Kysnutý ovocný koláč s posýpkou
foodblog Medové motúzy, 17. októbra 2023
Foto: Jana Štrbková
Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s Zobraziť celý popisObľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s posýpkou podľa mojej babičky. Je úžasný, mäkký aj chrumkavý.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
70 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
|
|
1 bal. |
|
750 g (maliny, marhule, čučoriedky) |
|
Posýpka: | |
200 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, kryštálový aj vanilkový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
- 2
Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť.
- 3
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým umyli a nechali odkvapkať.
- 4
Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme ho do misy a pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa zmes a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.
- 5
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.
Tiež ovocný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu