Levanduľový sirup

Levanduľový sirup

Autor receptu: jurka

Tento rok praje všetkým kvetom. Levandule je toľko, že som sa rozhodla vyskúšať pre mňa netradičný recept. Množstvo je na cca 2 litre sirupu.

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z čistého zdroja natrháme kyticu dobre rozkvitnutej levandule. Toľko, čo sa Vám zmestí do ruky :) Bez makovíc... :)
  2. Dáme prevariť 1,5 l vody a necháme vychladnúť. Zatiaľ do pripravenej nádoby, v ktorej budeme pripravovať nálev (ja som použila 1,5 l zaváraninový pohár), nastriháme kvety levandule. Do nádoby idú iba kvety bez stonky.
  3. Pridáme citróny - odrežeme z nich kôru a nakrájame na kolieska. Vložíme do nádoby k levanduli. Zalejeme vychladenou prevarenou vodou. Už teraz to vyzerá skvelo :) Vložíme do chladničky na 48 hodín.
  4. Po 2 dňoch potlačíme obsah, nech ešte pustí šťavu a hneď precedíme do pripravenej aspoň 2,5-3 l nádoby, v ktorej budeme sirup variť. Mne vydalo necelý liter šťavy. Pridáme 1 kg cukru (takže celkovo bude cca 2 l sirupu) a 2 zarovnané ČL kyseliny citrónovej. Privedieme do varu. Pripravíme si čisté vysterilizované nádoby, v ktorých budeme sirup skladovať.
  5. Necháme sirup prevrieť, ak treba, pozbierame penu. Ešte vriaci sirup opatrne prelejeme do pripravenych nádob a hneď ich zatvárame. Ak použijete fľaše, naplňte ich až po zúžené hrdlo.