Foto: skatulka
Recept na domáci levanduľový sirup. Už sa teším ako ho použijem na cupcakes, zmrzlinu alebo len ako osviežujúci letný nápoj s ľadom, chutí výborne.
10 minút
na 100 °C
na 100 °C
Postup
-
1
Do prevarenej vody pridáme 3 hrste čerstvo natrhaných levanduľových kvetov.
- 2
Necháme lúhovať aspoň 24 hodín.
- 3
Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť.
- 4
Ešte horúce plníme do pohárov a dáme sterilizovať do deky.
- 5
Použijem ho na cupcakes, zmrzlinu alebo ako osviežujúci letný nápoj s ľadom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/bazovy-sirup/58798-recept.html...
Rovnako som robila aj svoj bazový sirup.
1. Mozem robit sirup aj vo velkom mnozstve alebo odporucas radsej v mensom a na viackrat? Potrebovala by som z neho totiz asi 5 litrov, chcem ho spravit ako darcek pre svadobnych hosti :-)
2. Mas skusenost s tym ako dlho sirup vydrzi? Je to len niekolko dni alebo aj niekolko tyzdnov/mesiacov? Aby som vedela, ako velmi dopredu ho mozem pripravit a ako rychlo ho odporucit skonzumovat hostom.
3. Niektore veci mi nie su jasne z postupu, nikdy som ziadny sirup nerobila a tak neviem - je napisane, ze kvety dat na 24 hodin do prevarenej vody, ale neviem ci do vriacej alebo ci az po vychladnuti, takisto neviem, kedy sa scedia kvety, ci este pred varenim, a cukor a kyselinu citronovu pridavat uz len do maceratu alebo sa kvietky maju scedit az po vareni pred plnenim do flasi.
Velmi ti budem vdacna za vsetky odpovede :-)
Moja odpoveď bude už asi neaktuálna, ale možno poradí niekomu ďalšiemu.
Sirup určite možno urobiť vo väčšom množstve, pokiaľ máš dosť veľký hrniec. Po sterilizácii vydrží. Po otvorení som však fľašu pre istotu skladovala v chladničke.
Kvety vkladám ešte do horúcej vody. Po vyluhovaní vyberiem a cukor a kyselinu pridávam až potom.
Verím že sa vydarí/vydaril. :)