Ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč s posýpkou
Autor receptu: redakcia
Obľúbenejší tradičný koláč na Slovensku hádam ani nie je. Piekli ho určite všetky staré mamy v každom regióne. Upečte si kysnutý ovocný koláč s posýpkou podľa mojej babičky.* Je úžasný, mäkký aj chrumkavý.
16 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky rozdrobíme droždie, pridáme
lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť kvások. Medzitým v mise spojíme
preosiatu múku, kryštálový aj vanilkový
cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej
pridáme kvások a vypracujeme hladké
cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
- Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na
pečenie. Na cesto poukladáme v troch pásoch
jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým umyli a nechali odkvapkať.
- Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme ho do misy a pridáme múku a cukor.
Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa
zmes a tú rovnomerne rozdelíme na
cesto s ovocím.
- Koláč pečieme v rúre vyhriatej na
200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu
vychladnúť a potom nakrájame.