Lahmacun - turecká pizza (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Lahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, označuje sa tiež ako turecká pizza, avšak pripravuje sa aj v Grécku a v arabských krajinách, konzumuje sa horúca, z nápojov sa k nej podáva jogurtový Ayran a placky sa zvyknú pokvapkať citrónovou šťavou. Názov pochádza z "lame na dschun", čo v arménčine znamená mäso na cesto.

8 kusov
porcií
30 minút
príprava
12 - 15 minút
na 220 ventilátor °C

Postup

  1. Do misy som dala jemne pomleté jahňacie mäso, na drobno pokrájaný cesnak, na drobno posekanú pálivú sušenú papriku, na jemno pokrájanú cibuľu,...
  2. ...pridala som na malé kocky pokrájanú čerstvú kápiu, na malé kocky pokrájané paradajky rímsku rascu, mletú škoricu, soľ,...
  3. ...sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať,...
  4. ...všetko som dôkladne premiešala a hotovú náplň som odložila do chladničky odpočívať, aby sa prepojili všetky chute, kým som pripravila cesto.
  5. Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou, do jamky v múke som dala rozdrobené čerstvé droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody, ked kvások na teple vykysol - asi 15 minút, pridala som olej a zamiesila som polotuhé lesklé pružné hladké cesto za postupného pridávania zvyšnej vlažnej vody, ktoré som nechala na teple vykysnúť prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu asi 1 hodinu, údaj o spotrebe vlažnej vody je orientačný, záleží od kvality a vlhkosti múky, suchá múka potrebuje viac a vlhká múka potrebuje zase menej vody.
  6. Ked cesto vykyslo, dala som ho na dosku, nemusela som podsypávať žiadnou múkou, lebo nelepilo, z cesta som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí,z každej časti som spravila bochníček, prikryla som bochníčky čistou utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť.
  7. Bochníček vykysnutého cesta som položila na teflonovú foliu, rozvaľkala som ho na tenký kruh o veľkosti taniera a o hrúbke asi 1 - 2 mm, miesto vaľkania môžete vyťahovať na tenučko rukami...
  8. ...na rozvaľkaný kruh cesta som rovnomerne rozotrela náplň z mäsovej zmesi, opatrne som preniesla na rozpálený plech, ktorý som nechala rozpáliť predtým v rúre vyhriatej na 220 stupňov C...
  9. ...piekla som pri tejto teplote asi 12 - 15 minút.
  10. Horúce Lahmacun som podávala priamo po vybratí z rúry, každý si pokvapkal citrónovou šťavou náplň podľa svojej chuti, piekla som len po jednom kuse naraz, zatiaľ som prichystala vždy dalšie na pečenie.
  11. Lacmahun je veľmi chutné pikantné jedlo, ktoré je zložené z jemne mletého jahňacieho ev, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny s výraznými koreninami a zároveň osviežujúce po citrónovej šťave, podáva sa horúce hned po vybratí priamo z pece, často sa pridáva ešte čerstvá petržlenová vňať, z nápojov sa podáva najčastejšie jogurtový nápoj Ayran, je to tradičné jedlo tureckej kuchyne, môže mať rôzne varianty s rôznou teplotou a odlišným časom pečenia, na nete je veľa výborných verzií tohoto jedla, je populárne tiež v arabských krajinách, Grécku, Arménsku a v krajinách Blízkeho Východu, predpokladá sa, že jedlo vynašli už Asýrčania aj s technikou prípravy, pôvodne sa pieklo Lahmacun v kamenných peciach.