Luxemburská fazuľková polievka (bouneschlupp/Bounešlup)

miskamm - fotkamiskamm, 14. marca 2017
Luxemburská fazuľková polievka (bouneschlupp/Bounešlup)
Foto: miskamm

Túto polievku som jedla v Luxemburgu v jednej malej reštaurácii a velmi mi pripomínala slovenskú fazuľovú polievku... ale predsa len bolo iná... Receptík je Zobraziť celý popisTúto polievku som jedla v Luxemburgu v jednej malej reštaurácii a velmi mi pripomínala slovenskú fazuľovú polievku... ale predsa len bolo iná... Receptík je pravý luxemburský a slúži len ako inšpirácia :-). Radi s priateľom túto polievku varime v chladných obdobiach.

4
porcie
10-15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
200 g
2 ks
300 g
2 ks
1 ks
50 g
2 PL (polohrubá)
150 g (crème fraîche)
Vložka do polievky:
400 g
4 - 6 ks




Postup

  1. 1

    Slaninu dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou (bez soli), privedieme do varu a na miernom ohni varíme dobrú hodinku, kým sa koža dá “sama” stiahnuť. Vyberieme z hrnca a necháme trocha vychladnúť. Nakrájame na plátky a potom na 1 cm tenké prúžky. (Slaninku necháme na teplom mieste alebo v miske mimo polievky ako zvlášť prílohu.)

  2. 2

    Aj klobásky dáme zvlášť variť do (neosolenej) vriacej vody. Hrniec stiahneme zo šporáka a necháme v ňom klobásku 20 minút lúhovať. Pred servírovaním klobásku vyberieme z vody a nakrájame na prúžky. (Podávame v samostatnej miske zvlášť ako prílohu.)

  3. 3

    Fazuľku umyjeme, očistíme a najkrájame na cca 1 cm kúsky. Zeler, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm kocky. Nakrájané zemiaky dáme do studenej vody. Cibuľu najkrájame najemno. Pór nakrájame na kolieska/polokolieska a poriadne prepláchneme/umyjeme vo vode.

  4. 4

    Fazuľku, zeler, mrkvu, cibuľu a pór dáme do veľkého hrnca, zalejeme 2 l vody, pridáme trochu soli a na miernom ohni po dobu 15 - 20 minút varíme. Pridáme zemiaky a varíme ďalších 10 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.

  5. 5

    Na rajničke si zohrejeme maslo, pridáme múku a vymiešame metličkou, aby sa nám múka nezhrčkavela. Necháme niekoľko minút na miernom ohni smažiť (nesmie zhnednúť, sem-tam premiešame). Po lyžiciach/naberačkách pridávame vývaz z polievky a miešame kým nezískame jemne hustú omáčku. Trochu povaríme a cez sitko prilejeme ku polievke a miešame, aby sa nezhrčkavelo. Dochutíme soľou a korením a necháme prejsť varom.

  6. 6

    Podávame v predohriatych tanieroch či miskách s kyslou smotanou/Crème fraiche. Slaninku a klobásku si každí naloží podľa chuti sám. Taktiež si môžeme dochutiť octom. Dobrú chuť.

    Luxemburská fazuľková polievka (bouneschlupp/Bounešlup) - obrázok 6

Diskusia k receptu

staja
Polievka vyzerá skvelo, určite ju vyskúšam. Ten slovenský názov by som opravila - je to fazuľková; fazuľová je iná, z dozretej strukoviny.
evelynba
Môže byť naozaj dobrá, aj foto je super, láka na takúto polievočku. Ale súhlasím so @Staja , názov treba opraviť na fazuľková. A ešte mi nie je jasné - tie vývary zo slaniny a klobásy sa nepoužijú?
miskamm
Dakujem za pekne komentare. Nazov som si zmenila :-) . Ja davam dakedy aj 2-3 rozne druhy zelenej fazulky. Voda zo slaniny sa neupouziva, ale ja davam vodu z klobasiek k polievke... ma potom trochu lepsiu, intenzivnejsiu chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia