Šišky
Loukoumades
Autor receptu: redakcia
Loukoumades boli slávnostným jedlom, ktoré sa kedysi podávalo na gréckom ostrove Zakynthos aj na rodinných oslavách namiesto torty.* Najlepšie chutia ešte teplé, posypané škoricou, sezamovými semienkami a poliate výborným tymianovým medom.
6 porcií |
20 (+ kysnutie) minút príprava |
4 minút tepelná úprava |
Postup
- Vodu, soľ, cukor, aníz, droždie a kôru z jedného pomaranča premiešame vo väčšej miske. Postupne, za stáleho miešania prisýpame hladkú múku. Dobre premiesime, trvá to aj 5 minút. Cesto má byť redšie. Misku s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme 1,5 hodiny kysnúť.
- Do hlbokej panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, ako keď vyprážame šišky,
a necháme ho na miernom ohni rozohriať.
- Pomocou polievkovej lyžice alebo menšej naberačky cesto naberieme a druhou lyžicou vložíme do rozpáleného oleja tak, aby sa vytvorila guľa. Vyprážame z každej strany dozlatista, trvá to asi 3 minúty.
- Hotové vyberáme deravou naberačkou a ukladáme na papierovú utierku, aby odsala tuk.
- Podávame ešte teplé, posypané škoricou, sezamom a poliate medom.