Tvarohový koláč
Linecký koláč s tvarohovou plnkou a jahodami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Nenáročný spôsob prípravy s výborným výsledkom, prekvapí chuťou.
10-12 porcií |
45-50 minút príprava |
10+30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Múku, sódu bikarbónu, Zlatý klas a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme zvyšok suchých surovín, nastrúhanú studenú Heru alebo maslo, žĺtky a mlieko.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť (odležať) na 3/4 -1 hodinu.
- Suroviny na náplň.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a pomocou formy vykrojíme z cesta kruh.
- Cesto prenesieme do maslom vymastenej koláčovej formy s priemerom 28 cm. Spodok popicháme vidličkou a predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 10 minút.
- Plnka: V mlieku rozmiešame jahodový pudingový prášok a vlejeme do hrnca, pridáme cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého za horúca vmiešame po častiach tvaroh.
- Náplň vylejeme na pripravený predpečený korpus.
- Jahody umyjeme, necháme odkvapkať, prekrojíme a rozložíme na tvarohovú náplň. Menšiu časť cesta rozvaľkáme, vykrojíme kruh a doň pomocou formičky vykrojíme kvietky, srdiečka alebo iné vzory. Pomocou valčeka cesto prenesieme na koláč.
- Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 30-35 minút.
- Po upečení necháme celkom vychladnúť.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.