Kysnutý koláč s tvarohom a rebarborou (fotorecept)

Autor receptu: afataga

V piatok som zbadala v obchode rebarboru, tak som si povedala, že to s ňou skúsim a celkom to vyšlo, aspoň chuťovo, aj keď tvaroh a rebarbora mi spoločným úsilím trochu dosť spľasli cesto :-)

100 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto som dala v uvedenom poradí do domácej pekárne, jogurt som rozmiešala s vodou, dá sa nahradiť mliekom, ja ho doma nedržím. Keď sa program chýlil ku koncu, urobila som tvarohovú plnku, zabudla som dať vajce, ale vôbec to nevadilo. Rebarboru som olúpala, pokrájala a v troške vody podusila asi 5 min, precedila som, pridala cukor a škoricu. V ďalšej miske som si pripravila mrveničku a dala do chladničky. Váhu môžete nechať odpočívať :-)
  2. Všetko mám pripravené, tak môžeme zatvoriť okno a vybrať cesto z domácej pekárne. Rozdelila som ho na dve polovice, vyvaľkala a každú polovicu dala na plech potretý maslom. Pod kysnuté nerada dávam papier, lebo sa pekne neupečie zo spodu. Na každé cesto som dala kôpky tvarohovej plnky. Cesto bolo pôvodne krásne nadýchane, ale pod váhou tvarohu sa spľaslo, no čo už...
  3. Na tvaroh som dala rebarboru.
  4. Mrveničku som vybrala z chladničky a posypala na rebarboru.
  5. Zapla som rúru na 170 °C teplovzduch a koláče zatiaľ trochu podkysli. Piekla som oba plechy naraz, tu je jeden upečený.
  6. Koláč je chuťovo výborný, kyselkavý, ak sa to nepreženie s cukrom, ale dosť mokrý, tak neodporúčam dlhé skladovanie. Pozn.: Do času prípravy som započítala aj prácu domácej pekárne.
  7. A na záver trochu romantiky pri západe slnka...