Foto: danda3
Tento rok som si trošku zaexperimentovala. V surovinách je základný recept, v postupe + suroviny navyše. Používam hladkú špaldovú múku, ale môže byť Zobraziť celý popisTento rok som si trošku zaexperimentovala. V surovinách je základný recept, v postupe + suroviny navyše. Používam hladkú špaldovú múku, ale môže byť aj klasická hladká. Nepoužívajte Zlatý klas, raz som to urobila a pečivo malo divnú pachuť, stačí klasický zemiakový škrob.
Suroviny
200 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
100-150 g |
|
1 ks |
|
1-2 PL |
|
1/2 bal. |
|
Okrem toho: | |
2 PL |
|
60 g mleté |
|
2 KL |
|
60 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
KÁVOVÁ PLNKA: | |
250 ml |
|
100 g |
|
1 KL |
|
125 g |
|
podľa chuti |
|
ORECHOVÁ PLNKA: | |
250 ml |
|
100 g |
|
125 g |
|
podľa chuti mleté |
|
ČOKOLÁDOVÁ PLNKA: | |
250 ml |
|
100 g |
|
125 g |
|
KOKOSKY: | |
5 ks |
|
200 g |
|
350 g |
|
Postup
-
1
Suroviny zo základného receptu zamiesime, podľa potreby pridávame jogurt alebo múku. Necháme odležať, potom vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm kvietky s otvorom aj bez, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť na 160°C cca 8 minút, musia ostať bledé. Spájame s džemom (tento rok mal premiéru višňový) a môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.
-
2
KAKAOVÉ CESTO spravíme podobne, len do cesta pridáme kakao. Upečené spájame džemom a dozdobíme bielou alebo tmavou čokoládovou polevou.
-
3
KOKOSOVÉ CESTO - základné cesto + kokos + kôra z jedného citrónu. Toto cesto používam ako podklad pod kokosky, tento rok som ich vykrojila ako hviezdičky, inak vykrajujem klasicky kolieska. KOKOSKY - nad parou vyšľaháme bielka s cukrom, ktorý pridávame postupne, keď je sneh tuhý, odstavíme a zamiešame kokos. Dáme do vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie robíme malé kokosky. Pečieme ich 15 minút na 150°C. Na upečené cesto dáme čokoládový krém (ako pri hviezdičkach) + 2 PL arašídového masla, do stredu džem, navrch kokoska. Po stuhnutí namáčame spodnú časť do čokoládovej polevy.
-
4
KÁVOVÉ CESTO - základné cesto + mletá káva. Vykrajujeme oválky bez otvoru. Po upečení plníme krémom, dozdobíme. PLNKA - čokoládu si rozpustíme v šľahačke, pridáme rozpustnú kávu, necháme vychladnúť, vyšľaháme, pridáme maslo a trošku mletej kávy podľa chuti. Tieto sú pre mňa tento rok top.
-
5
JAHODOVÉ CESTO - základné cesto s tým rozdielom, že miesto maizeny dáme puding s jahodovou príchuťou ( myslím, že ich bolo 6 ks). Vykrajujeme srdiečka aj s otvorom aj bez, po upečení plníme džemom a namáčame do čokoládovej polevy. Nemám ich také ružové, ako by som chcela, nabudúce vyskúšam niečo iná ako puding.
-
6
ORECHOVÉ CESTO - základné cesto + mleté orechy. Vykrajujeme kvietky, ktoré po upečení spájame orechovou plnkou a ozdobíme orechom, ktorý prilepíme pomocou krému. Ešte surové cesto sa malo natrieť bielkom a posypať mletými orechmi, ale som na to zabudla, tak nabudúce. PLNKA - V smotane si rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť, vyšľaháme, zamiešame podľa potreby orechy a maslo. Na budúce skúsim dať bielu čokoládu.
-
7
ČOKOLÁDOVÉ CESTO - základné cesto + nastrúhaná čokoláda. Vykrajujeme hviezdičky bez otvoru, po upečení plníme čokoládovým krémom. Vrch namočíme do čokolády a ozdobíme. PLNKA - čokoládu roztopíme v smotane, necháme vychladnúť, vyšľaháme a zmiešame s maslom.
-
8
No a hlavne potrebujeme veľa veľa čokolády na varenie (52%) + tuk. Polevu robím vo vodnom kúpeli, tuk pridávam postupne, nemám rada riedku polevu. Želám vám všetkým krásne vianočné sviatky plné pohody a lásky strávené v rodinnom kruhu a medzi priateľmi.♥
Máš čím ponúknuť rodinu v tú sviatočnú hodinu..
včielka..:-)
Aj krasne ozdobene
Ďakujem, radosť moja milá, budúci týždeň robím až do soboty, tak som sa musela poponáhľať, inak by som to nestihla.
Moja milá@haji , ďakujem Ti veľmi pekne za komentár. Áno, šľahačka s čokoládou musí mať izbovú teplotu a maslo tiež. Ale stane sa, že sa zrazí, a vtedy dám misu nad paru a povoľujem tie zrazené kúsky masla a prešľahám. Potrebovala som si to dať na jedno miesto, aby som to mala po ruke, lebo vždy si robím poznámky na nejaké papiere a keď ich hľadám, niet ich. ☺Formičiek mám veľmi veľa aj svoje, aj po mojej mamine, tá oválna je po nej a tie štvorcové som si doniesla z Toronta, ale stred vykrajujem s maličkými formičkami, mám rôzne druhy.
Áno, je to jedno, maizena alebo gustin, len nie zlatý klas, minulý rok som sa na ňom popálila, takže radšej upozorňujem a v žltomodrom obchode majú zemiakový škrob v 500 g balení, ten teraz používam. A ďakujem Ti, to zdobenie ma baví najviac.
Ďakujem Ti veľmi pekne.
Ďakujem, rohlíčky som tiež robila, už sú v krabici, len neviem, či stihnem medovníky, budúci týždeň bude pre mňa pracovný.
Ďakujem Ti milá @monty , včera sme mali vianočný spiningový maratón , každý niečo donesie, doniesla som koláčiky ale aj kváskový chlebík, hádaj, čo vyhralo? Jasné chlebík, už so darovala kvások a recepty a mám ďalších záujemcov.
Ďakujem, máš pravdu, v utorok som napiekla a potom už len zlepovala, máčala do čokolády a zdobila, ale keď mňa to baví, inak by som to nerobila. Inak som hovorila, že tento rok toho nebudem veľa piecť, ale askosi sa mi to vymklo z rúk...☺
Ďakujem Ti, chcela som vyskúšať aj iné variácie ako kakaové a klasické. Okrem toho mám BB kolieska a gaštanové srdiečka. Mám v receptoch.
Ďakujem, Martuška.
Ivetka, ďakujem.
Ďakujem Ti veľmi pekne!
radosť čítať tvoje recepty :-) čas Vianočný je za dverami , to bude radosti pre vnúčika :-)
Prajem Ti Krásne požehnané Vianočné sviatky, šťastné a veselé v kruhu rodiny :-)
Solamyl je zo zemiakového škrobu.
Maizena je kukuřičný škrob, Solamyl zemiakový škrob. Rozdíl, který se uvádí: kukuřičný škrob je jemnější než bramborový a dále je rozebírána preference podle složení: brambory - solanin, kukuřice - gmo. Prašť jako uhoď.
Ano. Já v tom zpavidla po čase tápu. Přidala jsem koment i pro sebe a mně podobné. Krásný den!
Poprosím ešte pomôcť s tým čokoládovým krémom. Čokoládu rozpustiť v šľahačke a nechať vychladnúť - rozumiem. Ale ďalej už nie :) "Prešľahať" myslíš v zmysle len rozmiešať? Či studenú zmes vyšľahať až do husta ako klasickú šľahačku na čosi ako parížsky krém? Alebo zmiešať s maslom kým je šľahačka ešte polotekutá? Proste ten moment spojenia a konzistencie šľahačky a masla ma mätie.
Vďaka za vysvetlenie.
Ďakujem Ti veľmi pekne za radu, vyskúšam.
Ďakujem Ti veľmi pekne.
Ďakujem, srdiečka už sú tiež v krabici.
@marienka54 To je úplne jedno, môže byť aj zemiakový aj kukuričný, tieto som robila so zemiakovým zo žltomodrého obchodu.
@modrenka Ďakujem, krémy si robím deň predtým, rozpustím v šľahačke smotanu a dám do chladu (aj na balkón). Na druhý deň ráno vytiahnem, aby nebol úplne studený, maslo mám tiež vytiahnuté, mäkké. Začnem šľahať so šľahačom, ako si napísala ako na parížsku šľahačku, potom pridám maslo a ešte s ním prešľahám. Niekedy sa stane, že sa zrazí, ak je krém ešte príliš studený, v tom prípade dám misu nad paru a prešľahám, kým sa kúsky zrazené masla nerozpustia. To je všetko, dúfam, že už zrozumiteľnejšie. Ak bude ešte niečo nejasné, rada napíšem.
Ďakujem Ti @jerica za upozornenie, chybička se vloudila.
Oprava ... v smotane čokoládu...
a dúfam, že jedna z vianočných cien za najlepšie recepty putuje k tebe, zaslúžiš si isto-iste :*
@tilau Veľmi sa teším, že si ich stihla vyskúšať a že sa vydarili. ♥
dobrý večer, potrebujem radu sekla sa mi plnka na tie kávove ovalky už som to slahala aj nad parou a stale je to rovnaké co s tým je to take ako keby sa tam dostala voda
Fíha, tak to sa mi ešte nestalo, že by nepomohlo šľahanie nad parou. Ja to tam mám, kým sa zrazené maslo nerozpustí, krém zredne, potom ho dám do studenej vody a šľahám, kým nie je v poriadku. Odpovedám neskôr, lebo som v práci.