Šišky

Loukoumades

Autor receptu: redakcia

Loukoumades boli slávnostným jedlom, ktoré sa kedysi podávalo na gréckom ostrove Zakynthos aj na rodinných oslavách namiesto torty.* Najlepšie chutia ešte teplé, posypané škoricou, sezamovými semienkami a poliate výborným tymianovým medom.

6
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vodu, soľ, cukor, aníz, droždie a kôru z jedného pomaranča premiešame vo väčšej miske. Postupne, za stáleho miešania prisýpame hladkú múku. Dobre premiesime, trvá to aj 5 minút. Cesto má byť redšie. Misku s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme 1,5 hodiny kysnúť.
  2. Do hlbokej panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, ako keď vyprážame šišky, a necháme ho na miernom ohni rozohriať.
  3. Pomocou polievkovej lyžice alebo menšej naberačky cesto naberieme a druhou lyžicou vložíme do rozpáleného oleja tak, aby sa vytvorila guľa. Vyprážame z každej strany dozlatista, trvá to asi 3 minúty.
  4. Hotové vyberáme deravou naberačkou a ukladáme na papierovú utierku, aby odsala tuk.
  5. Podávame ešte teplé, posypané škoricou, sezamom a poliate medom.