Liptovské bryndzovníky

Autor receptu: zabiatko66

Tento recept ma naučila moja stará mama. Máme bryndzu veľmi radi, lebo je zdravá a čo je na tom najlepšie, že ju moja polovička vyrába doma sama z pravého, čerstvého ovčieho syra.

60 minút
príprava
45 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Z múky, kvasníc, 2 vajec, mlieka, masti a soli vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. 1 hod.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky. Tablicu si vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a šálkou vykrajujeme kolieska.
  3. Na plech dáme papier na pečenie alebo plech dobre vymastímebravčovou masťou a pomúčime. A ukladáme vykrojené kolieska, ktoré potrieme vyšľahaným vajíčkom a nechame podkysnúť.
  4. Medzi tým si slaninku nakrájame na malé kocky a do zlatista upražíme.
  5. Pripravíme si plnku. 500 g bryndza, kyslá smotana, vajce, petržlenová vňať, kôpor. Ak máme môžeme pridať aj čerstvú pažítku. Všetlp spolu premiešame na hladkú kašu. ostatnú bryndzu si necháme na tanieriku.
  6. Hotovú plnku ukladáme do stredu vykysnutých koláčikov. Možeme si trošku stred koláčika prstom roztiahnuť aby nám plnka nestekala. Vložíme do otvoru plnku. Na vrch dáme slaninku a ešte posypeme ostatnou rozdrobenou bryndzou.
  7. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 až 200 stupňoch do zlatista asi tak 30 min.