Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Mám veľa bryndze , nie hocijakej, takú od súkromníka, ovčiu. Niečo sme zjedli, niečo som odložila a dnes som upiekla slaný bryndzový koláč. Koláčik je z prílohy Pravdy z r. 2008- 50 maškŕt k pivu a vínu. My doma nepijeme , tak aj k mlieku a zelenine.
24 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Z mlieka, cukru, soli, muky a droždia urobíme kvások.
- Všetky suroviny dáme do domácej pekárne zn. Moulinex a na programe č.1 a necháme miesiť a potom aj následne kysnúť. (múku treba preosiať, tuk rozpustiť)
- Kým sa v pekárničke robí cesto, pripravíme si plnku: Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme štipku soli( ak treba), vajíčko a premiešame.
- Keď cesto vykysne, preložíme ho na dosku.
- Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Prenesieme ho na plech, rozmery 25x35 cm, ktorý sme pokryli papierom na pečenie.
- Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov a počas nahrievania, ešte necháme cesto na plechu podkysnúť. Pohárikom vyznačíme jamky, do ktorých budeme klásť bryndzovú zmes.
- Do cesta malou lyžičkou kladieme bryndzovú plnku do jamiek, ktoré sme vytvorili. Do každej jamky sa dá plnka.
- Bryndzový koláč pečieme asi 25 minút do zlatista.
- Po upečení ho natrieme mliekom.....
- ...krájame tak, že každá porcia má jednu kôpku bryndzovej plnky.
- Podávame s mliekom, kyslým mliekom, cmarom atď....alebo so zeleninou. Dobrú chuť k hebučkým koláčom.