Kysnutý koláč s bryndzou fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 9. novembra 2011
Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept)
Foto: dorisa

Mám veľa bryndze , nie hocijakej, takú od súkromníka, ovčiu. Niečo sme zjedli, niečo som odložila a dnes som upiekla slaný bryndzový koláč. Koláčik Zobraziť celý popisMám veľa bryndze , nie hocijakej, takú od súkromníka, ovčiu. Niečo sme zjedli, niečo som odložila a dnes som upiekla slaný bryndzový koláč. Koláčik je z prílohy Pravdy z r. 2008- 50 maškŕt k pivu a vínu. My doma nepijeme , tak aj k mlieku a zelenine.

24
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1 PL
1/2 KL
1 ks
80 g na pečenie
Kvások:
1/2 balíčka
150 ml
1 štipka
1 KL
1 KL
Plnka:
150-250 g
1 ks
80 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru, soli, muky a droždia urobíme kvások.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny dáme do domácej pekárne zn. Moulinex a na programe č.1 a necháme miesiť a potom aj následne kysnúť. (múku treba preosiať, tuk rozpustiť)

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa v pekárničke robí cesto, pripravíme si plnku: Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme štipku soli( ak treba), vajíčko a premiešame.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cesto vykysne, preložíme ho na dosku.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prenesieme ho na plech, rozmery 25x35 cm, ktorý sme pokryli papierom na pečenie.

  8. 8

    Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov a počas nahrievania, ešte necháme cesto na plechu podkysnúť. Pohárikom vyznačíme jamky, do ktorých budeme klásť bryndzovú zmes.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do cesta malou lyžičkou kladieme bryndzovú plnku do jamiek, ktoré sme vytvorili. Do každej jamky sa dá plnka.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Bryndzový koláč pečieme asi 25 minút do zlatista.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po upečení ho natrieme mliekom.....

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...krájame tak, že každá porcia má jednu kôpku bryndzovej plnky.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávame s mliekom, kyslým mliekom, cmarom atď....alebo so zeleninou. Dobrú chuť k hebučkým koláčom.

    Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

elisticka
Vlasti wau to vyzera super !! a ako si pekne spracovala fotky... ja to neviem...a prosim ta co je to modre na tom prvom obrazku pri ingredianciach?
katarina1959
Krásne upečené a také nadýchané. Máš asi menší plech, mne z 300 g múky takýto vysoký koláč nevzíde. Dala si soľ do kvásku, o tom som ešte nepočula. Vyskúšam, ukladám do KK.
dorisa
@katarina1959 , už som napísala aj do receptu rozmer plechu, je to 25x35 cm. No vidíš, ako písali, tak som dala aj soĺ. Ďakujem za komentár, aj @babinka a samozrejme aj @elisticka , zabudla som sa poďakovať :)
sovka62
Bryndzový koláč som ešte nepiekla, ale keď pozerám na tvoje krásne obrázky, asi je najvyšší čas skúsiť. Ukladám......
dorisa
@sovka62 , vyskúšaj, je taký nadýchaný a nie je príkry, to sa mi páči. Ďakujem za komentár, a samozrejme aj @betty21. Vážim si to.
anina43
už som piekla veľa slaných koláčov /bryndzové, syrové, škvarkové, zemiakové / ale takto upečený koláčik som nikde nevidela, dik Dorisa za výborný recept, krásne nafotený, nezostáva iné len ho čo najskôr upiecť a dať si k nemu možno aj varené vínko alebo horúci citronový čaj, či čaj s umom
dorisa
@anina43 ,ďakujem, moje hladanie neobvyklého receptu malo význam, pochutili sme si a objavili sme niečo nové. Keď prídeš ma komečne pozrieť, tak si aj ja dám s tebou to vínko a potom si doma každá spravíme zas tento skvelý bryndzový koláčik:) haha. Ďakujem za milý komentár.
vierik
Slané koláče som ešte nepiekla,ale bryndza a obrázok č.10 a 11 ma dostali.A urobím ho ešte tenší,nech je tam len chrumkavý kúsok cesta a bryndza.Ďakujem za dobrý bryndzovník ....:-)
dorisa
@vierik , nevedela som na aký plech to má byť a ako napuchne, taký stredný plech nemám, na taký by sa to hodilo. Dobrú chuť, ďakujem za komentár.
diabambulka
no super slovenský koláčik, bryndzový...krásne sa ti vydaril a máš krásne spracovaný fotorecept na 1 *
ancicka
Väčšinou kysnuté robím na sladko.Skusím aj tak.kk
jerica
@dorisa krásne nadýchané , na slano, so syrom a zvlášť s domácou bryndzou musí byť výborné, naša pani farárka robieva s bryndzou , len dá do bryndze kôpor, môj ten slané koláče dáva na druhé miesto, je sladkopapáč (sladkožrút). Ja zas so syrom môžem všetko , hoc neodmietnem veľmi a dobre sladké:-))
vavan
cesto ako od perinbaby,robievam ale len posúšiky toto je jednoduchšie
vydaril sa ti krásne
porzellanka
@dorisa klobuk dolu. Nadherne nadychane cesto, vyzera velmi dobre. Ja si sice mozem tak nechat zajst chut (bryndzu tu nekupim) ale narobila som si chute :-)). Musim pockat, kym pojdem na Slovensko. Zatial idem spravit smotanovy osuch.
@palokuchki odkial vezmes bryndzu?
dorisa
@ancicka , @3sandra3 , @vavan , @palokuchki , @porzellanka , @jerica , ďakujem za milé komentáre. Kôpor som nechcela dať, môj ho nemá rad v ničom, ale ani v recepte sa nepísalo o ňom. A vieš, že ani môj sa vetrhal za ním, jedla som ho sama, ....ved nie je SLADKÝ,keby bol na sladko, tak sa neodtrhne od neho. Tak sa podelím s bávalým:)
tinca
@dorisa wau, tak týmto koláčikom si ma dostala, milujem bryndzu aj samú len tak po lyžiciach, ale máš ho ohromnýýý
cica2
Vlastička, vyzerá úžasne a my bryndzové zbožňujeme:)) Receptík a fotky na 1 *
izabella929
doriska, mu nás na taký bryndzový koláčik pokrájame kôpor...nám to tak veľmi chutí...))
damisa
vyzerá krásne ja robím podobný len s kyslou smotanou a hodne kôpru a dobre posolený
dorisa
@izabella929 , @damisa , ja nemôžem dávať kôpor, to by mi môj stravník nejedol,keby som si len pre seba robila, tak určite tam kôpor je:) Ďakujem za komentáriky.
gabbriella
ja robím podobný koláč,len dám do pekáča len polovicu cesta, bryndzu pomiešam so zemiakovým pyre z predchádzajúceho dňa /môže sa rozriediť troškou mlieka/ bryndzovu plnku dám na cesto,na to dám druhú polovicu cesta,prstami porozťahujem na celý plech,potriem vajíčkom a posypem vegetou. Je to výborné.
tamik
včera som mala chuť na niečo bryndzové....urobila som tento koláč a ani neviem ako a už bol plech prázdny...mňaaaam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia