Kysnutý posúch rôznych chutí (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Spomínam na svoju mladosť, keď v nedeľu do obeda som sa učila do školy a do izby mi prenikali vône kuchyne, kde sa zvŕtala moja maminka. Často mi piekla tieto u nás nazývané posúchy. Recept na tento môj nie je od nej, ale z www.toprecepty.cz - rebeka(Naďa)

Suroviny

Postup

  1. Toto množstvo surovín je na jeden veľký posúch.

    Maslo necháme rozpustiť, ešte do horúceho pridáme bravčovú masť a olej. Necháme vychladnúť. Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme cukor, kvasnice a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások vykysne, pridáme soľ, vychladnuté tuky, v mlieku vymiešané žĺtky, um. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia ešte cca dva krát premiesime.
  3. Keď je cesto vykysnuté, pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a priamo na plechu cesto vyvaľkáme.
  4. Z tvarohu vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme cukor, vanikový cukor a žĺtok. Vymiešame a naplníme zdobičku. Okolo koláča nastriekame tvarohovú plnku a cez celý koláč na šírku nastriekame tvarohové pruhy.
  5. Do týchto pruhov naskladáme ovocie. Ja som dávala zavárané marhule, ktoré som striedala zaváranými slivkami. Keďže mi ostalo tvarohovej plnky, tak som ju nastriekala medzi ovocie a taktiež hlavne na slivky som nastriekala plnku, ktorá mi ostala z predchádzajúceho pečenia - bola makovo-orechová.
  6. Maslo na drobenku rozpustíme a následne necháme vychladnúť. Postupne pridávame múku a cukor až nám vznikne drobenka požadovanej konzistencie. Koláč necháme na plechu ešte cca 10 minút kysnúť. Po tejto dobe okraje potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre. Piekla som na 180 C. Po upečení som okraje cesta znovu potrela maslom.
  8. Po vychladnutí krájame na jednotlivé kúsky.
  9. A ešte jeden pohľad