Levanduľový sirup

skatulka - fotkaskatulka, 16. júna 2015
Levanduľový sirup
Foto: skatulka

Recept na domáci levanduľový sirup. Už sa teším ako ho použijem na cupcakes, zmrzlinu alebo len ako osviežujúci letný nápoj s ľadom, chutí výborne.

10 minút
na 100 °C

Suroviny

3 hrste
500 ml
500 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do prevarenej vody pridáme 3 hrste čerstvo natrhaných levanduľových kvetov.

  2. 2

    Necháme lúhovať aspoň 24 hodín.

  3. 3

    Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť.

  4. 4

    Ešte horúce plníme do pohárov a dáme sterilizovať do deky.

  5. 5

    Použijem ho na cupcakes, zmrzlinu alebo ako osviežujúci letný nápoj s ľadom.

    Levanduľový sirup - obrázok 5

Diskusia k receptu

klukodvody
Dík za recept ,levandule máme hodně ,tak to vyzkoušíme ,zatím jsme jen sušili do voňavých polštářků .K.k. a *****
kukulienka71
recept prichádza práve vhod:-) ale ako to myslíš - sterilizovať do deky?:-) suchý dunst stačí?
bubaya
skatulka, krásne fotky, darčekové balenie, môžeš aj predávať. Ja okrem éterického levanduľového oleja, krému alebo umývačka nepoužívam levanduľu vôbec. Tak už ho musím tohto roku vyskúšať, levanduľa je fantastická rastlinka.
izabella929
Pestovala som si na záhradke levanduľu a dosť často som ju využívala v mojej kuchyni..nenapadlo ma robiť z nej sirup..možno vyskúšam..
skatulka
Ďakujem za komentíky a odporúčam všetkým milovníkom levandule :)
simonietka
sirup isto skúsim vyzerá super a mohla by som poprosiť aj recept na tie levanduľové cupcakes ? ďakujem :)
mimca77
Ahoj, mam zopar otazok a budem rada, ked mi poradis, lebo sirup vyzera fantasticky :-)
1. Mozem robit sirup aj vo velkom mnozstve alebo odporucas radsej v mensom a na viackrat? Potrebovala by som z neho totiz asi 5 litrov, chcem ho spravit ako darcek pre svadobnych hosti :-)
2. Mas skusenost s tym ako dlho sirup vydrzi? Je to len niekolko dni alebo aj niekolko tyzdnov/mesiacov? Aby som vedela, ako velmi dopredu ho mozem pripravit a ako rychlo ho odporucit skonzumovat hostom.
3. Niektore veci mi nie su jasne z postupu, nikdy som ziadny sirup nerobila a tak neviem - je napisane, ze kvety dat na 24 hodin do prevarenej vody, ale neviem ci do vriacej alebo ci az po vychladnuti, takisto neviem, kedy sa scedia kvety, ci este pred varenim, a cukor a kyselinu citronovu pridavat uz len do maceratu alebo sa kvietky maju scedit az po vareni pred plnenim do flasi.
Velmi ti budem vdacna za vsetky odpovede :-)
alena45
mám veľa levandule, 14 veľkých koreňov, ale už dva týždne chodím okolo nej a stále je mi ľúto ju ostrihať. Dúfam, že už nebude neskoro, lebo tento sirup ma veľmi láka.
skatulka
@Mimca77 (6.2.2016 21:44)

Moja odpoveď bude už asi neaktuálna, ale možno poradí niekomu ďalšiemu.
Sirup určite možno urobiť vo väčšom množstve, pokiaľ máš dosť veľký hrniec. Po sterilizácii vydrží. Po otvorení som však fľašu pre istotu skladovala v chladničke.
Kvety vkladám ešte do horúcej vody. Po vyluhovaní vyberiem a cukor a kyselinu pridávam až potom.
Verím že sa vydarí/vydaril. :)