Recept je z knihy S vareškou dvoma tisícročiami od V.Tomčíka.Neskúšala som ho,ale možno ho niekto vyskúša a napíše svoje dojmy, za vyskúšanie určite stojí.Ide Zobraziť celý popisRecept je z knihy S vareškou dvoma tisícročiami od V.Tomčíka.Neskúšala som ho,ale možno ho niekto vyskúša a napíše svoje dojmy, za vyskúšanie určite stojí.Ide o starý 200 ročný recept.Spisovateľ P.Ševčovič,znalec starej prešporskej kuchyne o ňom napísal:"Je to likér najmä pre dámy,ktorým už 2. štamperlík neuveriteľne zlepší náladu,po 3-om povedia všetko,čo vedia,po 4-om už aj to čo nevedia,po 5-om sa cítia absolútne zdravé, po 6-om hlboko zaspia.Siedmy nikomu neneliavaj,hosť by sa mohol otráviť"
Suroviny
10 g |
|
10 g |
|
20 g alebo oriešok |
|
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
300 g |
|
3 litre |
|
Postup
-
1
všetky suroviny okrem rozdrvíme v mažiari a dva týždne ich za každodenného potriasania máčame v troch litroch 40% vínovice.Potom precedíme cez plátno,do šiestich pollitrových fliaš a po ďalších dvoch týždňoch môžeme nápoj ochutnať.
Diskusia k receptu