Lekvárové kysnuté šatôčky
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 1. marca 2021

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
1 kocka |
|
200 ml |
|
100 g |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a nakrájame na štvorce 10x10 cm. Do stredu dáme lekvár a spojíme všetky štyri rohy cesta nad stredom. Šatôčky poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 10–15 minút do zlatista.
Tiež lekvárové koláče:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu