uhladila na povrchu chrbtom lyžice tak, aby bol hladký.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z mrazničky som vybrala zmrznutú čokoládu, tenký plát čokolády sa dal ľahučko oddeliť a vložila som ho do formy a jemne som ho vtlačila prstami do šľahačky Bolo tak teplo, že sa mi druhý plát čokolády začal topiť, tak šup tak ako bol na papieri späť do mrazáku.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naniesla som ďalšiu vrstvu šľahačky, druhý plát čokolády a poslenú vrstvu šľahačky. Tieto vrstvy môžete opakovať podľa toho, akú vysokú Vienettu chcete mať vo výsledku. Pozakrývala som jemne zo strán prevísajúcim alobalom a odložila som naplnenú formu hajať na 24 hodín do mrazničky., nič viac s tým už netreba robiť.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dnes na obed som dobrotku vybrala z mrazáku, nechala asi 3 minúty povoliť pri izbovej teplote, otvorila som alobal a vyklopila som ju na podnos. Vrch som ozdobila zvyškom rozpustenej čokolády.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    strým nožom namočeným v teplej vode som pokrájala asi na 1,5 cm hrubé pláty, na obrázku krásne vidieť štruktúru a striedanie čokolády s krémom. Ak vám zvýšila tuhá šľahačka, môžete ozdobiť ešte asi ako tortu, ja až taká šikuľka nie som, je to však veľmi efektné.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..a po dobrom obede sme si pochutnávalii v tejto horúčave na vynikajúcom mrazenom dezerte - domácej Vienette. tá algidová Vienetta z obchodu sa môže schovať... ešte by som rada dodala, že táto vdomáca Vienetta neobsahuje žiadne konzervanty, umeliny, ani inú chémiu, viete čo do nej dáte a navyše je cenovo prístupná a veľmi kvalitná maškrta.

    Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

silvia68
Super nápad, 100bodov. A kto chce pridá ovocný pretlak,ja mám jahodový a delikatesa je na svete.
pusta
@silvia68 , presne tak, možno perfektne obieňať podľa vlastnej chuti a výberu :-)
a delikatessa je na svete :P
hej, aj mnesa vidl ten nápad za 100 bodov a úspech Vienetty na No.Salty je skutočne zaslúžený.
som rada, že sa ti páči.
dakujem.
pusta
@daguska , som rada, že sa ti recept tak presne hodí :-)
dakujem za pekné hodnotenie.
marianne
...absolutna parada @pusta , konecne riadny recept na zmrzlinu...jednoduche a perfektne,aj suroviny sa mi pacia...1*a palec hore k tomu
pusta
@marianne , presne. pravá zmrzlina, práve to málo, ale kvalitných surovín, jednoduchosť a nenáročnosť prípravy a perfektný konečný výsledok, skrátka kvalita - toto ma zaujalo predovšetkým a oslovilo :-)
veľmi pekne dakujem za uznanie.
gabriele
ja som to skusala s jahodami, podla talianskeho receptu co tu dala nejaka varechacka zaciatkom mesiaca...a je to vyborne
pusta
@tetriss , som veľmi rada, že vyskúšaš, potom poprosím, daj vedieť, ako si bola spokojná :-)
dakujem za pochvalu.
mesiar50
Recept a aj samotny krem je pekny a urcite aj chutny
vysledok tvojho snazenia.Rcp je uz presmerovany do Kk.Dakujem.
lia66
@Pusta nádherná, úžasná a verím, že aj chutnááá...mám otázočku-kde si kúpila tú šľahačku?...ďakujem
pusta
szia Lacikám - áno krém je perfektný, chuťvynikajúca.
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu-
pusta
@lia66 , písala som to síce v bode 7, asi to nie je tak na očiach. túto šľahačku majú v tescu, je veľmi hustá, balenie je 500 ml a cenovo je výhodnejšia oveľa než iné. keby si ju nezohnala, tak v bode 7. som napísala aj dalšie možnosti.
dakujemj za úžasné hodnotenie :-)
frezia68
Fíííha,ďaľšia dobrota ! Šľahačku nepoznám,ale poobzerám sa a už je v KK
pusta
@frezia68 , dakujem za uloženie do kk i krásne hodnotenie.
v tescu ju určite dostaneš kúpiť, je vynikajúca tá šľahačka,
držím palce!
pusta
@gabriele , veľmi pekne ti dakujem.
ale to je predsa len iný dezert, pôvodne sa tam používa lístkové cesto a jahody. to už nie je Vienetta ako taká.
pusta
@ivanas , vdaka za link.
v pôvodno recepte je však lístkové cesto a jahody, čo je už úplne iný dezert. súhlasím, že je vynikajúci.
lenže Vienetta to ale nie je.
pusta
@marijanka712 ,
si naozaj veľmi milá :-) vydaril sa mi, poviem pravdu, že som sa toho bála :-)
teší ma veľmi, že sa ti dezert páči a ešte viac, že odskúšaš.
dakujem za perfektné hodnotenie.
pusta
@ericka ,
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, ešte radšj, ak dáš vedieť, ako chutil.
dakujem za peknú pochvalu :-)
pusta
@ericka ,
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, ešte radšej, ak dáš vedieť, ako chutil.
dakujem za peknú pochvalu :-)
hana1
vyskúšam vyzerá to úžasne a ukladam
sracz
Hát, čo móžeš - keď nemóžeš! "Dlabem" ja, milá @pusta - na zákazy, príkazy, kalórie, kilá i diéty, hlavná vec, že si zamaškrtím. Tomuto Tvojemu sladkému studenému pokušeniu, sa Ibolyácska, odolávať nehodlám. Toto musím "okoštovať", aj keby som mal puknúť, po Tvojich kuracích "combách" na víne! Nádherne pokúšaš a ako sledujem reakcie na Tvoj rcp, úspešne, ako epidémia, ba dokonca pandémia! Veľmi rád sa pripájam k "šóru" Tvojich ctiteľov! -:))) -:))) -:)))
pusta
@hana1 , dakujem za uloženie do kk, veľmi ma to teší
zároveň vdaka za pochvalu.
pusta
@hana1 , dakujem za uloženie do kk, veľmi ma to teší
zároveň vdaka za pochvalu.
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, v bode 6. píšem, žee môžu aj diabetici, stačí cukor nahradiť vhodným umelým sladidlom, čokoláda je horká a kalórie započítať do celkového povoleného denného príjmu, z niečoho iného v strave ubrať.
myslím že tvoja milá pani manželka a ja, máme rovnakú profesiu a odbornosť :-)
dakujem ti za pripojenie sa do šóru priaznivcov kvalitného receptu.
tinna
může to být šlehačka 33% neviděla jsem u nás dortovou.Recept uložen.
pusta
@tinna , samozrejme, že môžeš. v bode 7. to aj píšem.
dakujem ti za otázku
helca103
Iby už je v mrazáku, veľmi rýchla pochuťka, super recept.
pusta
@helca103 , ty si ale express.
tomu hovorím ŽENA ČINU :D :D :D
dakujem aj za úžasné hodnotenie :-)
babkamt
Recept uložený v kk . Na budúci týždeň mám v rodine dvoch oslávencov. Určite si pochutnajú . Spracovanie receptu je ako vždy perfektné . ďakujem za tip .
gubics
Vy ma zničíte so svojimi dobrotami.Chcela som tento týždeň vynechať všetky sladkosti, lebo akosi sa mi nedarí schudnúť toľko,koľko by som chcela.Na to vy tu prídete s takou fantastickou dobrotou, ktorej nemôžem odolať, a potom sú moje predsavzatia o ničom,Ale aj tak to vyskúšam, už mi slinky tečú, Pavlov reflex funguje.
pusta
@babkamt , jéééjha, to sa ti potom tento madarský recept bude nesmierne hodiť :D, neboj, naozaj si pochutnajú :P
dakujem za uloženie do kk a za perfektné hodnotenie.
pusta
@gubics , ja už v mojom veku váhu vôbec neriešim. ak je recept dobrý a páči sa mi, uvarím, ak chutí, tak ho aj posuniem a recept na dobrotu na varechu pridám.
spokojne si túto pochúťku dopraj :D
mojimi dobrotami ťa rada zničím...len som žartovala.:))))))
som rada, že sa páčia, ešte radšej, ak chutia.
dakujem za krásne hodnotenie.
motamita3
mňám ja na takéto veci kupujem šľahačku v zdravej výžive,je litrová,veľmi hustá a netreba ju ani sladiť
pusta
@motamita , tak to je super, áno aj také šľahačky sú :-)
dakujem za pochvalu.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super recept. Určite čoskoro vyskúšam. Vnúčik i my si určite pochutnáme.
pusta
@goe , aj ich mám rada :-) teda to si s vnúčikom pochutnáš.
dakujem.
helca103
tiež som použila rastlinnú šlahačku bez sladenia a túto Vienettu môžem iba odporučiť..
evaann
Urcite vyskusam,dostat 60% slahacku,hadam to bude z nej dobre....
Aj moj vnucik ma rad zmrzlinku,tesim sa,ako mu bude tvoja chutit :)))
pusta
@helca103 , samozrejme, že sa dá použiť aj šľahačka v prášku. aj som to písala v postupe v bode 7.
videla som tvoju vienettu na fb a veru, riadne sa z nej minulo a to hovorí za všetko :-)))))
dakujem ti veľmi pekne za odporučenie tebou...
pusta
@evaann , budem rada, ak vyskúšaš. tá 60% šľahačka je super, ešte som sa s ňou nestretla.
vnúčik a aj ty si pochutnáte :-)
dakujem.
dajanca
lákavá zmrzlinka a precízne spracovaný recept, už je uložený... hneď som vedela, že je tvoj :-) a len čo ma prestane bolieť hrdlo vyskúšam...vďaka zaň :-)
pusta
@dajanca , prajem ti, aby ťa hrdielko prestalo čo najskôr bolieť, to mi je ľúto, že si chorá :-(
ked vyzdravieš, budem rada ked vyskúšaš.
veľmi pekne dakujem za pekné ocenenie.
tatranka
@pusta krásne spracovaná zmrzlinka na tieto horúce dni.Naozaj veľmi vydarený recept.Uložený v KK.
pusta
@martuska , dakujem za uloženie do kk.
tvoj úžasné hodnotenie si mimoriadne vážim.
ariela6
pusta dobre si to urobila pači sa mi to ukladam do kk zide sa na tieto horuce dni dufam že zoženiem tu dobru šlahačku
pusta
@ariela6 , som naozaj veľmi rada, že sa ti tento recept páči, určite sa zíde do horúcich dní. :-) môže byť aj z inej šľahačky, pozri bod č.7.
dakujem za uloženie do kk a peknú pochvalu.
pusta
@ivka63 , to ma nesmierne teší od teba. :-)))
dakujem za uloženie do do tvojej kk.
vážim si to. :-)
siesta
nevyzera zle... ale chcem sa opytat, lebo vyssie pisu, ze podobny recept je pod  varecha.pravda.sk/recepty/millefoglie-al-cioccolato/41660...
a ze s jahodami je to skvele, Vy ste im odpisali, ze to nie je to iste, ze je tam listkove cesto...kde tam vidite listkove cesto? je to ako tento recept, akurat ten ich je vzhladnejsi :-) a druha otazka: v madarskom recepte je v originale odporucana (tak pisete) ceska Dortova smetana ke slehani z Tesca? Ako ja som vdacna za tento recept, lebo len vdaka nemu som sa dozvedela o Millefoglie, ktory som prehliadla. Dakujem
siesta
nevyzera zle... ale chcem sa opytat, lebo vyssie pisu, ze podobny recept je pod  varecha.pravda.sk/recepty/millefoglie-al-cioccolato/41660...
a ze s jahodami je to skvele, Vy ste im odpisali, ze to nie je to iste, ze je tam listkove cesto...kde tam vidite listkove cesto? je to ako tento recept, akurat ten ich je vzhladnejsi :-) a druha otazka: v madarskom recepte je v originale odporucana (tak pisete) ceska Dortova smetana ke slehani z Tesca? Ako ja som vdacna za tento recept, lebo len vdaka nemu som sa dozvedela o Millefoglie, ktory som prehliadla. Dakujem
pusta
@siesta , áno, to tam síce píšu, ale ten zákusok je pôvodne s lístkovým cestom. pozri aj inde.
teda s madarskou vienettou nemá nič spoločného, iba ak šľahačku a čokoládu. to je úplne iný dezert, tiež veľmi chutný. vyskúšaj. ktorý ti viac sadne.
hej, tam je odporúčaná práve táto smotana, madarský nápis máš aj na tom obale od tej šľahačky.
kedže sme v EÚ, dostať ju v ČR a inde, aj u nás. ja som ju kúpila v tescu.
ešte k millefoglie al ciocollato
kritizovali predovšetkým zlomyselne mňa, v podstate im o vienettu vôbec nešlo. nevšímaj si to a nedaj sa popliesť! vadí im veľký úspech receptu na madarskú vienettu :-) .
ale tento fakt im unikol. tak pozri tieto linky, ako sa robí originál talianske millefoglie al ciocollato :

 www.buonissimo.org/lericette/5347_Millefoglie_al_cioccolat...


na tomto videu jasne vidno lístkové cesto a aj úplne odlišnú prípravu:






julica
je to presne to iste, len nie zmrazene - slahacka a cokolada :)
pusta
@julica , lenže sú tam aj žĺtky, lístkové cesto a nie sú tam jahody :-)
pusta
@julica , aj na videu máš vajcia, lístkové cesto, žiadne jahody, čokoládové kapsle,
úplne iné spracovanie ako pri vienette.
julica
ja hovorim o recepte, ktory je zverejneny na vareche, ktory spomina siesta, pokracujem vo vlakne diskusie. (je mi to uplne jedno, ale to tvrdosijne odmietanie ineho nazoru z tvojej strany si pyta tvrdohlave reakcie)
pusta
@julica , nenapísala si, ýe hovoríš o recepte na vareche o millefoglie al ciocolato.
však maj také tvrdohlavé reakcie, aké len chceš, ked ty budeš tvrdiť, že biele je čierne, aj ked je biele, tak potom je to rovnaké.
mne je to úplne jedno, čo si o tom myslíš, lebo tebe by dôkaz nestačil., ani keby som zlato kakala :D
trvaj si spokojne dalej na svojom, recept na vienettu nezačierniš. ani na vareche, okrem toho je úspešný aj na fb a iných sociálnych sieťach.
julica
toto je o receptoch, nie o osobach, trosku nadhladu, pusta. :) (este stale si mi nevysvetlila tie bezky, cakam)
pusta
@julica , presne tak, toto je o receptoch.
nemám ti čo vysvetľovať, ušetri si dalšiu námahu.
julica
Ja sa namahat nemusim, prajem si vsak vediet, odkial mas o mne moje osobne informacie!!! vytahujes ich v nervovom zachvate ako zastrasovaci "argument", a potom sa hras, ze ja teba otravujem.
ankabanka
@julica : info moze kludne mat z tvojej zmienky tu:  varecha.pravda.sk/recepty/krkovicka-pre-nedockavych/23945...
==
..."Mesiace január a február sú pre mňa trápením, najmä ak sa nedá ísť von na bežky. Preto si aspoň uvarím"....

z komentov sa da dedukovat vela /ved nielen o puste uz tu vieme dost osobnych informacii bez uvedenia zivotopisov a ked sa cloveku prida aj dobra pamat, tak sa to niekedy vrati v komente, AK ----ok?

medovnicek
recept si odkladám, zaujal ma, mojim chlapom by určite chutila, majú radi zmrzliny s čokoládou
pusta
@medovnicek , dakujem, že si recept odkladáš a že ťa zaujal..
ak majú tvoji chlapi radi zmrzliny s čokoládou, za túto vienettu ťa budú nosiť aj na rukách :-)
nech vám všetkým chutí :-)
pusta
@ankabanka , omyl. ja jej recepty nesledujem, neotváram.
teraz to každý vie od teba, odkiaľ to viem ja, to nevyzvoním. neklebetím :-)
evanaaa
No, konečne som sa dostala na koniec komentárov- len toľko - ukladám si do KK, rubrika - Zmrzlina, mrazené- teraz som robila jahodovú a ciotrónovú chystám sa na banánovú a čokoládovú a aj túto tvoju, @pusta , vyskúšam. Mimochodom, tú krémovú šľahačku som kúpila v Kauflande, aj tam ju majú.
pusta
@evanaaa , dakujem za uloženie do kk, tiež robievam rôzne zmrzliny, najradšej jogurtovú jahodovú a vanilkovú, inú, ešte čokoládocú som nerobila:-)
dobre vedieť, že tú krémovú šľahačku dostať aj v Kaufllande...vidíš a tu sa ma spýtali, či v madarskom origináli je odporúčaná česká šľahačka z Tesca? :D :D :D
ako keby sme neboli v EÚ a v Madarsku nemali Tesco. no vida - a teraz na Slovensku je dostať nielen v Tescu, ale aj v Kauflande, dokonca s nápismi v 3 jazykoch. človek im dá dobrý tip a polemizujú o nepodstatných veciach :-))))
zatiaľ čo na iných komunitách, kam som tiež recept na Madarskú domácu vienettu vložila, má už takmer 1000 lajkov a takmer 500 zdieľaní, a už aj veľa odskúšaní s pochvalou...
dakujem ti :-)
evanaaa
@pusta , trošku neskoro píšem, ale - dnes som robila banánovú, je výborná, dala som do šľahačky aj vanilkový exktrat, chystám sa spraviť tú čokoládovú a potom tvoju Vienettu z tej tortovej šľahačky, len by som do nej chcela dať dreň z vanilky, môžem, nezmením originálnu chuť?
pusta
@evanaaa , ak dášdreň z pravej vanilky, kľudne. tým nič nepokazíš, naopak vylepšíš chuť Madarskej domácej vienetty. budem veľmi rada, ak spravíš.
dakujem ti za otázku a pekný deň prajem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia