Tvarohový koláč

Linecký koláč s tvarohovou plnkou a jahodami (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Nenáročný spôsob prípravy s výborným výsledkom, prekvapí chuťou.

10-12
porcií
45-50 minút
príprava
10+30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku, sódu bikarbónu, Zlatý klas a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme zvyšok suchých surovín, nastrúhanú studenú Heru alebo maslo, žĺtky a mlieko.
  2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť (odležať) na 3/4 -1 hodinu.
  3. Suroviny na náplň.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a pomocou formy vykrojíme z cesta kruh.
  5. Cesto prenesieme do maslom vymastenej koláčovej formy s priemerom 28 cm. Spodok popicháme vidličkou a predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 10 minút.
  6. Plnka: V mlieku rozmiešame jahodový pudingový prášok a vlejeme do hrnca, pridáme cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého za horúca vmiešame po častiach tvaroh.
  7. Náplň vylejeme na pripravený predpečený korpus.
  8. Jahody umyjeme, necháme odkvapkať, prekrojíme a rozložíme na tvarohovú náplň. Menšiu časť cesta rozvaľkáme, vykrojíme kruh a doň pomocou formičky vykrojíme kvietky, srdiečka alebo iné vzory. Pomocou valčeka cesto prenesieme na koláč.
  9. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 30-35 minút.
  10. Po upečení necháme celkom vychladnúť.
  11. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.