Lekvárové kysnuté šatôčky
Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 1. marca 2021
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 1. marca 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a nakrájame na štvorce 10x10 cm. Do stredu dáme lekvár a spojíme všetky štyri rohy cesta nad stredom. Šatôčky poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme cca 10–15 minút do zlatista.
Tiež lekvárové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu