Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Autor receptu: jurka
Tento rok praje všetkým kvetom.
Levandule je toľko, že som sa
rozhodla vyskúšať pre mňa
netradičný recept. Množstvo je na
cca 2 litre sirupu.
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Z čistého zdroja natrháme kyticu dobre rozkvitnutej levandule. Toľko, čo sa Vám zmestí do ruky :) Bez makovíc... :)
- Dáme prevariť 1,5 l vody a necháme vychladnúť. Zatiaľ do pripravenej nádoby, v ktorej budeme pripravovať nálev (ja som použila 1,5 l zaváraninový pohár), nastriháme kvety levandule. Do nádoby idú iba kvety bez stonky.
- Pridáme citróny - odrežeme z nich kôru a nakrájame na kolieska. Vložíme do nádoby k levanduli. Zalejeme vychladenou prevarenou vodou. Už teraz to vyzerá skvelo :) Vložíme do chladničky na 48 hodín.
- Po 2 dňoch potlačíme obsah, nech ešte pustí šťavu a hneď precedíme do pripravenej aspoň 2,5-3 l nádoby, v ktorej budeme sirup variť. Mne vydalo necelý liter šťavy. Pridáme 1 kg cukru (takže celkovo bude cca 2 l sirupu) a 2 zarovnané ČL kyseliny citrónovej. Privedieme do varu. Pripravíme si čisté vysterilizované nádoby, v ktorých budeme sirup skladovať.
- Necháme sirup prevrieť, ak treba, pozbierame penu. Ešte vriaci sirup opatrne prelejeme do pripravenych nádob a hneď ich zatvárame. Ak použijete fľaše, naplňte ich až po zúžené hrdlo.