Levanduľový sirup
Foto: jurka
Tento rok praje všetkým kvetom.
Levandule je toľko, že som sa
rozhodla vyskúšať pre mňa
netradičný recept. Množstvo je na
cca 2 litre sirupu.
Zdroj: Kombinácia receptu z Varecha.sk a Dr.Oetker č.44
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z čistého zdroja natrháme kyticu dobre rozkvitnutej levandule. Toľko, čo sa Vám zmestí do ruky :) Bez makovíc... :)
-
2
Dáme prevariť 1,5 l vody a necháme vychladnúť. Zatiaľ do pripravenej nádoby, v ktorej budeme pripravovať nálev (ja som použila 1,5 l zaváraninový pohár), nastriháme kvety levandule. Do nádoby idú iba kvety bez stonky.
- 3
Pridáme citróny - odrežeme z nich kôru a nakrájame na kolieska. Vložíme do nádoby k levanduli. Zalejeme vychladenou prevarenou vodou. Už teraz to vyzerá skvelo :) Vložíme do chladničky na 48 hodín.
- 4
Po 2 dňoch potlačíme obsah, nech ešte pustí šťavu a hneď precedíme do pripravenej aspoň 2,5-3 l nádoby, v ktorej budeme sirup variť. Mne vydalo necelý liter šťavy. Pridáme 1 kg cukru (takže celkovo bude cca 2 l sirupu) a 2 zarovnané ČL kyseliny citrónovej. Privedieme do varu. Pripravíme si čisté vysterilizované nádoby, v ktorých budeme sirup skladovať.
- 5
Necháme sirup prevrieť, ak treba, pozbierame penu. Ešte vriaci sirup opatrne prelejeme do pripravenych nádob a hneď ich zatvárame. Ak použijete fľaše, naplňte ich až po zúžené hrdlo.
Tiež sirup:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu