Foto: medovnicek
Spomínam na svoju mladosť, keď v nedeľu do obeda som sa učila do školy a do izby mi prenikali vône kuchyne, kde sa zvŕtala Zobraziť celý popisSpomínam na svoju mladosť, keď v nedeľu do obeda som sa učila do školy a do izby mi prenikali vône kuchyne, kde sa zvŕtala moja maminka. Často mi piekla tieto u nás nazývané posúchy. Recept na tento môj nie je od nej, ale z www.toprecepty.cz - rebeka(Naďa)
Suroviny
50 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
125 ml |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
15 g |
|
Na drobenku: | |
70 g |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
Okrem toho: | |
|
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Toto množstvo surovín je na jeden veľký posúch.
Maslo necháme rozpustiť, ešte do horúceho pridáme bravčovú masť a olej. Necháme vychladnúť. Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme cukor, kvasnice a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.- 2
Keď kvások vykysne, pridáme soľ, vychladnuté tuky, v mlieku vymiešané žĺtky, um. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia ešte cca dva krát premiesime.
- 3
Keď je cesto vykysnuté, pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a priamo na plechu cesto vyvaľkáme.
- 4
Z tvarohu vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme cukor, vanikový cukor a žĺtok. Vymiešame a naplníme zdobičku. Okolo koláča nastriekame tvarohovú plnku a cez celý koláč na šírku nastriekame tvarohové pruhy.
- 5
Do týchto pruhov naskladáme ovocie. Ja som dávala zavárané marhule, ktoré som striedala zaváranými slivkami. Keďže mi ostalo tvarohovej plnky, tak som ju nastriekala medzi ovocie a taktiež hlavne na slivky som nastriekala plnku, ktorá mi ostala z predchádzajúceho pečenia - bola makovo-orechová.
- 6
Maslo na drobenku rozpustíme a následne necháme vychladnúť. Postupne pridávame múku a cukor až nám vznikne drobenka požadovanej konzistencie. Koláč necháme na plechu ešte cca 10 minút kysnúť. Po tejto dobe okraje potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť.
- 7
Pečieme vo vyhriatej rúre. Piekla som na 180 C. Po upečení som okraje cesta znovu potrela maslom.
- 8
Po vychladnutí krájame na jednotlivé kúsky.
- 9
A ešte jeden pohľad
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu