Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 19. júna 2016
Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept)
Foto: afataga

V piatok som zbadala v obchode rebarboru, tak som si povedala, že to s ňou skúsim a celkom to vyšlo, aspoň chuťovo, aj keď Zobraziť celý popisV piatok som zbadala v obchode rebarboru, tak som si povedala, že to s ňou skúsim a celkom to vyšlo, aspoň chuťovo, aj keď tvaroh a rebarbora mi spoločným úsilím trochu dosť spľasli cesto :-)

100 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
120 g (alebo smotana)
130 ml
100 ml
2 KL mrazená
400 ml
1/2 KL
400 ml
2 PL
1 PL domáci
1 kocka
Tvarohová plnka:
250 g hrudkovitý
250 g jemný
200 ml
1/2 hrnčeka (namočené v rume)
 podľa chuti
1 ks
Rebarbora:
500 g
 podľa chuti
2 KL
Mrvenička:
200 ml
50 ml
100 ml roztopené
2 KL
Ďalšie:
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto som dala v uvedenom poradí do domácej pekárne, jogurt som rozmiešala s vodou, dá sa nahradiť mliekom, ja ho doma nedržím. Keď sa program chýlil ku koncu, urobila som tvarohovú plnku, zabudla som dať vajce, ale vôbec to nevadilo. Rebarboru som olúpala, pokrájala a v troške vody podusila asi 5 min, precedila som, pridala cukor a škoricu. V ďalšej miske som si pripravila mrveničku a dala do chladničky. Váhu môžete nechať odpočívať :-)

  2. 2

    Všetko mám pripravené, tak môžeme zatvoriť okno a vybrať cesto z domácej pekárne. Rozdelila som ho na dve polovice, vyvaľkala a každú polovicu dala na plech potretý maslom. Pod kysnuté nerada dávam papier, lebo sa pekne neupečie zo spodu. Na každé cesto som dala kôpky tvarohovej plnky. Cesto bolo pôvodne krásne nadýchane, ale pod váhou tvarohu sa spľaslo, no čo už...

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na tvaroh som dala rebarboru.

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mrveničku som vybrala z chladničky a posypala na rebarboru.

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapla som rúru na 170 °C teplovzduch a koláče zatiaľ trochu podkysli. Piekla som oba plechy naraz, tu je jeden upečený.

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč je chuťovo výborný, kyselkavý, ak sa to nepreženie s cukrom, ale dosť mokrý, tak neodporúčam dlhé skladovanie. Pozn.: Do času prípravy som započítala aj prácu domácej pekárne.

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A na záver trochu romantiky pri západe slnka...

    Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

terinka55
No, páni, byť v škole, tak jednotka ako bič! Tuna to však je za 5* :-) Paráda! Udrieš občas, ale trafíš presne. Veľká pochvala.
frezia
Vyzera velmi lakovo, rada vyskusam. 5* A ta romantika, nadhera.
radost
no totooo..mňa dostalo to posledné-slnečné foto..úchvatné..teplo z neho sála..ja bych tam rada až do tmy v pokoji stála..sa máš..:-)
haji
Krásný koláč jsi upekla, Afi, fota se též vyvedla, včetně posledního s bezva náladdou! Díky!!
luss44
parádne sú, aj ked pre mňa tvarohové nie, ale ostatným u nás by si veru ulahodila. Ja rebarboru nedusím, vždy ju dávam pokrájanú rovno na koláč. Tie okraje máš krásne chrumkavé :)
lilith66
ahoj, mozes skusit vykysnute cesto na plechu velmi jemne potriet olejom este pred pridanim plnky, neprepusti vlhkost z tvarohu do cesta, neudusi ho :-) pekny kolac, robila som dnes malinovy, uz je fuc
afataga
@Terinka 55 dakujem, mne sa zda nezmyselne sem pridavat vsetko, co uvarim, napr. strapacky s kapustou, fazulkovy privarok a pod.
@Frezia dakujem :-)
@Radost da sa tam aj sadnut :-)
@Haji dakujem, mne sa ta fota prave moc nepaci
@Luss44 dakujem, ja som rebarboru este nepiekla, pozerala som diskusiu, ze co s nou, tam som sa docitala, ze podusit, ale stacilo by 2 min.
@Lilith66 dakujem aj za radu, to som nevedela, ja zas viem, ze natriet lekvarom, ale nechcela som pridavat dalsi cukor
monty469
Tak to hej, to je parádny koláč. Kysnuté máme radi. Dobre si napiekla :-)
monty469
Ale ten posledný obrázok je najkrajšší. Tam by som dokázala sedieť a sedieť a sedieť ........ a vychutnávať koláčik .-)
katka78
Na kysnuté mám slabosť, hlavne také, kde je véééééľa plnky a málo cesta. Okoštovala by som tvoj koláč, vyzerá lákavo. Posledná foto je pekná, ja mám ale od teba najradšej fotky tvojich "susedov" :-).
havino
nále a kde jaké spľasnuté cesto? cesto má len držať tvaroh a ovocie, takto má vyzerať kysnutý koláč, málo cesta, len kôrka na spodu z neho a plnky veľa, výborne vyzerá a to jazierko, ja by tam isto po robote na záhrade nohy močila :-) pekné, klobúk dole nad majstrom, ukladám a prerábam u seba na záhrade oproti tomu vášmu výkonu, len kamienky, hoc sú to kamene, ale kríže a celého človeka si necítim po večeroch, dorobená som
afataga
@monty469 dakujem, tak prid aj s kocurom a mozete sediet a sediet a sediet :-), nas pes mu neublizi, mali sme macku, ale kdesi sa vybrala na vylet a nevratila sa
@katka78 dakujem, plnky bolo dostatok aj pre teba :-), myslis divych susedov asi, v poslednej dobe sa tu dost spaciruju svine, ale su daleko na fotenie
@havino dakujem, ty vies cloveka potesit, majstrovi odkazem, no a co s tebou? ved vies, komu niet rady, tomu niet pomoci :-)
katka78
Presne tých som mala na mysli :-) Však to nevadí, určite sa ti tam ešte niečo zaujímavé pošpacíruje aj nabudúce a možno bližšie na fotenie.