Lahmacun - turecká pizza (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta 	         
	        
	        Lahmacun je v podstate tenká placka z kysnutého cesta s pestrou zmesou mletého 
jahňacieho mäsa so zeleninou, petržlenovej vňate a rôznych korenín pikantnej chuti, 
označuje sa tiež ako turecká pizza, avšak pripravuje sa aj v Grécku a v arabských 
krajinách, konzumuje sa horúca, z nápojov sa k nej podáva jogurtový Ayran a placky sa 
zvyknú pokvapkať citrónovou šťavou. Názov pochádza z  "lame na dschun", čo v 
arménčine znamená mäso na cesto. | 		  
				  	  
				  	8 kusov porcií  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	12 - 15 minút  na 220 ventilátor °C  | 
 
 Postup- Do misy som dala jemne pomleté jahňacie mäso, na drobno pokrájaný cesnak, na drobno posekanú pálivú sušenú papriku, na jemno pokrájanú cibuľu,...
 - ...pridala som na malé kocky pokrájanú čerstvú kápiu, na malé kocky pokrájané paradajky rímsku rascu, mletú škoricu, soľ,...
 - ...sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať,...
 - ...všetko som dôkladne premiešala a hotovú náplň som odložila do chladničky odpočívať, aby sa prepojili všetky chute, kým som pripravila cesto.
 - Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou, do jamky v múke som dala rozdrobené čerstvé droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody, ked kvások na teple vykysol - asi 15 minút, pridala som olej a zamiesila som polotuhé lesklé pružné hladké cesto za postupného pridávania zvyšnej vlažnej vody, ktoré som nechala na teple vykysnúť prikryté čistou utierkou do dvojnásobného objemu asi 1 hodinu, údaj o spotrebe vlažnej vody je orientačný, záleží od kvality a vlhkosti múky, suchá múka potrebuje viac a vlhká múka potrebuje zase menej vody.
 - Ked cesto vykyslo, dala som ho na dosku, nemusela som podsypávať žiadnou múkou, lebo nelepilo, z cesta som vytvarovala valec a rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí,z každej časti som spravila bochníček, prikryla som bochníčky čistou utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť.
 - Bochníček vykysnutého cesta som položila na teflonovú foliu, rozvaľkala som ho na tenký kruh o veľkosti taniera a o hrúbke asi 1  - 2 mm, miesto vaľkania môžete vyťahovať na tenučko rukami...
 - ...na rozvaľkaný kruh cesta som rovnomerne rozotrela náplň z mäsovej zmesi, opatrne som preniesla na rozpálený plech, ktorý som nechala rozpáliť predtým v rúre vyhriatej na 220 stupňov C...
 - ...piekla som pri tejto teplote asi 12 - 15 minút.
 - Horúce Lahmacun som podávala priamo po vybratí z rúry, každý si pokvapkal citrónovou šťavou náplň podľa svojej chuti, piekla som len po jednom kuse naraz, zatiaľ som prichystala vždy dalšie na pečenie.
 - Lacmahun je veľmi chutné pikantné jedlo, ktoré je zložené z jemne mletého jahňacieho ev, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny s výraznými koreninami a zároveň osviežujúce po citrónovej šťave, podáva sa horúce hned po vybratí priamo z pece, často sa pridáva ešte čerstvá petržlenová vňať, z nápojov sa podáva najčastejšie jogurtový nápoj Ayran,  je to tradičné jedlo tureckej kuchyne, môže mať rôzne varianty s rôznou teplotou a odlišným časom pečenia, na nete je veľa výborných verzií tohoto jedla, je populárne  tiež v arabských krajinách, Grécku, Arménsku a v krajinách Blízkeho Východu, predpokladá sa, že jedlo vynašli už Asýrčania aj s technikou prípravy, pôvodne sa pieklo Lahmacun v kamenných peciach.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |