Loukoumades

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 31. októbra 2022
Loukoumades
Foto: Jana Štrbková

Loukoumades boli slávnostným jedlom, ktoré sa kedysi podávalo na gréckom ostrove Zakynthos aj na rodinných oslavách namiesto torty. Najlepšie chutia ešte teplé, posypané Zobraziť celý popisLoukoumades boli slávnostným jedlom, ktoré sa kedysi podávalo na gréckom ostrove Zakynthos aj na rodinných oslavách namiesto torty. Najlepšie chutia ešte teplé, posypané škoricou, sezamovými semienkami a poliate výborným tymianovým medom.

6
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 l vlažná
2 PL
1 ČL
1 bal.
1 ks
2 PL
2 ČL
100 g
Na vyprážanie:
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Vodu, soľ, cukor, aníz, droždie a kôru z jedného pomaranča premiešame vo väčšej miske. Postupne, za stáleho miešania prisýpame hladkú múku. Dobre premiesime, trvá to aj 5 minút. Cesto má byť redšie. Misku s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme 1,5 hodiny kysnúť.

  2. 2

    Do hlbokej panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, ako keď vyprážame šišky, a necháme ho na miernom ohni rozohriať.

  3. 3

    Pomocou polievkovej lyžice alebo menšej naberačky cesto naberieme a druhou lyžicou vložíme do rozpáleného oleja tak, aby sa vytvorila guľa. Vyprážame z každej strany dozlatista, trvá to asi 3 minúty.

  4. 4

    Hotové vyberáme deravou naberačkou a ukladáme na papierovú utierku, aby odsala tuk.

  5. 5

    Podávame ešte teplé, posypané škoricou, sezamom a poliate medom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Nepoznám, ale asi dobré, podľa ostatných.......@radost , naše šišky? Do tých nejde pomaranč. kôra, ani aníz, ani taký tvar sa nerobí, len je to kysnuté cesto spoločné, inak nič. Naše šišky sa vykrajujú a do cesta ide um (väčšinou sa dáva).
1x danila




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia