Kysnutý koláč s bryndzou (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Mám veľa bryndze , nie hocijakej, takú od súkromníka, ovčiu. Niečo sme zjedli, niečo som odložila a dnes som upiekla slaný bryndzový koláč. Koláčik je z prílohy Pravdy z r. 2008- 50 maškŕt k pivu a vínu. My doma nepijeme , tak aj k mlieku a zelenine.

24
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Z mlieka, cukru, soli, muky a droždia urobíme kvások.
  3. Všetky suroviny dáme do domácej pekárne zn. Moulinex a na programe č.1 a necháme miesiť a potom aj následne kysnúť. (múku treba preosiať, tuk rozpustiť)
  4. Kým sa v pekárničke robí cesto, pripravíme si plnku: Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme štipku soli( ak treba), vajíčko a premiešame.
  5. Keď cesto vykysne, preložíme ho na dosku.
  6. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  7. Prenesieme ho na plech, rozmery 25x35 cm, ktorý sme pokryli papierom na pečenie.
  8. Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov a počas nahrievania, ešte necháme cesto na plechu podkysnúť. Pohárikom vyznačíme jamky, do ktorých budeme klásť bryndzovú zmes.
  9. Do cesta malou lyžičkou kladieme bryndzovú plnku do jamiek, ktoré sme vytvorili. Do každej jamky sa dá plnka.
  10. Bryndzový koláč pečieme asi 25 minút do zlatista.
  11. Po upečení ho natrieme mliekom.....
  12. ...krájame tak, že každá porcia má jednu kôpku bryndzovej plnky.
  13. Podávame s mliekom, kyslým mliekom, cmarom atď....alebo so zeleninou. Dobrú chuť k hebučkým koláčom.