Kysnutý posúch rôznych chutí (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Spomínam na svoju mladosť, keď v nedeľu do obeda som sa učila do školy a do izby mi prenikali vône kuchyne, kde sa zvŕtala moja maminka. Často mi piekla tieto u nás nazývané posúchy. Recept na tento môj nie je od nej, ale z www.toprecepty.cz - rebeka(Naďa)
Postup
- Toto množstvo surovín je na jeden veľký posúch.
Maslo necháme rozpustiť, ešte do horúceho pridáme bravčovú masť a olej. Necháme vychladnúť. Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme cukor, kvasnice a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. - Keď kvások vykysne, pridáme soľ, vychladnuté tuky, v mlieku vymiešané žĺtky, um. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia ešte cca dva krát premiesime.
- Keď je cesto vykysnuté, pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a priamo na plechu cesto vyvaľkáme.
- Z tvarohu vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme cukor, vanikový cukor a žĺtok. Vymiešame a naplníme zdobičku. Okolo koláča nastriekame tvarohovú plnku a cez celý koláč na šírku nastriekame tvarohové pruhy.
- Do týchto pruhov naskladáme ovocie. Ja som dávala zavárané marhule, ktoré som striedala zaváranými slivkami. Keďže mi ostalo tvarohovej plnky, tak som ju nastriekala medzi ovocie a taktiež hlavne na slivky som nastriekala plnku, ktorá mi ostala z predchádzajúceho pečenia - bola makovo-orechová.
- Maslo na drobenku rozpustíme a následne necháme vychladnúť. Postupne pridávame múku a cukor až nám vznikne drobenka požadovanej konzistencie. Koláč necháme na plechu ešte cca 10 minút kysnúť. Po tejto dobe okraje potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre. Piekla som na 180 C. Po upečení som okraje cesta znovu potrela maslom.
- Po vychladnutí krájame na jednotlivé kúsky.
- A ešte jeden pohľad