Ovocný koláč
Ovocný koláč

Kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 17. októbra 2023
Kysnutý ovocný koláč s posýpkou
Foto: Jana Štrbková

Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s Zobraziť celý popisObľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s posýpkou podľa mojej babičky. Je úžasný, mäkký aj chrumkavý.

16
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
1 kocka (čerstvé)
70 g
100 g
1 ks
1 bal.
750 g (maliny, marhule, čučoriedky)
Posýpka:
200 g
50 g
200 g




Postup

  1. 1

    Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, kryštálový aj vanilkový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

  2. 2

    Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť.

  3. 3

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým umyli a nechali odkvapkať.

  4. 4

    Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme ho do misy a pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa zmes a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.

  5. 5

    Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia