Ovocný koláč

Kysnutý ovocný koláč s posýpkou

Autor receptu: redakcia

Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s posýpkou podľa mojej babičky.* Je úžasný, mäkký aj chrumkavý.

16
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, kryštálový aj vanilkový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
  2. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť.
  3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým umyli a nechali odkvapkať.
  4. Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme ho do misy a pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa zmes a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.
  5. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.