Melónový lekvár
Melónový lekvár

Lekvár z červeného melóna fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. augusta 2019

Kúpila som si červený melón a keď som ho otvorila, bol sypký, možno prezretý, neviem, tak som ho použila na lekvár.

7 fliaš
porcií
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

4,5 kg
2 kg
z 2 citrónov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Červený melón som otvorila a keďže bol sypký, vydlabala som obsah a dala do misy.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zasypala som ho cukrom a miešala, kým sa celkom nerozpustil. Potom som malou lyžičkou vybrala semienka.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Melón som dala do hrnca a varil 70 minút, pretože sa musela odpariť značná časť tekutiny. Keď začal lekvár hustnúť, pridala som citrónovú šťavu a vanilkový cukor, nechala prejsť varom...

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a urobila skúšku na tanieriku.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnila som do čistých fliaš, zatvorila a obrátila ihneď hore dnom.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 10 minútach som obrátila fľaše a lekvár som nechala vychladnúť. Nakoniec putoval do komôrky.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Lekvár má krásnu červenú farbu. Prajem vám dobrú chuť.

    Lekvár z červeného melóna (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Jeej, tiež varím džem zo všetkého.. By ma zaujímalo, ako chutí melón po tepeknej úprave... Stále ako melón :) ?
@sjuz ,teraz som schválne nepridávala žiadne suroviny, bola som zvedavá na jeho chuť..takže len vanilka a citrónová šťava a ozaj mu chuť zostala po melóne a naviac, ma fascinovala jeho krásna farba..ďakujem pekne za komentár.-)
Tak lekvár z červeného melóna som ešte nechutnala, ale zavarený na kyslo ako uhorky ano, a chutil mi. Tento tvoj, Izka, bol už asi dosť prezretý, ako vidno, no dobrý na džem, lebo sypký nemá až toľko vody, aj keď stále dosť. Aké poháre si mala? dosť ti z neho vyšlo. Bude do koláčov.....
Melón červený obsahuje 90 až 95 % vody, takže tento lekvár je vlastne z cukru s príchuťou melóna. Je teda skutočne veľmi „zdravý“.
Tak to by ma fakt nenapadlo urobit melonovy lekvar uz len pre ten vysoky obsah vody.Ale ty si to zvladla super aj bez nejakych zelirujucich pripravkov.Urcite bude super.

Pridaj komentár k receptu: