Letný mišmaš
Foto: conscientia
Tento rok nás zaskočil. Máme nadúrodu zdravých paradajok, cukiet i ačkokčí. A pretože nikto netrval na mäsitom základe, tak som sa spontánne rozhodla pre Zobraziť celý popisTento rok nás zaskočil. Máme nadúrodu zdravých paradajok, cukiet i ačkokčí. A pretože nikto netrval na mäsitom základe, tak som sa spontánne rozhodla pre tento variant.
Suroviny
|
|
|
|
podľa potreby *nemusí byť |
|
|
|
menší |
|
menšia vydlabaná |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
striedmo |
|
striedmo |
|
striedmo |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
*Ačokču rozpitvem podľa veku: občas sa dajú použiť strúčiky celé, občas len "vrchný obal." Cuketu som mala mladú po ruke, nuž som ju nechala i s kožkou, len som ju vydlabala - rovnako ako patizón i Hokkaido tekvicu. Nakrájala som ich na menšie časti, snáď je to vidno na fotografii, a rozhodila som ich po plechu vystlanom backpapierom.
-
2
Paradajky som nakrájala na štvrtinky a v miske som si zamiešala mix bazalkového pesta, ktoré robím podľa https://varecha.pravda.sk/recepty/bazalkove-pesto-fotorecept/19117-recept.html a olivového oleja - asi jeden decák. (Ak dva plechy, tak dva decáky.)
- 3
Na kúsky nakrájané cukety, Hokkaidá, paradajky a patizóny, ačokče i papriky a cibuľku som pokvapkala pestom, osolila a okorenila. Mám rada kapary, takže zmes občas posypem...kaparmi.
- 4
A pečiem. Ja na 200-vke v elektrorúre, najmä pokiaľ som schopná pichnúť vidličkou do tej Hokkaido tekvice. Cca dvadsať minút na cca 200 stupňoch.
Tiež zapekaná zelenina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
:-DDDDD
No, mňa by nebolo treba veľakrát ponúkať. Takéto dobroty mám rada. Prekvapená som však tou uhorkoidnou zeleninou, ačokčou. Vôbec to nepoznám. Trocha som googlila a samé prekvápko. Vraj ľahko sa pestuje, nemá extra škodcov, tak potom prečo to poľnohospodári či farmári nepestujú aj u nás? Veď to vyzerá na báječnú vec.. Vďaka, že si nám priniesla nielen fajn zeleninový recept ale aj ukázala túto fajn zeleninu :)
Úprimne, nepoznám vo svojom okolí nikoho, kto by ačokču pestoval, hoci semienka vnucujem, kam chodím - ak by si o ne mala záujem, pošlem Ti čerstvé tohtoročné, len čo budú vhodné "k odberu." Máš pravdu, že sa ľahko pestuje, darí sa jej na severe i na juhu a pokiaľ sa má po čom šplhať, odmení sa Ti bohatou úrodou. Mne chutí surová i pečená, už som z nej robila i polievku aj slaný koláč, niečo na spôsob cuketovej baby. A samozrejme, dá sa i pripraviť na spôsob uhorkového šalátu či naložiť do sladkokyslého nálevu - ja ju zaváram v zmesi cuketa, karfiol, uhorky a cibuľka. Myslím, že mnohých od pestovania odrádza "piplačka" so semienkami, lebo čím je staršia, tým viac drevnatejú - nafotila som Ti rôzne štádiá. Mne osobne to nevadí, už mám prax v jej "pitvaní."
PS: Tento rok som pár sadeničiek vnútila sesternici a chudera skoro nespávala, lebo sa bála, že jej domov vtrhne protidrogové komando - vraj listy ačokče pripomínajú listy marihuany :D
Inak tieto letné mišmašy máme radi, najčastejšie robievam podľa @zuzanka1367 , kde sa naspodok dáva podusená cibuľka s paradajkovým pretlakom. Ty máš zase alternatívu navrch so zeleným pestom, tiež to bude veľmi fajn.