Foto: jody
Nuž, my naozaj šalát robíme v lavóri, lebo sa nikam inam nezmestí a keď my ho chceme tóľko veľa... :-) Po prvýkrát sa podáva Zobraziť celý popisNuž, my naozaj šalát robíme v lavóri, lebo sa nikam inam nezmestí a keď my ho chceme tóľko veľa... :-) Po prvýkrát sa podáva až na štedrovečernom stole, ale potom už kedykoľvek, od raňajok, cez desiate a olovranty, až po večeru, k vyprážanému, dusenému, pečenému... až do posledného kúska zemiaka... :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Začíname 23.decembra. Zemiaky varíme v šupke spolu s vavrínom a novým korením. Uvarené scedíme a necháme ochládnuť. Zeleninu ošúpeme a celú varíme v osolenej vode s guličkami čierneho korenia. Na posledných pár minút prisypeme aj hrášok a chvíľu ho povaríme. Vývar nevylievajte, šup s ním do kapustnice.
- 2
Zemiaky ošúpeme, po dĺžke prekrojíme a buď nakrájame na kocečky, alebo ich pretlačíme cez mriežku. Zeleninu nastrúhame na hrubom strúhadle. Nám takto chutí viac, ako nakrájaná na kocky. Uhorky tiež nastrúhame na hrubom strúhadle. S hráškom už nerobíme nič. :-) Občas na žiadosť niektorého člena rodiny pridávame mäkkú salámu, tú potom tiež strúhame, alebo aj na kocečky pokrájanú kápiu v oleji... Nič surové do šalátu však nedávame, pretože by nám tak dlho nevydržal...
- 3
Všetko, hlavne zemiaky, poriadne posolíme, šupneme tam horčicu, majonézu a trochu nálevu z uhoriek. My máme radi hustejší šalát. Všetko poriadne premiešame a necháme odležať do druhého dňa.
- 4
Tu ako raňajky na prvý sviatok Vianočný - s uvareným údeným a kopčekom chrenu. Prajem dobrú chuť. :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj ja ho chystám 23.12, býva hotový na komplet okrem majonézy. Tú tam pridám až 24.12. ráno, lebo aj u nás sa je, kým je čo len kúsoček zemiaka, tak sa bojím, aby sa majonéza nepokazila. Ale do večera sa pekne rozleží a nakoniec ho až tak veľa nevystane, na Božie narodenie nás býva pri stole 13-14 ľudí.
Ja si zo zakladu vydelim aj na vajickovy, na vlazsky, lebo robime oblozene chlebicky z roznych druhov.
Vzdy na Novy Rok je u nas na rade TRESKa s syrovym a bulharskym salatikom.
Pekne Vianoce!