Foto: kukulienka71
Z divého lososa, bielkov a šľahačkovej smotany, pečená vo vodnom kúpeli.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Potešila som sa filetám z divého lososa. Rozhodla som sa pripraviť z nich jemnú paštétu. Rozmrazené a osušené kúsky filetov som spolu s dvomi bielkami, soľou a korením zmixovala mixérom. Môžete ich aj najemno pomlieť a potom pridať bielky.
-
2
Do väčšej misky som dala ľadovú vodu, vraj zabráni oddeľovaniu smotany od rybacej zmesi
-
3
Do misky s ľadom som dala menšiu misku s rybacou zmesou a priliala som smotanu. Lepšia by bola hustá a čo najtučnejšia. Dôkladne som premiešala.
-
4
Zapekacie mištičky - ramekinky - som pre istotu vymazala maslom a lososová hmota sa mi zmestila presne do štyroch misiek. Tie som vložila do jenskej nádoby, do ktorej som potom naliala vodu. Rúra bola zapnutá na 160°C. Z pečiaceho papiera som povystrihovala malé prikrývky, z vnútornej strany som ich potrela olejom, aby sa paštéta neprilepila.
-
5
Paštéta sa piekla vo vodnom kúpeli vo vopred vyhriatej rúre 25 minút. Bola som zvedavá na výsledok.
-
6
Trocha smotany sa dostalo navrch, ale bola stuhnutá. Počkala som kým misky mierne vychladnú, uvoľnila som okraje a misku zakrytú tanierikom som prevrátila, tým sa obsah vyklopil.
-
7
S výsledkom som veľmi spokojná, dúfam, že budete aj vy, ak túto paštétu ochutnáte.
S kyslou smotanou su paštéty tiez OK hoci jej chut je zmenena /@radox1 /, co casto nie je na skodu pri tejto rybe,
ale PRI tomto postupe by ti hmota pri peceni vo vodnom kupeli asi velmi zredla.
Kysla je viac vhodna aj chutna na studene verzie /s cream cheese, kde rada pouzivam aj creme fresh/.
Mame velmi radi rozne kombinacie tychto varenych paštét, viacej ako len tie narychlo slahane hoci tiez neodmietneme.
@kukulienka71 : Tvoja verzia vyzera dobre iste aj tak chutila a nechtiac si mi dala podnet k jej vyhotoveniu.
= Mas tu kvalitne recepty.
@Mirko daj vedieť, ako s kyslou smotanou, ale mne viac pasuje klasická šľahačka
exceloentná práca do všetkých detailov!!!
zaslúžených *****dávam, i viac by som rada poslala za tento recept.
@jozka2 , budem skúšať aj z iných surovín takto robiť, kuraciu pečeň nevynímajúc a pridávať rôzne príchute, vďaka za 5*
@mesiar50 , takú pochvalu si ani nezaslúžim, ďakujem ti :-)
@zolik , som rada, že sa ti páči, viem, že pripravuješ pohostenia,
tak dúfam, bude chutiť. Aj vám príjemné a veselé! Ďakujem pekne
@amelie , lososa máme radi, pripravujem ho pomerne často a tento divý by mal byť naozaj chutnejší. Ďakujem ti pekne za uznanie:-)
@zuzanka1367 , videla som tvoje nádherné bagety, veru by sa nám boli zišli k tej nátierke, mohla si prísť;-)) Vďaka
@honestka , som ti vďačná za pristavenie sa a cenné rady skúsenej, ďakujem pekne aj za pochvalu receptov.
@elysa , ďakujem, si milá:-)
@havino , dobrá otázka, v návode, odkiaľ som čerpala, to tak bolo, robila som podľa neho, vraj ľadová voda zabráni oddeľovaniu smotany od rybacej hmoty. Ani ja som sa s tým doteraz nestretla, pohľadám nejaké info, hádam nájdem odpoveď. Ďakujem ti.
@pusta1 , táto paštéta sa môže robiť z akéhokoľvek rybieho filé, základ je rybacia pena rozmixovaná z kostí zbaveného mäsa, bielkov a pridanej šľahačkovej smotany. Zo surovej peny sa dajú formovať lyžičkou väčšie halušky(ale smotana vtedy musí byť fakt hustá, lebo ja som mala tekutú a z tak riedkej hmoty by sa nedali robiť halušky) a variť vo vode, použiť ich ako vložku do čírej polievky. Tiež sa mi páči aj také využitie. Teraz som robila zapekanie, chcela som paštétu.
Ďakujem za pekné ocenenie, potešilo ma.
@all , toto je vlastne taký základ, ochutiť si každý môže podľa vlastnej chuti alebo použiť inú surovinu namiesto ryby, zeleninu, pečeň, iné mäso( tam by som predĺžila tep. úpravu v závislosti od druhu mäsa)
@bembo , ešte som takého lososa nemala, ale nemyslím, že by bol problém, skús a uvidíš. Čím menej vody na v nich tým lepšie;-) nech sa podarí! ďakujem
@terinka55 , ďakujem pekne
Tak som vyskusal. Podla tvojho receptu (krajsie sfarbeny) a potom s kyslou smotanou. Tiez musim napisat, pridal som malu lyzicku kapar, cervedej udenej papriky a nastruhal som citronovu koru, po polovicke citronu do kazdeho. Pouzil som menej 33% slahackovej smotany, asi 200-210ml. Kyslej smotany som dal priblizne 250 ml, zmiesanu so skrobom (2 male lyzicky). pri miesani som to neponaral do ladovej vody a pri peceni som to ani nezakryval papierom.
So sladkou smotanou som inak dodrzal cas a postup podla @kuk . S kyslou smotanou som musel piect asi 5-7 minut dlhsie. U nas jednoznacne vyhral povodny recept, teda so slahackovou smotanou. Pasteta bola lahka a mala vybornu chut, a aj farbu. Ta druha stratila trochu farbu, zrejme pre kyslu smotanu a skrob a mozno dlhsie pecenie. Typicka rybacia, alobo lososova chut bola menej vyrazna. Teraz vyhrala pasteta so slahackou, ale urcite to nevzdam a este vyskusam s kyslou smotanou ale s inymi koreninami a bylinkami.
@janger , ďakujem pekne:-), áno créme fraiche by bol určite super.
@marika21 , @babkamt , ďakujem vám, ste milé:-)
@kecemis , krásna fotka vždy od teba, lákavá! ktorá z nich stratila farbu? tá vpravo je s kyslou smotanou? inak dobre si zvolil ochutenie, vedela som, že niečo vymyslíš, som rada, že si dal tip a že si podnikavý, len skúšaj, si kreatívny a chutiam sa rozumieš veľmi. Ďakujem pekne.
@jozka2 , to som rada, že ideš aj ty ďalej skúšať, to znamená, že sa vám páči takýto spôsob. Ak ťa môžem poprosiť, podeľ sa potom o poznatok, vítam nové nápady. Ďakujem veľmi pekne:-)