Liptovské bryndzovníky

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 21. októbra 2010

Tento recept ma naučila moja stará mama. Máme bryndzu veľmi radi, lebo je zdravá a čo je na tom najlepšie, že ju moja polovička Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja stará mama. Máme bryndzu veľmi radi, lebo je zdravá a čo je na tom najlepšie, že ju moja polovička vyrába doma sama z pravého, čerstvého ovčieho syra.

60 minút
príprava
45 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
100 g
2 čl
1/2 l
3 ks
80-100 g
650 g
1 ks
300 g
 nasekana
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Z múky, kvasníc, 2 vajec, mlieka, masti a soli vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. 1 hod.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky. Tablicu si vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a šálkou vykrajujeme kolieska.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 2
  3. 3

    Na plech dáme papier na pečenie alebo plech dobre vymastímebravčovou masťou a pomúčime. A ukladáme vykrojené kolieska, ktoré potrieme vyšľahaným vajíčkom a nechame podkysnúť.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si slaninku nakrájame na malé kocky a do zlatista upražíme.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si plnku. 500 g bryndza, kyslá smotana, vajce, petržlenová vňať, kôpor. Ak máme môžeme pridať aj čerstvú pažítku. Všetlp spolu premiešame na hladkú kašu. ostatnú bryndzu si necháme na tanieriku.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú plnku ukladáme do stredu vykysnutých koláčikov. Možeme si trošku stred koláčika prstom roztiahnuť aby nám plnka nestekala. Vložíme do otvoru plnku. Na vrch dáme slaninku a ešte posypeme ostatnou rozdrobenou bryndzou.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 až 200 stupňoch do zlatista asi tak 30 min.

    Liptovské bryndzovníky - obrázok 7

Diskusia k receptu

evusik
vyzerajú a určite aj chutia fantasticky.... toto určite musím urobiť :-)
samanka
@Zabiatko66 práve som premýšľala, čo v sobotu k obedu....a hľa..supééér...bryndza a ovčí syr má u nás trvalé miesto
bojar
musí to byť mňam, už to tlačím a podstrčím domácej panej nechto upečie
ailuj82
slané koláče ľúbime, určite vyskúšam. A tých 10g kvasníc je dost na kilo múky?
zabiatko66
Pardón slovenčina moja drahá, píšem ako maďar. Akurát ma vyrušili, tak som nedopísala to čo som chcela. Čiže ešte raz. Áno, stačí 10 g lebo sú to dve tie malé kocky droždia.
zabiatko66
A rada by som cez víkend upiekla kapustníky. Včera sme tlačili kapustu a ostali mi dve hlávky kapusty Moja bývalá svokra ich pekávala. Len neviem ako to dopadne. Ak sa vydaria tak ich určite pridám. Držte palce.
tati2008
To drozdie mi nesedi!1kocka ma 42g.-50g.,cize 2 kocky maju 2-krat tolko.Takze 10g. alebo 100g.?Jedine keby sa pouzilo susene drozdie.
zabiatko66
Tak teraz si ma zaskočil, musím pozrieť do landničky keď prídem domov, či som sa nepomýlilia. No určite dám vedieť ako je to s tým droždím.
zabiatko66
No jasné má to byť 100 g alebo potom 2 kocky droždia. Idem to ihneď opraviť. Ďakujem za upozornenie. Bol to preklep.
michsamant
Ten obrazok v bode 4. by mi tu kludne mohol vypadnut z monitora!! To je radost pozerat sa!! :DD
evanaaa
Ano, zabiatko66, aj ja som chcela reagovať, ale Tati 2008 ma predbehol, 2 kocky droždia sú 84 g. Ale tie bryndziarky by som si dala hneď.
evanaaa
Tati2008, prepáč že som ťa prerobila na muža, ty si žena.
paveljrk
Vyzerá to chutne.Už ho mám vo svojej KK.Bryndza má u nás prim a k tomu domáca,len z pravého ovčieho syra.
tati2008
Pani,,evanaaa"ja sa neurazam,ale ked som chcela dat svoje pouzivane int.meno bolo obsadene.Tak som si dala podla dcerky.Dovi!
tatranka
Tak toto je recept na moju nôtu.Ukladám do KK.Mám niečo podobné,ale so syrom.Recept vydarený a dobre a zrozumiteľne spracovaný.
janaja
Vďaka za recept, tie musia byť výborné, ukladám si a ako prvé upečiem.
dorisa
Veľmi chutne to vyzerá, ukladám, upečiem, ďakujem.
remcula
To si udělám, to musí být úžasné!!! Tady aspoň něco, jako ocenění...**********!! :-))))
matased
Závidím Vám tú doma vyrobenú bryndzu, čerstvú, tieto bryndzovníky sú podľa mňa ešte lepšie, ako z obchodnej. Určite ich vyskúšam : )
zabiatko66
matased- no to polovička stále niečo vyrába. Včera robil jogurty domáce a predvčerom piekol chlieb. Dakedy sa aj srdím, lebo on keď niečo robí to je celá kuchynská linka zamazaná. Ale ináč tá bryndza naozaj nemá chybu. Má úplné inú chuť ako z obchodu.
vierocka63
idem ich okamzite spravit,akurat vcera mi zo Slovenska priniesli domacu slaninku,bryndzu a dalsie dobroty...mnam!
evanaaa
Myslím, Vierocka63, že už tu bola nejaká diskusia na tú tému, skús pohľadať, alebo ti niekto poradí, až to tu uvidí.
paveljrk
vierocka 63 Vyzretý ovčí syr pomlieť na mäsovom mlynčeku.Na jeden hlboký kopcovitý tanier syra kávovú lyžičku soľ.Dobre vypracovať a natlačiť do nádoby,aby nezostal v zmesi vzduch,zaťažiť a nechať podkysnúť podľa chuti.Ja ju potom balím a dám so mrazáku.
ela77
Vieročka63- čím som si vyslúžila to že si si ma zaradila medzi obľúbených užívateľov???, dostala som z varechy meil na môj prihlasovací.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia