Lososová paštéta fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. mája 2015

Z divého lososa, bielkov a šľahačkovej smotany, pečená vo vodnom kúpeli.

4-6
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g filety
2 ks (vaječné)
250 ml
 na vymastenie formy




Postup

  1. 1

    Potešila som sa filetám z divého lososa. Rozhodla som sa pripraviť z nich jemnú paštétu. Rozmrazené a osušené kúsky filetov som spolu s dvomi bielkami, soľou a korením zmixovala mixérom. Môžete ich aj najemno pomlieť a potom pridať bielky.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misky som dala ľadovú vodu, vraj zabráni oddeľovaniu smotany od rybacej zmesi

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky s ľadom som dala menšiu misku s rybacou zmesou a priliala som smotanu. Lepšia by bola hustá a čo najtučnejšia. Dôkladne som premiešala.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapekacie mištičky - ramekinky - som pre istotu vymazala maslom a lososová hmota sa mi zmestila presne do štyroch misiek. Tie som vložila do jenskej nádoby, do ktorej som potom naliala vodu. Rúra bola zapnutá na 160°C. Z pečiaceho papiera som povystrihovala malé prikrývky, z vnútornej strany som ich potrela olejom, aby sa paštéta neprilepila.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Paštéta sa piekla vo vodnom kúpeli vo vopred vyhriatej rúre 25 minút. Bola som zvedavá na výsledok.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trocha smotany sa dostalo navrch, ale bola stuhnutá. Počkala som kým misky mierne vychladnú, uvoľnila som okraje a misku zakrytú tanierikom som prevrátila, tým sa obsah vyklopil.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    S výsledkom som veľmi spokojná, dúfam, že budete aj vy, ak túto paštétu ochutnáte.

    Lososová paštéta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

radox1
super,nebol problem v rozmrazenom lososovi nasiaknutym vodou?lebo taketo ryby su ako spongia.
kukulienka71
nechala som ho po vymrazení ešte na text. utierke a nakrájané kúsky som trocha pred vložením do mixéra vymačkala, len tak jemne. Ďakujem ti, @radox1
1x radox1
kecemis
No tak teraz si ma dostala. Balim v robote a idem na trh pre lososa. Mam iba otazku. Mozem pouzit namiesto slahackovej smotany kyslu? Nejak sa nemame radi a ak nemusim, nepouzivam.
kukulienka71
@kecemis , :-)), nieže kvôli lososovi dostaneš absenciu! Z čerstvého lososa to bude iste chutnejšie, závidím ten trh...šľahačková zjemňuje, ono by to malo byť husté a čím tučnejšie, až 48% tuku sa písalo v recepte, asi kvôli krémovosti. No s kyslou smotanou by nemal byť problém tiež, si myslím len tak teoreticky. Ak sa na to dáš, budem zvedavá na výsledok. Ďakujem ti pekne.
radox1
ja by som to s tou kyslou neriskoval,ked tak pouzi mierne rozpustene maslo.nakysle si to neviem predstavit.
kukulienka71
zapečená kyslá smotana dá podobnú konzistenciu ako sladká. K rybám pasuje kyslastá chuť. To maslo by som zase ja dala do paštéty, ak by bola len chladená, nie pečená. Neviem predpokladať, urob pol na pol, s maslom aj s kyslou smotanou, @kecemis , dúfam, že neobanuješ:-)
jozka2
Supetr,prave sa chystam urobot pastetu s kuracej pecene.*****
zolik
Fantastic! Jednoduche a pritom velmi efektne ako predjedlo a aj ako hlavne jedlo. Uz je v KK. A uz sa tesim ako Tvoj recept (ako predjedlo) pripravim kamaratom ked budeme grilovat ryby na terase. Prisiel mi akurat super vhod. Vdaka a pekne Pfingsten.
amelie
@kukulienka , nádherná paštička:-))) Musím sa pozrieť v Metre, či nebudú mať divého lososa, aj ja ho mám oveľa radšej ako chovného, je oveľa chutnejší a nie taký mastný. U mňa za *****, už je paštika v KK, ďakujem:-)))
honestka
@kecemis : ako nahradu za slahacku TU mozes pouzit “CARNATION Creamy Evaporated Milk” /nie Condensed/. Troska (!) naslahaj a pridaj k Salmon. Pred slahanim mlieko musi byt dobre vychladene /freezer 20 min/, ked chces “hustejsie da sa nadstavit maslom alebo skrobom.
S kyslou smotanou su paštéty tiez OK hoci jej chut je zmenena /@radox1 /, co casto nie je na skodu pri tejto rybe,
ale PRI tomto postupe by ti hmota pri peceni vo vodnom kupeli asi velmi zredla.
Kysla je viac vhodna aj chutna na studene verzie /s cream cheese, kde rada pouzivam aj creme fresh/.
Mame velmi radi rozne kombinacie tychto varenych paštét, viacej ako len tie narychlo slahane hoci tiez neodmietneme.

@kukulienka71 : Tvoja verzia vyzera dobre iste aj tak chutila a nechtiac si mi dala podnet k jej vyhotoveniu.
= Mas tu kvalitne recepty.
kecemis
HAnka dakujem, vyskusam. Ja som rozmyslal tu kyslu smotanu truchu zahustit so skrobom.
havino
ja si recept ukladám, páči sa mi a zíde s mi, otázka, prečo nie rozmixovať lososa a postupne pridávať smotanu? prečo pod ladom?
@Mirko daj vedieť, ako s kyslou smotanou, ale mne viac pasuje klasická šľahačka
pusta1
už som robila nátierku, penu, mousse z údeného lososa, z čerstvého ešte nie, inšpirovala si ma, dakujem.
exceloentná práca do všetkých detailov!!!
zaslúžených *****dávam, i viac by som rada poslala za tento recept.
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým za pekné komentáre, potešil ma váš záujem.
@jozka2 , budem skúšať aj z iných surovín takto robiť, kuraciu pečeň nevynímajúc a pridávať rôzne príchute, vďaka za 5*
@mesiar50 , takú pochvalu si ani nezaslúžim, ďakujem ti :-)
@zolik , som rada, že sa ti páči, viem, že pripravuješ pohostenia,
tak dúfam, bude chutiť. Aj vám príjemné a veselé! Ďakujem pekne
@amelie , lososa máme radi, pripravujem ho pomerne často a tento divý by mal byť naozaj chutnejší. Ďakujem ti pekne za uznanie:-)
@zuzanka1367 , videla som tvoje nádherné bagety, veru by sa nám boli zišli k tej nátierke, mohla si prísť;-)) Vďaka
@honestka , som ti vďačná za pristavenie sa a cenné rady skúsenej, ďakujem pekne aj za pochvalu receptov.
@elysa , ďakujem, si milá:-)
@havino , dobrá otázka, v návode, odkiaľ som čerpala, to tak bolo, robila som podľa neho, vraj ľadová voda zabráni oddeľovaniu smotany od rybacej hmoty. Ani ja som sa s tým doteraz nestretla, pohľadám nejaké info, hádam nájdem odpoveď. Ďakujem ti.
@pusta1 , táto paštéta sa môže robiť z akéhokoľvek rybieho filé, základ je rybacia pena rozmixovaná z kostí zbaveného mäsa, bielkov a pridanej šľahačkovej smotany. Zo surovej peny sa dajú formovať lyžičkou väčšie halušky(ale smotana vtedy musí byť fakt hustá, lebo ja som mala tekutú a z tak riedkej hmoty by sa nedali robiť halušky) a variť vo vode, použiť ich ako vložku do čírej polievky. Tiež sa mi páči aj také využitie. Teraz som robila zapekanie, chcela som paštétu.
Ďakujem za pekné ocenenie, potešilo ma.
@all , toto je vlastne taký základ, ochutiť si každý môže podľa vlastnej chuti alebo použiť inú surovinu namiesto ryby, zeleninu, pečeň, iné mäso( tam by som predĺžila tep. úpravu v závislosti od druhu mäsa)
bembo
veľmi dobrý nápad.teším sa až ju buden robiť. mám v mrazáku lisované kúsky lososa.mohol by som to použiť na Tvoju paštétu?alebo radšej nie.pokiaľ nie,nemám s tým problém použiť tie lisované inde.len ma napadlo,že aj tak ich treba rozmixovať,takže by sa hodili.ináč sú pevné,a nie sú glazované vodou.podľa toho ako som si prečítal rcp by sa hodili.
kukulienka71
@elixir , vďaka:-)
@bembo , ešte som takého lososa nemala, ale nemyslím, že by bol problém, skús a uvidíš. Čím menej vody na v nich tým lepšie;-) nech sa podarí! ďakujem
@terinka55 , ďakujem pekne
evanaaa
Lososové náítierky som jedla len hotové, kupované, takáto domáca by mi viac padla vhod. Len - aký je to divoký losos? Raz som kúpila rybu, akože " strieborný losos", predávajú zmrazenú, lenže je iste lacnejšia ako keby to bol losos pravý, tak neviem, či je to ono, alebo kde predávajú tie hotové filety? A ešte - nepraskal ( no, to sa ale pýtam blbo) tá jenská misa, keď si ju dala s takou ochladenou zmesou do predhriatej rúry?
janger
Vyborne....Kedze spominas, ze by mohla byt husta smotana, tak myslim, ze aj creme fraiche by bola fajn. A je vhodna na tepelnu upravu.
marika21
Chutná, výborná paštéta. Lososa som kupovávala v Metre. KK5*
kecemis



Tak som vyskusal. Podla tvojho receptu (krajsie sfarbeny) a potom s kyslou smotanou. Tiez musim napisat, pridal som malu lyzicku kapar, cervedej udenej papriky a nastruhal som citronovu koru, po polovicke citronu do kazdeho. Pouzil som menej 33% slahackovej smotany, asi 200-210ml. Kyslej smotany som dal priblizne 250 ml, zmiesanu so skrobom (2 male lyzicky). pri miesani som to neponaral do ladovej vody a pri peceni som to ani nezakryval papierom.
So sladkou smotanou som inak dodrzal cas a postup podla @kuk . S kyslou smotanou som musel piect asi 5-7 minut dlhsie. U nas jednoznacne vyhral povodny recept, teda so slahackovou smotanou. Pasteta bola lahka a mala vybornu chut, a aj farbu. Ta druha stratila trochu farbu, zrejme pre kyslu smotanu a skrob a mozno dlhsie pecenie. Typicka rybacia, alobo lososova chut bola menej vyrazna. Teraz vyhrala pasteta so slahackou, ale urcite to nevzdam a este vyskusam s kyslou smotanou ale s inymi koreninami a bylinkami.
jozka2
Vcera som robila pastetu z kuracej a telacej pecene,no citam v komentaroch pri tvojom recepte kukuc,ze kecemis urobil dalsie varianty tvojej lososovej.Neda mi neodskusat podla vas hned ako dejeme kuraciu.Nadchol ma aj honestkin navrh pozuit ,, CARNATION MILK".Vdaka za napady.
kukulienka71
@evanaaa , toho lososa som kúpila v dedinskej Jednote, tá jedna na okolí je dobre zásobená všelijakými rybami, čo ma veľmi teší. Divý losos sa loví v mori a ten druhý sa chová na farmách. Jenskú misu som plnila vlažnou vodou pred vkladaním mištičiek s paštétou do nej, tak som ju potom vložila do rúry, nepraskla, ona sa neochladila. Ďakujem ti.
@janger , ďakujem pekne:-), áno créme fraiche by bol určite super.
@marika21 , @babkamt , ďakujem vám, ste milé:-)
@kecemis , krásna fotka vždy od teba, lákavá! ktorá z nich stratila farbu? tá vpravo je s kyslou smotanou? inak dobre si zvolil ochutenie, vedela som, že niečo vymyslíš, som rada, že si dal tip a že si podnikavý, len skúšaj, si kreatívny a chutiam sa rozumieš veľmi. Ďakujem pekne.
@jozka2 , to som rada, že ideš aj ty ďalej skúšať, to znamená, že sa vám páči takýto spôsob. Ak ťa môžem poprosiť, podeľ sa potom o poznatok, vítam nové nápady. Ďakujem veľmi pekne:-)
babav
@kukulienka71 , prehliadla som tento tvoj vynikajuci recept . Vdaka ti zan aj za uzitocne rady od prispievajucich 5*. KK .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia