Kysnutý koláč troch chutí s posýpkou fotorecept

Foto: Olinecka
Dnes takáto dobrota, ktorej sa nedá odolať.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 3/4 bal. čerstvé |
|
| 250 ml. vlažné |
|
| 70 ml |
|
| 1 ks |
|
| 11/2 PL |
|
| 1-2 ČL (na chuť podľa seba) |
|
| Na potretie cesta: | |
| 1 PL |
|
| 1 ks |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 250 g |
|
| 1 bsl. |
|
| hrsť |
|
| z 1/2 citróna |
|
|
|
|
| mletý |
|
|
|
|
| Slivková plnka: | |
| 2 poháre |
|
| podľa chuti |
|
| Na posýpku: | |
| 70 g |
|
| 70 g |
|
| 70 g rozpustené |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, majolenku, vajíčko a vykysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
4
Suroviny na plnky.
-
5
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
6
Pripravíme plnky. Mak zmiešame s lekvárom, aby nebola riedka. Tvaroh, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor zmiešame. Kompót slivkový scedíme, necháme odkvapkať , odkôstkujeme. K slivkám primiešame škoricu. Cesto rozvaľkáme, prenesieme valčekom na plech vymastený maslom, boky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Následne šachovite rozložíme plnky, viď foto.
-
7
Posýpka: Maslo rozpustíme, pridáme cukor, múku a urobíme posýpku, ktorou posypeme celý koláč. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
-
8
Upečený koláč necháme trocha vychladnúť a pokrájame (trocha som ochutnala). Dobrú chuť všetkým.








Ďakujem
3 druhy koláčikov.Dakujem za recept na cesto aj posypku, gramaz na kysnute cesto.
A pritom vašu trpezlivosť vsetko napísať a nafotiť.
Robím to veľmi rada, nech sa vie o čom bude koláčik. Fotky preto, že lepšie pochopí aj začiatočník. Ďakujem za príjemný komentár, pozdravujem.